Αρχική Showbiz Facebook Αγροτικά Κρήτη Ελλάδα Κόσμος Παράξενα Τεχνολογία

temu

temu
100€ πακέτο κουπονιών

Απαντήσεις, Συμπτώματα της νέας γρίπης Α Η1Ν1 (Χοίρων) 2016



Τα απανωτά θανατηφόρα κρούσματα της νέας γρίπης Α Η1Ν1 (χοίρων) στην Ελλάδα το 2016, προκάλεσαν ανησυχία στον πληθυσμό της χώρας μας, καθώς ξυπνούν μνήμες του 2011 με τους 152 νεκρούς. Μέχρι και το μεσημέρι της Δευτέρας 22-02-2016,οι νεκροί από τη γρίπη έφθασαν τους 124, ανάμεσα στους οποίους παιδιά, αρκετοί νέοι αλλά και άτομα ηλικίας κάτω των 60 ετών. Επίσης τουλάχιστον 106 νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Συνολικά, 360 ασθενείς έχουν νοσηλευτεί σε ΜΕΘ από την αρχή του έτους. (Να σημειωθεί ότι έως τις 22/2/2011 οι νεκροί ανέρχονταν στους 108 και έφθασαν τελικά τους 152 έως 16/3/2011 που ολοκληρώθηκε η δραστηριότητα της γρίπης εκείνο το έτος). Η δραστηριότητα της γρίπης στην Ελλάδα συνεχίζει να βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα με τον ιό Α (Η1Ν1) να χτυπά εκτός από τις συνήθεις ευπαθείς ομάδες, τους ηλικιωμένους και τους χρονίως πάσχοντες, παιδιά και νέους. Η κορύφωσή της αναμένεται προς το τέλος του μήνα. 

Τελευταία ενημέρωση:
 Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2016, 13:19

Κλινικά συμπτώματα της νέας γρίπης Α:
Η κλινική συμπτωματολογία της γρίπης περιλαμβάνει: Πυρετό (μεγαλύτερο ή ίσο με 38 βαθμούς κελσίου) και ένα από τα παρακάτω συμπτώματα: Βήχα, Πονόλαιμο, Μυαλγίες, Συνάχι, Πονοκέφαλο, Ρίγη, Αίσθημα κόπωσης, Διάρροια και εμέτους. Τονίζεται ότι ασθενείς που παρουσιάζουν γριπώδη συνδρομή, όπως περιγράφεται παραπάνω, πρέπει να παραμένουν στο σπίτι για όσες μέρες διαρκεί ο πυρετός και επιπλέον ακόμα ένα 24ωρο μετά την υποχώρησή του, χωρίς τη χρήση αντιπυρετικών. 

Σύμφωνα με παλαιότερη ανακοίνωση του ΚΕΕΛΠΝΟ στις 14-2-2011, μεταξύ των κυρίων συμπτωμάτων της νέας γρίπης Η1Ν1 είναι ο πολύ υψηλός πυρετός -άνω των 38,5 βαθμών κελσίου- ο οποίος επιμένει ακόμη και με παυσίπονα - αντιπυρετικά για περισσότερες από 48 ώρες, η δύσπνοια και ο έντονος πονοκέφαλος.

Ο συνεχώς αυξανόμενος αριθμός ασθενών που χάνουν τη μάχη από επιπλοκές της γρίπης και οι αυξημένες ανάγκες για κρεβάτια Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) που είναι πλέον δυσεύρετα, απασχόλησαν τη σύσκεψη που έγινε τη Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2016 στο υπουργείο Υγείας για την εποχική γρίπη.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος κάνει έκκληση για τον εμβολιασμό του πληθυσμού έναντι της γρίπης, και ειδικά των ατόμων που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου. Δυστυχώς, όπως διαπιστώνει παρά τις συστάσεις των ειδικών, το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού παραμένει ανεμβολίαστο, με αποτέλεσμα αρκετοί να νοσηλεύονται καθημερινώς σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, ορισμένοι εκ των οποίων καταλήγουν. «Η εικόνα αυτή μπορεί να αλλάξει με την πρόληψη, δηλαδή τον εμβολιασμό, και βεβαίως την έγκαιρη αντιμετώπιση της νόσου», τονίζει ο ΠΙΣ, υπογραμμίζοντας ότι όσοι νοσήσουν από γρίπη πριν προλάβουν να εμβολιαστούν, να επικοινωνήσουν με τον γιατρό τους προκειμένου να λάβουν άμεσα αντι-ιική θεραπεία (Tamiflu, Relenza).

«Όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί και εμπίπτουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου έστω και τώρα να εμβολιαστούν διότι γρίπη και το Φεβρουάριο και το Μάρτιο θα έχουμε και η κάμψη θα εμφανιστεί από τα μέσα Απριλίου». Τα παραπάνω επισήμανε το πρωί της Παρασκευής 5-2-2016, ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, Θανάσης Γιαννόπουλος. Μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9 FM» , ο κ. Γιαννόπουλος έκανε γνωστό ότι εμβόλια υπάρχουν και αποζημιώνονται πλήρως μέσω των ταμείων, ενώ -σύμφωνα με στοιχεία- ανακοίνωσε μέχρι σήμερα (πρωί της Παρασκευής 5/2) έχασαν τη ζωή τους από επιπλοκές που οφείλονται στη γρίπη, τύπου Η1Ν1, 44 άνθρωποι.

«Έχουμε χάσει 44 περιστατικά και φέτος είναι περισσότερα τα κρούσματα απ' ό,τι πέρυσι την ίδια περίοδο, δηλαδή την 5η εβδομάδα του αντιστοίχου έτους, του 2015» είπε ο κ. Γιαννόπουλος, ο οποίος παραδέχθηκε ότι υπάρχει έξαρση, αλλά ξεκαθάρισε ότι αν δεν ολοκληρωθεί η περίοδος της γρίπης δεν μπορούν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα από τον ΚΕΕΛΠΝΟ και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Ο κ. Γιαννόπουλος έκανε επίσης γνωστό ότι στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας θα γίνει η ανάρτηση της προκήρυξης για τη στελέχωση των ΜΕΘ με την πρόσληψη 500 ατόμων, 100 γιατρών και 400 νοσηλευτών - τριών όλων των κατηγοριών, ενώ διαβεβαίωσε ότι υπάρχουν κλίνες.

Οδηγίες για την πρόληψη της εξάπλωσης της γρίπης στα σχολεία

Οδηγίες για την πρόληψη της εξάπλωσης της εποχικής γρίπης, απέστειλε στα σχολεία το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. Συγκεκριμένα, στην εγκύκλιο του υπουργείου συστήνεται τα παιδιά που εμφανίζουν συμπτώματα γρίπης να μένουν σε χώρο όπου δεν θα έρχονται σε επαφή με άλλα άτομα, μέχρι να τα παραλάβουν οι γονείς ή οι κηδεμόνες τους, οι οποίοι θα πρέπει να ειδοποιούνται αμέσως.

Επίσης, τονίζεται η ανάγκη τήρησης των κανόνων ατομικής υγιεινής, όπως:

- Αποφυγή επαφής χεριών με τα μάτια, τη μύτη και το στόμα για τη μείωση του κινδύνου μόλυνσης.

- Αποφυγή κοινής χρήσης μολυβιών, στυλό, μαρκαδόρων και άλλων προσωπικών αντικειμένων.

- Σε βήχα ή φτέρνισμα, κάλυψη της μύτης και του στόματος με το μανίκι στο ύψος του αγκώνα ή με χαρτομάντιλο.

- Το χρησιμοποιημένο χαρτομάντιλο πρέπει να απορρίπτεται αμέσως μετά τη χρήση στους κάδους απορριμμάτων.

- Απαγορεύεται τα παιδιά να πίνουν νερό απευθείας από τη βρύση με το στόμα.

- Τακτικό πλύσιμο των χεριών των παιδιών και των εργαζομένων με υγρό σαπούνι και νερό ή εναλλακτικά να χρησιμοποιείται αντισηπτικό αλκοολούχο διάλυμα ή χαρτομάντιλα με αλκοόλη.

Το υπουργείο επισημαίνει ότι οι παραπάνω οδηγίες πρέπει να τηρούνται και από το προσωπικό των κυλικείων.

Στη σύσκεψη που έγινε τη Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2016 στο υπουργείο Υγείας, επιβεβαιώθηκε ο φόβος των επιστημόνων για την χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού στη χώρα μας, η οποία συμβάλλει στην πιο γρήγορη μετάδοση του ιού αλλά και τη μη προστασία των ευπαθών οπαδών στις επιπλοκές της γρίπης.

 Μετά το τέλος της σύσκεψης ο υπουργός Υγείας σε δηλώσεις του ανέφερε, ότι παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το δημόσιο σύστημα υγείας, η διαχείριση των περιστατικών της γρίπης γίνεται χωρίς προβλήματα.

Εξέφρασε όμως την ανησυχία του για το πολύ χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού στο γενικό πληθυσμό και κυρίως στους επαγγελματίες υγείας, που δεν ξεπερνά το 10%.

Ο κ. Ξανθός διευκρίνισε ότι ο εμβολιασμός δεν μπορεί να είναι υποχρεωτικός. Ωστόσο αποφασίστηκε να σταλεί εγκύκλιος στα Νοσοκομεία, στην οποία επισημαίνεται η ανάγκη εμβολιασμού του ιατρονοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού, καθώς και η αυστηρή τήρηση των κανόνων υγιεινής με στόχο την προφύλαξη τόσο των εργαζόμενων όσο και των ασθενών.

Επιπλέον, στην εγκύκλιο υπάρχει οδηγία για έγκαιρη χρήση αντιικών φαρμάκων κατά της γρίπης, με τις πρώτες εκδηλώσεις κατά την κρίση των θεραπόντων ιατρών, χωρίς να είναι απαραίτητη η εργαστηριακή επιβεβαίωση της νόσου, ή σε άτομα με σοβαρές εκδηλώσεις γρίπης.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι βρισκόμαστε μόνο στην αρχή της καμπύλης της εποχικής γρίπης και εκτιμούν ότι τα περιστατικά θα αυξηθούν τις προσεχείς εβδομάδες και θα κορυφωθούν αριθμητικά στις αρχές Μαρτίου.

«Σύμφωνα με τα δεδομένα του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ., η χώρα βρίσκεται σε φάση αυξημένης δραστηριότητας της γρίπης.

Η πλειοψηφία των περιστατικών που νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας πάσχουν από γρίπη τύπου Α και ειδικότερα από το πανδημικό στέλεχος της γρίπης Α(Η1Ν1)pdm09. Στην πλειονότητά τους είναι άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσηση από γρίπη και δεν έχουν εμβολιασθεί» , αναφέρει η εγκύκλιος του υπουργείου Υγείας προς τις υγειονομικές περιφέρειες της χώρας.

Με δεδομένο ότι το στέλεχος της γρίπης που ενδημεί φέτος στη χώρα μας είναι πιο επιθετικό και ευθύνεται για αρκετές από τις επιπλοκές των ασθενών, αλλά και τις νοσηλείες σε ΜΕΘ, οι επιστήμονες εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για τις ελλείψεις που καταγράφονται σε κρεβάτια ΜΕΘ και συζήτησαν τρόπους για να αυξηθούν.

Μία από τις προτάσεις που έπεσαν στο τραπέζι ήταν και η χρήση κλινών ΜΕΘ ιδιωτικών κλινικών από τον ΕΟΠΥΥ. Επανειλημμένα το υπουργείο Υγείας έχει εκτιμήσει ότι ανεξάρτητα από το κύμα της γρίπης, χρειάζονται 200 επιπλέον κρεβάτια ΜΕΘ και προσλήψεις γιατρών και κυρίως νοσηλευτών .

Πάντως ο υπουργός Υγείας επισήμανε ότι έχουν ήδη δρομολογηθεί οι προσλήψεις των 400 νοσηλευτών και των 100 γιατρών οι οποίοι το αργότερο μέχρι τις αρχές του επόμενου μήνα θα έχουν στελεχώσει τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) που είναι γνωστό ότι με τις διαθέσιμες κλίνες δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στην αυξημένη ζήτηση αυτής της περιόδου.

Εκτιμάται ότι με τους παραπάνω διορισμούς θα σταθεροποιηθεί η λειτουργία των σημερινών κλινών ΜΕΘ και ότι θα ανοίξουν επιπλέον κλίνες που είναι πλήρως εξοπλισμένες αλλά παραμένουν τα τελευταία χρόνια κλειστές λόγω έλλειψης προσωπικού, σύμφωνα με τον κο Ξανθό.

Από την πλευρά του το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ., εκτιμά ότι αναμένεται να συνεχιστεί η εμφάνιση σοβαρών κρουσμάτων, και υπενθυμίζει τα μέτρα αντιμετώπισης της έξαρσης της γρίπης:

Α. Η τήρηση των μέτρων υγιεινής, όπως συχνό πλύσιμο των χεριών, αναπνευστική υγιεινή με κάλυψη του βήχα και του φτερνίσματος. Επισημαίνεται επίσης για τα άτομα που έχουν συμπτώματα γρίπης, η ανάγκη οικειοθελούς απομόνωσης και αποφυγής συγχρωτισμού για την αποφυγή μετάδοσης του ιού.

Β. Η συνέχιση του εμβολιασμού κατά της γρίπης για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Ο εμβολιασμός ενθαρρύνεται καθ' όλη τη διάρκεια του χειμώνα.

Οι ομάδες υψηλού κινδύνου για τη σοβαρή νόσηση από γρίπη παραμένουν οι ίδιες και φέτος και είναι οι ακόλουθες: 'Ατομα ηλικίας 60 ετών και άνω και παιδιά και ενήλικες που παρουσιάζουν έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα:

- 'Ασθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες

- Καρδιακή νόσο με σοβαρές αιμοδυναμικές διαταραχές

- Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη εξαιτίας νοσήματος ή θεραπείας).

- Μεταμόσχευση οργάνων

- Δρεπανοκυτταρική νόσο (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες)

- Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα

- Χρόνια νεφροπάθεια

Επίσης ιδιαίτερα προσεκτικοί θα πρέπει να είναι όσοι υποφέρουν από νευρομυϊκά νοσήματα, οι έγκυες γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης, οι λεχωίδες, οι θηλάζουσες. Επίσης τα άτομα με Δείκτη Μάζας Σώματος(BMI) >40 kg/m2, τα παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. νόσος Kawasaki, ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλα) για τον πιθανό κίνδυνο εμφάνισης συνδρόμου Reye μετά από γρίπη. 

Προσεκτικά πρέπει να είναι και τα άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των έξι μηνών, ή φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα, τα οποία διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών από τη γρίπη. Επαγρύπνηση χρειάζεται και από τους κλειστούς πληθυσμούς (προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές γυμνασίων-λυκείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων ή σχολών, τρόφιμοι και προσωπικό ιδρυμάτων κ.ά.), και από τους εργαζόμενους σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και λοιποί εργαζόμενοι).

«Η έγκαιρη χρήση αντιικών φαρμάκων κατά της γρίπης με τις πρώτες εκδηλώσεις (μέσα σε 2 μέρες) κατά την κρίση των θεραπόντων ιατρών χωρίς να είναι απαραίτητη η εργαστηριακή επιβεβαίωση της νόσου ή σε άτομα με σοβαρές εκδηλώσεις γρίπης" είναι σημαντική σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας, το οποίο υπενθυμίζει ότι η σωστή χρήση των αντιικών στις κλινικές ομάδες υψηλού κινδύνου του πληθυσμού (ακόμα και σε ήπια συμπτώματα από τη γρίπη) προστατεύει από τις επιπλοκές. 

Ο κ. Ξανθός αναφέρθηκε τέλος στην πρωτοβουλία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου, να καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ το κόστος του τεστ ανίχνευσης του ιού Η1Ν1 για τους νοσηλευόμενους ασθενείς στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας, καθώς και στη δωρεάν διάθεση των αντιϊκών φαρμάκων tamifluκαι relenza από τα νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας και τα ιδιωτικά φαρμακεία. 

Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι του ΚΕΕΛΠΝΟ, του ΕΟΦ, του ΙΦΕΤ, του ΕΟΠΥΥ, της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας, του ΕΚΑΒ, του ΕΚΕΠΥ και των Κέντρων Αναφοράς Γρίπης. 

Παρακάτω, παρουσιάζονται σημαντικές ειδήσεις και απαντήσεις σε τυχόν ερωτήματα για την εξέλιξη νέας γρίπης στην Ελλάδα και τον κόσμο. Το άρθρο πρωτοδημοσιεύθηκε το Μάιο του 2009 και ανανεώνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα (τις περισσότερες φορές σε καθημερινή βάση).



Ειδησεογραφία - Απαντήσεις για τη νέα γρίπη Α: 

16-03-2011Στους 152 οι νεκροί από τη νέα γρίπη στην Ελλάδα.  Πιο θανατηφόρος από πέρυσι ήταν αυτή τη χρονιά ο ιός της γρίπης σύμφωνα με τους επιστήμονες καθώς οι ασθενείς που έχασαν τη ζωή τους από επιπλοκές της γρίπης έφτασαν τους 152. Ο αυξημένος αριθμός θανάτων οφείλεται -κατά τους επιστήμονες- στα φετινά χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού.Το θετικό ωστόσο είναι ότι τις τελευταίες εβδομάδες η δραστηριότητα της νόσου βρίσκεται σε ύφεση. 


9-03-2011: Στους 148 οι νεκροί από τη νέα γρίπη. 
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων, η δραστηριότητα της γρίπης στην χώρα θα έχει πτωτική πορεία στις επόμενες εβδομάδες, με την εμφάνιση συνεχώς μειούμενου αριθμού σοβαρών κρουσμάτων.

3-03-2011: Στους 132 οι νεκροί από τη νέα γρίπη.
 Έκκληση στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού να σπεύσουν να εμβολιαστούν κατά της γρίπης Η1Ν1, ενόψει της επιδείνωσης των καιρικών συνθηκών, γεγονός που ευνοεί την εξάπλωση της νόσου, έκανε από το βήμα της Βουλής ο υφυπουργός Υγείας Χρήστος Αηδόνης.   Απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτού της ΝΔ Κώστα Μαρκόπουλου, ο υφυπουργός τόνισε ότι από πλευράς υπουργείου έχει γίνει ό,τι ήταν δυνατό, αλλά δεν μπορεί να υποχρεώσει το κράτος τον πολίτη να εμβολιαστεί, φέρνοντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι δεν δέχεται να εμβολιστεί ούτε το νοσηλευτικό προσωπικό. Ο ερωτών βουλευτής από την πλευρά του απέδωσε ολιγωρία στην κυβέρνηση, με αποτέλεσμα να έχουν φτάσει οι νεκροί από τη γρίπη ήδη στους 132 και τους 120 οι διασωληνωμένοι σε μονάδες εντατικής θεραπείας ή και εκτός.

24-02-2011: Στους 112 οι νεκροί από τη νέα γρίπη.
 Στους 112 ανήλθαν οι νεκροί από τη νέα γρίπη στην Ελλάδα, ενώ παράλληλα σε άλλα οκτώ άτομα διεγνώσθη η νέα γρίπη βρέθηκαν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας ανεβάζοντας τον αριθμό που βρίσκονται στη ΜΕΘ στους 121, ενώ συνολικά από τις αρχές του χρόνου έχουν νοσηλευτεί στις ΜΕΘ 312 άτομα. Την ίδια ώρα, με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας αποφασίστηκε ότι τα ιδιωτικά φαρμακεία, που δεν διαθέτουν ικανό απόθεμα αντι-ιικών φαρμάκων, δύνανται να χορηγούν δωρεάν στους ασθενείς, με απλή ιατρική συνταγή, τα αντι-ιικά φάρμακα οσελταμιβίρη και ζαναμιβίρη, τα οποία θα μπορούν να προμηθεύονται δωρεάν από το Εθνικό Απόθεμα που βρίσκεται στα φαρμακεία των νοσοκομείων του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ). Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η συμπλήρωση πρωτοκόλλου παράδοσης – παραλαβής, μεταξύ ιδιώτη και κρατικού φαρμακοποιού.

22-02-2011: Στους 108 οι νεκροί από τη νέα γρίπη. Ολοένα και μακραίνει ο «μαύρος» κατάλογος των θυμάτων της γρίπης Α(Η1Ν1) στη χώρα μας. Πλέον, η θλιβερή λίστα της εποχικής γρίπης αριθμεί 108 νεκρούς, ενώ στους τελευταίους οκτώ ασθενείς που έχασαν τη μάχη με τη γρίπη και τις επιπλοκές της περιλαμβάνεται και ένας ανήλικος!

21-02-2011: Στους 99 οι νεκροί από τη νέα γρίπη.   Τους 99 έφτασαν οι νεκροί από τον ιό Η1Ν1 στην Ελλάδα, ενώ 127 άτομα νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας της χώρας. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι τη προηγούμενη εβδομάδα κορυφώθηκε ο αριθμός των κρουσμάτων της νέας γρίπης στην Ελλάδα. Σημειώνουν, ωστόσο, ότι την τρέχουσα εβδομάδα και την ερχόμενη θα καταγραφεί αύξηση των θανάτων, που οφείλονται στον ιό H1N1. Οι επιδημιολόγοι αναμένουν από τις αρχές του Μαρτίου σταδιακή υποχώρηση της γρίπης και εκτιμούν ότι μέσα σε 6 εβδομάδες θα έχει υποχωρήσει πλήρως η μεταδοτικότητα της.

20-02-2011: Στους 93 οι νεκροί από τη νέα γρίπη.
 Πέντε νέα θύματα προστέθηκαν το Σαββατοκύριακο και η μακάβρια λίστα περιλαμβάνει πλέον 93 νεκρούς από τη νέα γρίπη. Το τελευταίο διήμερο, εισήσθησαν σε μονάδες εντατικής θεραπείας όλης της χώρας 15 ακόμη ασθενείς - επιβεβαιωμένα κρούσματα γρίπης - με το συνολικό αριθμό όσων νοσηλεύονται σε εντατική μονάδα να ανέρχεται σε 126. Πιο ευάλωτοι να νοσήσουν βαριά είναι οι άνδρες, καθώς το 60% των μέχρι στιγμής κρουσμάτων αφορά στον ανδρικό πληθυσμό και ο μέσος όρος ηλικίας είναι τα 51 έτη, κατηγορία για την οποία δεν προβλέπεται υποχρεωτικός εμβολιασμός. Οι επιστήμονες τονίζουν ότι η χρήση αντιϊκών φαρμάκων πρέπει να ξεκινά μόλις εμφανιστούν τα συμπτώματα. Το ΚΕΕΛΠΝΟ εκτιμά ότι η έντονη δραστηριότητα της γρίπης στη χώρα μας θα διαρκέσει τουλάχιστον 4 εβδομάδες ακόμα.

 
Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΚΕΕΛΠΝΟ
 
Το Κέντρο Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων, στο πλαίσιο αντιμετώπισης της εποχικής γρίπης, τονίζει πως η χορήγηση αντι-ιικών φαρμάκων σε ασθενείς όπου υπάρχουν οι κατάλληλες ενδείξεις πρέπει να ξεκινά το ταχύτερο δυνατόν. Ανακοινώνει ότι από τη Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011 τα φαρμακεία όλης της χώρας, που δεν διαθέτουν ικανό απόθεμα αντι-ιικών φαρμάκων, δύνανται να παραλαμβάνουν από τα φαρμακεία των Νοσοκομείων με απλό πρωτόκολλο παραλαβής την απαραίτητη ποσότητα αντι-ιικών φαρμάκων προς δωρεάν διάθεση, τηρώντας απλό αρχείο των αντιστοίχων ιατρικών συνταγών. Υπενθυμίζει ότι για τους ασθενείς που πληρούν τις ενδείξεις θεραπείας, η χορήγηση αντι-ιικών φαρμάκων πραγματοποιείται δωρεάν από τα Φαρμακεία των Δημοσίων Νοσοκομείων και τα Κέντρα Υγείας με απλή ιατρική συνταγή.


17-02-2011Στους 74 οι νεκροί από τη νέα γρίπη Η1N1 στην Ελλάδα.Στους 74 ανέρχονται πλέον οι νεκροί,λόγω της γρίπης που οφείλεται στον ιό Η1Ν1, σύμφωνα με την τελευταία επίσημη καταγραφεί του ΚΕΕΛΠΝΟ. Αυξημένος είναι και ο αριθμός, σύμφωνα με τους επιστήμονες, όσων νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας οι οποίοι υπολογίζονται σήμερα στους 126. Η σύσταση των ειδικών παραμένει για άμεση επικοινωνία με τον γιατρό, εφόσον συμπτώματα όπως ο υψηλός πυρετός επιμένουν περισσότερο από δύο ημέρες, ενώ ισχύει η οδηγία για άμεση χρήση αντιικών φαρμάκων αλλά και εμβολιασμού στις ευπαθείς ομάδες. 

16-02-2011Στους 67 οι νεκροί από τη νέα γρίπη Η1N1 στην Ελλάδα.Στους 67 ανέρχονται τα θύματα του ιού της νέας γρίπης Η1Ν1 στη χώρα μας, καθώς ακόμη πέντε άτομα έχασαν τη ζωή τους μέσα σε ένα 24ωρο από επιπλοκές της γρίπης.Επιπλέον, εννέα άτομα εισήχθησαν με βαριά συμπτώματα σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, καθώς η κατάσταση τους κρίθηκε εξαιρετικά σοβαρή.

14-02-2011
Στους 62 οι νεκροί από τη νέα γρίπη Η1N1 στην Ελλάδα.Κατακόρυφη αύξηση των θανάτων με νέα γρίπη καταγράφηκε από το Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2011  μέχρι τη Δευτέρα 14-2-2011, καθώς 14 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους ανεβάζοντας των αριθμό των θυμάτων στα 62, σύμφωνα με στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ. Παράλληλα, σε κρίσιμη κατάσταση σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) νοσηλεύονται 110 άτομα. Οι επιστήμονες του ΚΕΕΛΠΝΟ εκτιμούν ότι η έντονη δραστηριότητα της γρίπης στη χώρα μας θα διαρκέσει τουλάχιστον ακόμα τέσσερις εβδομάδες. Μεταξύ των συμπτωμάτων της γρίπης είναι ο πολύ υψηλός πυρετός -άνω των 38,5 βαθμών κελσίου- ο οποίος επιμένει ακόμη και με παυσίπονα - αντιπυρετικά για περισσότερες από 48 ώρες, η δύσπνοια και ο έντονος πονοκέφαλος. «'Αμεσα να εμβολιαστούν οι ομάδες υψηλού κινδύνου» προτείνουν οι ειδικοί.

13-02-2011: Συναγερμός: 51 νεκροί από τη νέα γρίπη Η1Ν1 στην Ελλάδα
 Μέχρι το τέλος Μαρτίου αναμένεται να συνεχιστεί η έξαρση της εποχικής αλλά και της νέας γρίπης (Η1Ν1), γεγονός που έχει θέσει σε συναγερμό τις υγειονομικές αρχές της χώρας. 'Αλλωστε, μέσα στην τελευταία μόνο εβδομάδα οι θάνατοι από τη νέα γρίπη έχουν σχεδόν διπλασιαστεί, ενώ αυξάνονται και οι εισαγωγές ασθενών στις μονάδες εντατικής θεραπείας της χώρας. Το Σάββατο 12-2-2011 προστέθηκαν άλλοι τρεις άνθρωποι στον θλιβερό κατάλογο των θυμάτων από τη νέα γρίπη, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στους 51 τις τελευταίες 27 ημέρες. Ο αριθμός είναι εξαιρετικά μεγάλος, αν αναλογιστεί κανείς ότι είναι ο ίδιος με τον αντίστοιχο αριθμό που έχει παρατηρηθεί στο ίδιο διάστημα στην Γαλλία, χώρα με πολλαπλάσια έκταση και πληθυσμό σε σχέση με την Ελλάδα.

10-02-2011: Στους 45 οι νεκροί από τη νέα γρίπη Η1Ν1 στην Ελλάδα.  Μακραίνει ο κατάλογος των θυμάτων του ιού της γρίπης Η1Ν1. Στο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) δηλώθηκαν σήμερα 4 θάνατοι και 19 νέα κρούσματα.Ο συνολικός αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε 45, ενώ 104 άτομα νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. 

09-02-2011:
 Σε «αυξημένη επαγρύπνηση» βρίσκεται το «Μποδοσάκειο» νοσοκομείο Πτολεμαΐδας για την αντιμετώπιση της έξαρσης των κρουσμάτων του ιού Η1Ν1. 

08-02-2011:
 Στους 36 οι νεκροί από τη νέα γρίπη Η1N1 ατην Ελλάδα.   'Αλλοι δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σήμερα από τη γρίπη Η1Ν1, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των θυμάτων σε 36, ενώ δηλώθηκαν 10 νέα κρούσματα.

07-02-2011: Στους 34 οι νεκροί από τη νέα γρίπη Η1Ν1.   Σε επαγρύπνηση βρίσκονται οι υπηρεσίες Υγείας της χώρας μας, καθώς έως σήμερα 34 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους από τον ιό της γρίπης Η1Ν1, ενώ μόνο το 5,9% του πληθυσμού έχει κάνει το αντιγριπικό εμβόλιο φέτος, όταν τα προηγούμενα χρόνια εμβολιαζόταν κάθε χρόνο το 10,5% του πληθυσμού και πέρυσι, με το πανδημικό εμβόλιο, το 7,5%.

Σε έξαρση η νέα γρίπη.
  Δωρεάν θα γίνεται από τα φαρμακεία των Δημοσίων Νοσοκομείων και τα Κέντρα Υγείας, με απλή ιατρική συνταγή, η χορήγηση αντιϊκών, αναφέρει το υπουργείο Υγείας σε ανακοίνωσή του, προσθέτοντας ότι «επειδή η δραστηριότητα της γρίπης αυξάνεται και αναμένεται να κορυφωθεί τις προσεχείς εβδομάδες, πέραν του ενδεδειγμένου εμβολιασμού και της τήρησης των κανόνων υγιεινής, η χορήγηση αντιϊκών σε ασθενείς όπου υπάρχουν οι κατάλληλες ενδείξεις πρέπει να ξεκινά το ταχύτερο δυνατόν».  Τα θύματα του ιού της γρίπης Η1Ν1 έχουν φτάσει τα 33.  Σημειώνεται ότι εάν δεν είναι δυνατή η άμεση προμήθεια της αντιϊκής αγωγής από τα φαρμακεία για τους ασθενείς που πληρούν τις ενδείξεις θεραπείας, η χορήγηση πραγματοποιείται δωρεάν από τα Φαρμακεία των Δημοσίων Νοσοκομείων και τα Κέντρα Υγείας με απλή ιατρική συνταγή.
 
06-02-2011: 28 οι νεκροί από τη νέα γρίπη. Μια 50χρονη γυναίκα από την Κομοτηνή, που είχε προσβληθεί από τον ιό της νέας γρίπης (Η1Ν1), κατέληξε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης.  Όπως ανέφερε ο διοικητής του νοσοκομείου Νίκος Ραπτόπουλος, η άτυχη γυναίκα ανήκε στις ομάδες υψηλού κινδύνου, καθώς ήταν υπέρβαρη και ινσουλινοεξαρτώμενη. Όπως υπογράμμισε, την περίοδο αυτή η νέα γρίπη παρουσιάζει έξαρση και ειδικά οι ομάδες υψηλού κινδύνου (καρδιοπαθείς, υπέρβαροι και σακχαροδιαβητικοί) θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με τα συμπτώματα. Ο κ. Ραπτόπουλος τόνισε πως στο Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, έχει ανοίξει μονάδα για το ενδεχόμενο πανδημίας, ενώ παράλληλα υπάρχει επάρκεια φαρμακευτικού υλικού και εμβολίων, για την αντιμετώπιση της νέας γρίπης. Την ίδια ώρα, ακόμη μια γυναίκα, υπέρβαρη, που έχει προσβληθεί από τον ιό Η1Ν1, νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και άλλα τέσσερα επιβεβαιωμένα κρούσματα ηλικίας έως 50 ετών, νοσηλεύονται στην Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων. Παράλληλα υπάρχουν και τρία ύποπτα περιστατικά, για τα οποία αναμένεται ταυτοποίηση των δειγμάτων αίματος, από τα εργαστήρια της Θεσσαλονίκης.

04-02-2011: Στους 27 ανέρχονται πλέον τα θύματα του ιού της γρίπης Η1Ν1, και σύμφωνα με τα δεδομένα από το τμήμα επιδημιολογικής επιτήρησης του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ) η δραστηριότητα της γρίπης στην Ελλάδα έχει αυξηθεί κατά τις τελευταίες εβδομάδες.

04-02-2011: 24 οι νεκροί από τη νέα γρίπη στην Ελλάδα. Τρεις ακόμη άνθρωποι προστέθηκαν στη λίστα των θυμάτων της νέας γρίπης με το συνολικό αριθμό των θυμάτων να ανεβαίνει στα 24. Τα δύο τελευταία θύματα άφησαν την τελευταία τους πνοή στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας και το «Παπαγεωργίου» στη Θεσσαλονίκη.Την ίδια ώρα στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας εισήλθαν εσπευσμένα 9 ακόμη άνθρωποι, και πλέον σε ΜΕΘ με αναπνευστική ανεπάρκεια νοσηλεύονται 66 ασθενείς.

02-02-2011: Στους 21 οι νεκροί από τη νέα γρίπη στην Ελλάδα.Τέσσερις ακόμα άνθρωποι έχασαν χθες τη ζωή τους από τον ιό της γρίπης Η1Ν1, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των θυμάτων σε 21. Το μεσημέρι ο υφυπουργός Υγείας Μιχάλης Τιμοσίδης είχε ανακοινώσει ότι τα θύματα της γρίπης ανέρχονται σε 17.  Αργά το απόγευμα το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) ανακοίνωσε ότι τα θύματα έφθασαν τα 21, ενώ άλλοι εννέα ασθενείς εισήχθησαν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Από τις αρχές του χρόνου 94 άτομα έχουν νοσηλευθεί σε ΜΕΘ, εκ των οποίων 47 νοσηλεύονται ακόμη λόγω των επιπλοκών από τη γρίπη Η1Ν1. "Είμαστε στην καρδιά της έξαρσης", δήλωσε χθες το μεσημέρι ο υφυπουργός Υγείας Μιχάλης Τιμοσίδης, υπογραμμίζοντας όμως ότι ακόμη και τώρα οι ευπαθείς ομάδες πρέπει να εμβολιασθούν.

  1-02-2011: 17 οι νεκροί από τη νέα γρίπη. Τα θύματα του ιού της γρίπης Η1Ν1 έφτασαν τα 17, μετά το θάνατο άλλων δύο ανθρώπων από επιπλοκές, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Υγείας Μιχάλης Τιμοσίδης. 
   
31-01-2011:
 15 οι νεκροί από τη νέα γρίπη. 'Αλλοι τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους λόγω του ιού Α(Η1Ν1) τις τελευταίες δύο ημέρες, ανεβάζοντας έτσι το συνολικό αριθμό των θυμάτων της γρίπης σε 15, ενώ κατά το ίδιο χρονικό διάστημα 16 άτομα εισήχθησαν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), εξαιτίας επιπλοκών που εμφάνισαν.

28-01-2011:
 12 οι νεκροί από τη νέα γρίπη. Τρεις ακόμη άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το τελευταίο 24ωρο από τον ιό της γρίπης Α (Η1Ν1), ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των θυμάτων σε δώδεκα, ενώ κατά το ίδιο χρονικό διάστημα εισήχθησαν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας άλλα 4 άτομα, λόγω σοβαρών επιπλοκών που εμφάνισαν εξαιτίας της λοίμωξης από τη γρίπη.

27-01-2011: Αλλοι τρεις ασθενείς έχασαν τη ζωή τους, τα τελευταία 24ωρα, από τον ιό της γρίπης Α (Η1Ν1), ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των θυμάτων σε 9. Κατά το ίδιο χρονικό διάστημα εισήχθησαν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας άλλα εννέα άτομα, λόγω σοβαρών επιπλοκών, που εμφάνισαν εξαιτίας της λοίμωξης από τη γρίπη.Σύμφωνα με στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), συνολικά, από την έναρξη του επιδημικού κύματος της γρίπης μέχρι και χθες, έχουν εισαχθεί σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας 54 άτομα λόγω επιπλοκών της γρίπης, εκ των οποίων 9 απεβίωσαν, 28 παραμένουν σε ΜΕΘ και οι υπόλοιποι έχουν διαφύγει τον κίνδυνο και νοσηλεύονται σε απλούς θαλάμους νοσηλείας ή έχουν επιστρέψει σπίτι τους.

25-01-2011: Σε επαγρύπνηση βρίσκονται οι υπηρεσίες Υγείας για τη γρίπη Η1Ν1, καθώς έξι άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και έχουν καταγραφεί 37 σοβαρά κρούσματα, που έχουν νοσηλευθεί σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. 

17-01-2011 Σέρρες: Γυναίκα απεβίωσε από τον ιό της νέας γρίπης Η1Ν1. Μία 54χρονη πέθανε στο Γενικό Νοσοκομείο των Σερρών από τον ιό της γρίπης Η1Ν1. Η γυναίκα νοσηλευόταν στο Νοσοκομείο τις τελευταίες δέκα ημέρες. Όπως επιβεβαίωσε ο διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου, Ξενοφών Εμμανουηλίδης, ο θάνατός της οφείλεται αποκλειστικά στον ιό Η1Ν1. 

14-01-2011. Βρέφος προσβλήθηκε από νέα Γρίπη (Η1Ν1).  Στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης νοσηλεύεται βρέφος έξι μηνών που προσβλήθηκε από τον ιό της γρίπης Η1Ν1. Αρχικά νοσηλεύτηκε στο Γενικό Νοσοκομείο των Σερρών όπου διαπιστώθηκε ότι έφερε συμπτώματα της γρίπης. Οι εργαστηριακές εξετάσεις επιβεβαίωσαν πως έχει προσβληθεί από τον ιό Η1Ν1.

Στους 143 οι νεκροί από τη νέα γρίπη στην Ελλάδα
,  καθώς το απόγευμα της Παρασκευής 26-02-2010 εξέπνευσαν τρεις ακόμη ασθενείς που αντιμετώπιζαν και άλλα προβλήματα υγείας. 

Πενταπλάσιοι οι θάνατοι από την "απλή" γρίπη. Κατά τρεις έως πέντε φορές περισσότερους θανάτους προκαλεί κάθε χρόνο η απλή εποχική γρίπη σε σχέση με τη νέα γρίπη, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία που διαθέτουν οι επιστήμονες του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων του υπουργείο Υγείας. Ειδικότερα, κάθε χρόνο χάνουν τη ζωή τους λόγω επιπλοκών τουλάχιστον 300-500 άτομα, κυρίως ηλικιωμένοι στην Ελλάδα, ενώ από τη νέα γρίπη έχουν χάσει τη ζωή τους 116 άνθρωποι μέχρι τις 02-02-2010, μικρότερων όμως σχετικά ηλικιών.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι κάθε μέρα νοσηλεύονται, κατά μέσο όρο, στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας 50 άνθρωποι και κρίνουν ότι η ανάγκη για εμβολιασμό παραμένει.  Ωστόσο, εικόνα «εξασθένησης» συνεχίζει να παρουσιάζει το πανδημικό κύμα της νέας γρίπης στην Ελλάδα. Σε έκθεση  του ΚΕΕΛΠΝΟ, κατά το διάστημα από 11 έως 17-01-2010 επιβεβαιώθηκαν εργαστηριακά 361 επιπλέον κρούσματα της νέας γρίπης, έναντι 807 κατά την εβδομάδα που προηγήθηκε με το συνολικό αριθμό των κρουσμάτων να φτάνει πλέον τα 17.027, ενώ μειώθηκαν περαιτέρω οι επισκέψεις σε γιατρό λόγω συμπτωμάτων γρίπης, καθώς και οι απουσίες μαθητών από το σχολείο. 
Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Υγείας μέχρι τις 02-02-2010, από τους 116 νεκρούς εξαιτίας της νέας γρίπης στην Ελλάδα οι 20 ήταν απολύτως υγιείς χωρίς να πάσχουν από κάποιο άλλο νόσημα (ποσοστό 17,2%). Σε παγκόσμιο επίπεδο το ποσοστό των υγειών ατόμων που πέθαναν λόγω της νέας γρίπης ανέρχεται στο 30%. 

Ερευνα για την κήρυξη της νέας γρίπης Η1Ν1 σε πανδημία
Μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης ζητούν τη δημιουργία μίας επιτροπής διερεύνησης που θα εξετάσει "την απειλή για την υγεία των ψευδών πανδημιών", ένα θέμα που θα συζητήσουν στο τέλος Ιανουαρίου στο Στρασβούργο, δήλωσε την Πέμπτη 7-1-2010 ο Βόλφγκανγκ Βόνταργκ. Ο Βόνταργκ είναι μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης και επιδημιολόγος έχει επικριθεί σφοδρά για την στάση του όσον αφορά τον ιό Η1Ν1, που σύμφωνα με εκείνον, χαρακτηρίστηκε λανθασμένα πανδημία "υπό την πίεση των εργαστηρίων".

Υφεση παρουσιάζει η νέα γρίπη στην Ελλάδα (05-01-2010), όπως προκύπτει από τον μειωμένο αριθμό των κρουσμάτων που ζητούν ιατρική βοήθεια, αλλά και από την σταθεροποίηση των απουσιών στα σχολεία.
Θα χρειαστούν όπως λένε οι ειδικοί, άλλες 3 εβδομάδες για να ολοκληρώσει το κύκλο του το πρώτο πανδημικό κύμα. Ωστόσο, δεν αποκλείεται να ακολουθήσουν και άλλα τέτοια κύματα. 

Την Τρίτη 8-12-2009 ανακοινώθηκαν οι πρώτοι δύο θάνατοι στην Κύπροαπό τη νέα γρίπη Α, ενός πεντάμηνου βρέφους και μιας ηλικιωμένης γυναίκας.

Επιστήμονες υποστηρίζουν ότι, το κύμα πανδημίας βρίσκεται σχεδόν στην κορύφωσή του. Το Εθνικό Συμβούλιο Πανδημίας καλεί τον πληθυσμό να εμβολιαστεί μέσα στο επόμενο δεκαήμερο, για να αναπτύξει εγκαίρως αντισώματα, ενόψει της κορύφωσης της πανδημίας στις 15-20 Δεκεμβρίου. Συνολικά 200.000 άτομα έχουν εμβολιαστεί στη χώρα μας, ενώ έχουν καταγραφεί 110 παρενέργειες, όλες ήπιας μορφής. Για τους εμβολιασμούς δεν θα κλείνονται ραντεβού, αλλά θα υπάρχει σειρά προτεραιότητας. 

Αρκετοί από τους νεκρούς που ανακοινώθηκαν τις τελευταίες ημέρες ήτανδιαβητικοί και παχύσαρκοι. Σύμφωνα με το ΕΚΕΠΥ (28/11/2209), τα περισσότερα από τα περιστατικά που νοσηλεύονται σε  μονάδες εντατικής θεραπείας έχουν είτε παχυσαρκία στη νοσογόνο της μορφή, είτε είναι υπέρβαροι. Διαβάστε το άρθρο στο link: ΕΚΕΠΥ: Βαριές πνευμονίες σε νέους και παχύσαρκους προκαλεί η νέα γρίπη
 
Την διενέργεια επείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης για τις παρενέργειες του εμβολίου της νέας γρίπης Η1Ν1, διέταξε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Ρόδου την Παρασκευή 27-11-2009. Η παρέμβαση του εισαγγελέα έγινε με αφορμή ενστάσεις ιδιωτών γιατρών για τις παρενέργειες που μπορεί να υπάρξουν από τον εμβολιασμό. Διαβάστε το άρθρο στο link: Εισαγγελική έρευνα για τυχόν παρενέργειες από το εμβόλιο 

Στους 17 οι νεκροί από τη νέα γρίπη στην Ελλάδα.  Τρία νέα θύματα της νέας γρίπης στην Ελλάδα ανακοινώθηκαν την Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2009. Πρόκειται για δύο άνδρες 26 και 42 ετών και μια γυναίκα 74 ετών, με βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό.

Έξαρση κρουσμάτων νέας γρίπης αναμένεται το επόμενο διάστημα με τηνκορύφωση του κύματος της πανδημίας να υπολογίζεται στα μέσα Δεκεμβρίου. Ολοκληρώνοντας την εβδομάδα που διανύουμε την 2η από τις 8 που είναι συνήθως η διάρκεια ενός πανδημικού κύματος,  εξαντλείται το χρονικό περιθώριο προστασίας των 12 ημερών που απαιτούνται ώστε να αποκτήσει ο οργανισμός ανοσία μετά τον εμβολιασμό.  

Επίσης, αλλάζει η αρχική οδηγία σχετικά με τους εμβολιασμούς των παιδιών, καθώς οι επιστήμονες έκριναν ότι από την 1η Δεκεμβρίου 2009 θα μπορούν να εμβολιάζονται και παιδιά από 6 μηνών έως τεσσάρων ετών. Το ζήτημα για τον εμβολιασμό των εγκύων δεν έχει ξεκαθαρίσει πλήρως παρά το γεγονός ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές για τις εγκυμονούσες  2ου και 3ου τριμήνου. Διαβάστε το άρθρο στο link:  Νέα γρίπη: Εμβολιασμός και στα παιδιά από 6 μηνών έως 4 ετών

Ακυρώνονται παραγγελίες 2 εκατομμυρίων εμβολίων της Sanofi Aventis, στην Ελλάδα, η παραλαβή των οποίων αναμενόταν στα μέσα Δεκεμβρίου.Την ακύρωση ζήτησε την Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2009, ο πρόεδρος της επιτροπής εμβολιασμών κατά της νέας γρίπης Α. Κωνσταντόπουλος, κρίνοντας ανεπαρκείς τις προκαταρκτικές μελέτες. Διαβεβαίωσε, ωστόσο, ότι τα δύο άλλα εμβόλια που κυκλοφορούν στη χώρα μας είναι ασφαλή.Παράλληλα εξέφρασε τον προβληματισμό για το εάν πρέπει να εμβολιάζονται οι έγκυες για τη νέα γρίπη.  Η χώρα μας έχει προμηθευτεί εμβόλια μόνο από την GlaxoSmithKline και τη Novartis. Επίσης ανακλήθηκε από την GlaxoSmithKline η παρτίδα εμβολίων κατά της νέας γρίπης που προκάλεσε ασυνήθιστα υψηλό αριθμό αλλεργικών αντιδράσεων στον Καναδά. Η εταιρία πάντως επισημαίνει ότι το εμβόλιο που κυκλοφορεί στην Ελλάδα είναι διαφορετικό και παρασκευάζεται στη Γερμανία.

Τη Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2009 ξεκινά ο εμβολιασμός των ειδικών ομάδων πληθυσμού κατά του ιού της νέας γρίπης Α (Η1Ν1). Δείτε τον πίνακα με τα εμβολιαστικά κέντρα- Κέντρα Υγείας, ιατρεία ΙΚΑ- που λειτουργούν παράλληλα με τα Νοσοκομεία σε όλη την Ελλάδα. Διαβάστε το άρθρο στο link: Η λίστα με τα κέντρα εμβολιασμού για τη νέα γρίπη Α(H1N1) 



Η Νορβηγία εντόπισε στις 20-11-2009, μια μετάλλαξη του ιού της νέας γρίπης H1N1  σε τρία κρούσματα. Οι μεταλλαγμένοι ιοί απομονώθηκαν σε δύο θανατηφόρα κρούσματα και σε έναν ασθενή που νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση.

Από τη Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας εκδόθηκε την Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2009, η εγκύκλιος για τον " εμβολιασμό κατά του ιού της νέας γρίπης Α(Η1Ν1)" στην Ελλάδα. Διαβάστε το άρθρο στο link: Πως και πότε θα γίνει ο εμβολιασμός κατά της νέας γρίπης Α(Η1Ν1) στην Ελλάδα  

Ξεκίνησε τη Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2009 ο εμβολιασμός στην Ελλάδα κατά του ιού της νέας γρίπης H1N1. Ικανοποιημένοι εμφανίζονται οι υπεύθυνοι από την προσέλευση και τον εμβολιασμό νοσηλευτών και γιατρών. Μερίδα ιατρών και νοσηλευτών εξακολουθούν να εκφράζουν αντιρρήσεις για την ασφάλεια του εμβολίου και αρνούνται τον εμβολιασμό. Από την πλευρά τηςη Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρία τάχθηκε υπέρ της χρήσης του εμβολίου ως μέτρο προστασίας για τους ανθρώπους που πάσχουν από χρόνια αναπνευστικά προβλήματα.  Μια 19χρονη, θετική στον ιό Η1Ν1, άφησε την τελευταία της πνοή το πρωί της Δευτέρας 16-11-2009 στο "Ιπποκράτειο" της Θεσσαλονίκης, λόγω καρδιογενούς shock επί εδάφους οξείας μυοκαρδίτιδας και συνοδού πνευμονίας. Η νεαρή γυναίκα  έπασχε από βαριά καρδιοπάθεια, αλλά δεν το γνώριζε. Οι νεκροί από τη νέα γρίπη στην Ελλάδα είναι πλέον έξι (6). 

«Σήμερα σε όλη τη χώρα είναι κλειστά 70 σχολεία, τμήματα ή τάξεις. Είναι ένας μικρός αριθμός και γι' αυτό δεν πρέπει να υπάρχει κανένας πανικός. Τα συμπτώματα είναι εξαιρετικά ήπια», δήλωσε την Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2009 η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου. Διαβάστε όλο το άρθρο στο παρακάτω link: Νέα Γρίπη: Κλειστά 70 σχολεία - ήπια τα συμπτώματα

Περισσότεροι από 2 εκατομμύρια Έλληνες ενδέχεται να νοσήσουν από τον ιό της νέας γρίπης το προσεχές διάστημα, οπότε και αναμένεται πανδημική έξαρση, που θα διαρκέσει περίπου 6 εβδομάδες, εκτιμά το Eθνικό Συμβούλιο Πανδημίας, που συνεδρίασε την Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2009.Διαβάστε όλο το άρθρο στο παρακάτω link:Εξαρση της νέας γρίπης τις επόμενες εβδομάδες στην Ελλάδα 

Η 16η Νοεμβρίου 2009 ορίζεται ως ημερομηνία έναρξης εμβολιασμών, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας. Τη Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2009  ανακοινώθηκε ο  θάνατος  ενός 34χρονου άνδρα που είχε προσβληθεί από τον ιό της νέας γρίπης. Ο ασθενής ήταν παραπληγικός, έπασχε από ηπατοπάθεια και έχασε τη ζωή του λόγο πολυοργανικής ανεπάρκειας. Είναι ο τρίτος θάνατος ασθενούς μέσα σε ένα 48ωρο που χάνει τη ζωή του έχοντας προσβληθεί από τον ιό της νέας γρίπης  και οπέμπτος συνολικά νεκρός στην Ελλάδα

Εκδόθηκε την Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2009 εγκύκλιος που  αφορά «επικαιροποιημένες οδηγίες σχετικά με τα μέτρα πρόληψης κατά της διασποράς της γρίπης Α Η1Ν1 στα σχολεία  και φορείς που προσφέρουν εκπαιδευτικές υπηρεσίες». Στους σκοπούς της εγκυκλίου αυτής περιλαμβάνονται: Τα κλινικά συμπτώματα της νέας γρίπης, Συνιστώμενες ενέργειες προετοιμασίας κάθε σχολικής μονάδας για την αντιμετώπιση επιδημίας γρίπηςενέργειες σε περίπτωση εκδήλωσης συμπτωμάτων γρίπης και Προληπτικά μέτρα κατά της διασποράς της νέας γρίπης στα σχελεία. 
Διαβάστε όλο το άρθρο στο παρακάτω linkΟδηγίες και μέτρα πρόληψης για τη νέα γρίπη Α(Η1Ν1) στα Σχολεία

Αποτελεσματικό και στη νέα γρίπη το εμβόλιο κατά της εποχιακής γρίπης
Το πρόσφατο εμβόλιο παραγωγής 2008 - 2009 που χρησιμοποιείται κατά της εποχικής (κοινής) γρίπης παρέχει μία σχετική προστασία κατά του ιού της νέας γρίπης H1N1, γνωστής και ως γρίπης των χοίρων και ιδιαίτερα κατά των πιο σοβαρών μορφών της, συμπεραίνει νέα επιστημονική έρευνα που έγινε στο Μεξικό και δημοσιεύθηκε την Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2009 στην ιατρική επιθεώρηση British Medical Journal. Διαβάστε όλο το άρθρο στο παρακάτω link:Το εμβόλιο κατά της κοινής γρίπης εν μέρει αποτελεσματικό και στη νέα γρίπη 

Από τις 20 Οκτωβρίου 2009 θα μπορεί να αρχίσει ο εμβολιασμός των ευπαθών ομάδων που αγγίζουν τα 2.500.000 άτομα στην Ελλάδα με το νέο εμβόλιο, το οποίο προστατεύει από τον ιό Η1Ν1 της νέας γρίπης όπως ανακοίνωσε  την Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2009 ο υπουργός Υγείας, Δ. Αβραμόπουλος.  Επίσης το ΕΚΕΠΥ και το ΚΕΕΛΠΝΟ αφού εκτίμησαν την κατάσταση, στο λύκειο Μελισσίων και στο 4ο λύκειο Χαϊδαρίου εισηγήθηκαν στο νομάρχη Αθηνών βάσει του επιχειρησιακού πρωτοκόλλου, το κλείσιμο όλων των τάξεων και των δύο λυκείων για επτά ημέρες καθώς και την παύση λειτουργίας του Αμερικανικού Κολεγίου Ελλάδος (Γραβιάς 6, Αγία Παρασκευή) και του Ελληνοαμερικανικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Αθηνών (Στεφάνου Δέλτα 15, Παλαιό Ψυχικό) για 7 ημέρες από 1 Οκτωβρίου.

Τον τρόπο με τον οποίο θα ξεκινήσει και θα ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός για τη νέα γρίπη ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος. Προτεραιότητα θα έχουν όλα τα παιδιά άνω των έξι μηνών αλλά και ενήλικες με χρόνια προβλήματα υγείας, οι έγκυες γυναίκες που βρίσκονται στο 2ο και 3ο τρίμηνο της κύησης, όσοι εργάζονται σε χώρους με παιδιά ηλικίας κάτω των έξι μηνών και οι επαγγελματίες υγείας. Επίσης σε συζήτηση το βράδυ της Πέμπτης 24 Σεπτεμβρίου 2009 στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ, οι έλληνες ειδικοί εμφανίζονται σκεπτικοί για την χρησιμότητα του εμβολίο ενώ τονίστηκε από διακεκριμένους επιστήμονες όπως ο καθηγητής επιδημιολογίας κ. Τριχόπουλος, ότι τα συμπτώματα της νέας γρίπης είναι ήπια και ότι κάποιοι μπορεί ήδη να έχουν νοσήσει και στην Ελλάδα και να έγιναν καλά χωρίς καν να το καταλάβουν. Επίσης, ο υψηλός ξαφνικός πυρετός που επιμένει (άνω των 38 - 38,5) είναι το κύριο σύμπτωμα της νέας γρίπης εφόσον συνοδεύεται από τουλάχιστον ένα ακόμα σύμπτωμα όπως ο  έντονος μυϊκός ή σκελετικός πόνος, βήχας, πονόλαιμος, κόπωση κ.λ.π. Τέλος επισημάνθηκε ότι ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης είναι το πλύσιμο των χεριών ενώ για την αποφυγή μετάδοσης του ιού θα πρέπει όλοι να μάθουμε να φταρνιζόμαστε στον αγκώνα (και όχι στο χέρι μας όπως συνήθως γίνεται). 
Διαβάστε όλο το άρθρο στο παρακάτω link:Το πρόγραμμα εμβολιασμού για τη νέα γρίπη στην Ελλάδα


Πιο επικίνδυνο από την νέα γρίπη το εμβόλιο; 
Η πρόεδρος του ιατρικού οργανισμού Αustralian Vaccination Network, Meryl Dorey, έκανε έκκληση στην αυστραλιανή κυβέρνηση την Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2009, να μην είναι το εμβόλιο υποχρεωτικό για παιδιά, τονίζοντας ότι το εμβόλιο ενδέχεται να είναι πιο επικίνδυνο από την γρίπη.Διαβάστε όλο το άρθρο στο παρακάτω linkΠιο επικίνδυνο από την νέα γρίπη το εμβόλιο; 

Εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ανακοίνωσε στις 18/09/2009 ότι, οι νεκροί από την νέα γρίπη έφθασαν τους 3.486 σε όλο τον κόσμο

Πανεπιστήμιο Harvard: Ηπιας μορφής η νέα γρίπη 

Ήπιας μορφής χαρακτηρίζει τη νέα γρίπη ο Δρ Μαρκ Λίπσιτς, καθηγητής επιδημιολογίας του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, ειδικός στις μολυσματικές ασθένειες. "Τα νέα στοιχεία που δείχνουν πόσοι μολύνθηκαν από τον ιό, αλλά δεν αρρώστησαν βαριά κάνουν την πανδημία να φαίνεται πολύ ήπια" ανέφερε χαρακτηριστικά υπογραμμίζοντας ότι τα ποσοστά θανάτων είναι τα ίδια με μία μετριοπαθή χρονιά της εποχικής γρίπης. Διαβάστε όλο το άρθρο στο παρακάτω linkHarvard: Ηπιας μορφής η νέα γρίπη 

Το Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2009 αναμένονται στην Ελλάδα οι πρώτες 100.000 δόσεις του εμβολίου κατά της νέας γρίπης. Ο Υπουργός Υγείας κ. Δ. Αβραμόπουλος ανέφερε ότι για να ξεκινήσει η χορήγηση του εμβολίου στην Ελλάδα, θα πρέπει πρώτα να υπάρξει αδειοδότηση από τις αρμόδιες υπηρεσίες Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η αδειοδότηση δεν αναμένεται πριν τις 15 Οκτωβρίου 2009. 

Τρίτος νεκρός από τη νέα γρίπη στην ΕλλάδαΑπεβίωσε την Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2009 στις 04.25 τα ξημερώματα, στο Σισμανόγλειο  29χρονος άνδρας, Γάλλος υπήκοος, χωρίς ιστορικό υποκείμενης νόσου, εξαιτίας της γρίπης ΑΗ1Ν1. Ο ασθενής παρουσίασε οξεία αναπνευστική πολυοργανική ανεπάρκεια, από την οποία και κατέληξε.Σημειώνεται ότι είναι ο πρώτος θάνατος στην Ελλάδα από τη νέα γρίπη χωρίς υποκείμενη νόσο. 

Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ακόμη, και να κλείνουν σχολεία στην περίπτωση εξάπλωσης της νέας γρίπης στην Ελλάδα  ο υπουργός Εθνικής Παιδείας & Θρησκευμάτων 'Αρης Σπηλιωτόπουλος κατά την παρουσίαση του εθνικού σχεδίου δράσης για την αντιμετώπιση της νέας γρίπης, με αφορμή την έναρξη του σχολικού έτους, την Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου.Διαβάστε όλο το άρθρο στο παρακάτω linkΜέτρα αντιμετώπισης της νέας γρίπης στα σχολεία


Δεύτερος θάνατος εξαιτίας της νέας γρίπης στην Ελλάδα ανακοινώθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης 3 Σεπτεμβρίου 2009  από το Υπουργείο Υγείας. Αφορά  25χρονο, αλβανικής καταγωγής, με ιστορικό υπερτροφικής μυοκαρδιοπάθειας και εμφυτευμένο απινιδιστή, είχε προβληθεί από βαρύτατη πνευμονία από γρίπη ΑΗ1Ν1, που οδήγησε σε βαρύτατη οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια.

Tο πρώτο θύμα της νέας γρίπης στην Ελλάδα ήταν 23χρονος καρδιοπαθής, που είχε προσβληθεί από τον ιό της νέας γρίπης, νοσηλευόταν στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο και έπασχε από χρόνιο συγγενές πολυσυστηματικό νόσημα, που περιλαμβάνει βαρύτατη πνευμονική υπέρταση σοβαρού βαθμού και καρδιακή ανεπάρκεια. Ο 23χρονος καρδιοπαθής εξέπνευσε στις 24 Αυγούστου 2009.

Ο υπουργός Υγείας Δ. Αβραμόπουλος επισήμανε την Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2009 ότι "η περίοδος υψηλής έντασης στη διάδοση του ιού της νέας γρίπης αναμένεται να κρατήσει λιγότερο χρονικό διάστημα στη χώρα μας, διότι στην Ελλάδα ο χειμώνας έρχεται αργότερα και φεύγει νωρίτερα".Η παραλαβή των πρώτων δόσεων του εμβολίου θα γίνει μέσα στον Σεπτέμβριο, ενώ στα μέσα Οκτωβρίου αναμένεται η έγκριση του εμβολίου από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. Τα μέχρι στιγμής επιβεβαιωμένακρούσματα στην Ελλάδα φθάνουν τα 1.839. Από αυτά, μόνο το 1% εισάγεται για νοσηλεία στο νοσοκομείο, ενώ το 95% έχει ιαθεί πλήρως.
Από το Δεκέμβριο θα είναι διαθέσιμο το εμβόλιο για τη νέα γρίπη στην Ελλάδα σύμφωνα με τον καθηγητή επιδημιολογίας κ. Τριχόπουλο. Ο καθηγητής ανέφερε σε τηλεοπτική εκπομπή το πρωί της Πέμπτης 27 Αυγούστου 2009 ότι η παρασκευή του εμβολίου έχει καθυστερήσει καθώς γίνονται οι απαραίτητοι έλεγχοι για την αποτελεσματικότητά του ενώ υποστήριξε ότι όπως προκύπτει από την ανάλυση περασμένων επιδημιών,δεν προβλέπει κάποια μετάλλαξη του ιού της νέας γρίπης και κατά συνέπεια ένα πιο ισχυρό κύμα της επιδημίας κατά τη διάρκεια του χειμώνα. 

Την κανονική έναρξη της σχολικής χρονιάς στις 11 Σεπτεμβρίου ανακοίνωσε την Τετάρτη 26 Αυγούστου 2009 το υπουργείο Υγείας. Τα δύο συναρμόδια υπουργεία Υγείας και Παιδείας θα παρακολουθούν με ειδικό σύστημα επικοινωνίας την καθημερινότητα των μαθητών προκειμένου να διαπιστωθεί έγκαιρα πιθανό κρούσμα. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί κρούσμα, το κλείσιμο του σχολείου και ενδεχομένως άλλων σχολείων στην περιοχή, θα πρέπει να αιτιολογείται και επιστημονικά.

Τα αντιιϊκά φάρμακα θα χορηγούνται μόνο με αιτιολογημένη ιατρική γνωμάτευση, που θα συνοδεύεται από συνταγή, αναφέρει ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (Ε.Ο.Φ.) σε απόφασή του το Σάββατο 8 Αυγούστου 2009, ενώ εντός των επόμενων ημερών θα αρχίζουν να μπαίνουν ξανά στα ράφια των φαρμακείων τα αντιιϊκά φάρμακα για τη νέα γρίπη.

Επιστρέφουν στα φαρμακεία τα αντιιϊκά φάρμακα εντός των επόμενων ημερών, καθώς το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε την Τετάρτη 5 Αυγούστου 2009 την ελεγχόμενη απελευθέρωση των φαρμάκων αυτών για προληπτική και θεραπευτική χορήγηση. Τα φάρμακα θα χορηγούνται με ειδική ιατρική συνταγή, η οποία θα απαιτείται στο εξής και για το εμβόλιο του πνευμονιόκοκκου. Εξάλλου την τελευταία εβδομάδα επιβεβαιώθηκαν εργαστηριακά στην Ελλάδα άλλα 272 κρούσματα της νέας γρίπης, ανεβάζοντας τα συνολικά κρούσματα στη χώρα μας στα 1.002. Οι νεκροί από τη γρίπη ξεπέρασαν τους 1.100 παγκοσμίως.

Περιπτώσεις αντίστασης στο αντιϊκό φάρμακο Tamiflu, που είχε χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση κρουσμάτων της νέας γρίπης τύπου Α, ανακοίνωσε την Τρίτη 4 Αυγούστου 2009 ο Παναμερικανικός Οργανισμός Υγείας (OPS). Διαβάστε όλο το άρθρο στο παρακάτω linkΑνθεκτικός στο Tamiflu ο Η1Ν1

Μέτρα για τους κρατούμενους των φυλακών της χώρας ανακοίνωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης ενώ σύσκεψη έγινε και στο ΙΚΑ για την ετοιμότητα, τον αποτελεσματικό έλεγχο και την αντιμετώπιση της εξάπλωσης της γρίπης.  Επίσης σύμφωνα με ανακοίνωση του Yπουργείου Υγείας , στον κατάλογο των νοσοκομείων αναφοράς για τη νέα γρίπη εντάσσονται τέσσερα νέα νοσοκομεία: το Γ.Ν. Μελισσίων "Α. Φλέμινγκ" και το Γ.Ν. Νέας Ιωνίας "Κωνσταντοπούλειο" στην Αθήνα και τα ΓΝΘ "Γ. Παπανικολάου" και "Ιπποκράτειο" (για τα παιδιά) στη Θεσσαλονίκη. 

 Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) σε ανακοίνωσή του την Παρασκευή 31 Ιουλίου 2009 συνιστά  να χορηγείται στις εγκύους που παρουσιάζουν συμπτώματα εποχιακής (κοινής) γρίπης οσελταμιβίρη (ή Tamiflu) "χωρίς να περιμένουν τα αποτελέσματα των εργαστηριακών αναλύσεων" για να βεβαιωθούν ότι έχουν τον ιό της νέας γρίπης Α.
Διαβάστε όλο το άρθρο στο παρακάτω link
Αμεση λήψη αντιικών από εγκύους αν εμφανίσουν συμπτώματα κοινής γρίπης 

Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την αντιμετώπιση πανδημίας νέαςε γρίπης στην Ελλάδα, παρουσιάσθηκε την Παρασκευή 31 Ιουλίου 2009 από τον υπουργό Υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλο. Τα μέτρα αφορούν στην θωράκιση της χώρας σε όλους τους τομείς και όπως επεσήμανε ο υπουργός. Με εντολή του Πρωθυπουργού θα εμβολιαστεί όλος ο ελληνικός πληθυσμός. Εν τω μεταξύ, και τέταρτο σοβαρό κρούσμα σημειώνεται στη χώρα μας, και αφορά σε νεφροπαθή, ενώ, η νέα γρίπη "χτύπησε" και πέντε γιατρούς στο νοσοκομείο της Κω. 
Διαβάστε όλο το άρθρο στο παρακάτω linkΤο Εθνικό Σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας νέας γρίπης. 

Στα 730 περίπου ανέρχονται τα κρούσματα νέας γρίπης Α Η1Ν1 στην Ελλάδα σύμφωνα με στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Τετάρτη 29 Ιουλίου 2009. Ο ανεπίσημος αριθμός είναι πολύ μεγαλύτερος αφού υπάρχουν πολλοί ασθενείς με ήπια συμπτώματα που δεν προσέρχονται στα νοσοκομεία και δεν καταμετρούνται. Σε Αττική και Κρήτη ο μεγαλύτερος αριθμός των περιπτώσεων.  Ο διοικητής του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας, κ, Πάνος Ευσταθίου ανέφερε ότι τα κύρια συμπτώματα της νέα γρίπης(χοίρων) είναι ο πυρετός από 40 και άνω που παραμένει για 1-2 ημέρες, οι έντονοι μυοσκελετικοί πόνοι (πόνοι σε μύες - οστά) καθώς και έντονα συμπτώματα σε σχέση με την εποχιακή – κοινή γρίπη (περιγράφονται αναλυτικά πιο κάτω).  

Όπως ανακοίνωσε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, στις 14 Σεπτεμβρίου 2009 θα παραδοθεί στη χώρα μας η πρώτη μεγάλη παρτίδα εμβολίων κατά του νέου ιού της γρίπης και θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός σε ευπαθείς ομάδες, διευκρινίζοντας ότι δεν είναι σίγουρο ότι θα χρειαστεί να εμβολιαστεί όλος ο πληθυσμός. 

Η νέα γρίπη είναι 4 φορές πιο επικίνδυνη για τις έγκυες. Γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης έχουν τετραπλάσιο κίνδυνο να παρουσιάσουν επιπλοκές που απαιτούν νοσηλεία και εμφανίζουν ποσοστό θνησιμότητας περισσότερο αυξημένο από το μέσο όρο, σύμφωνα με μια αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη 29 Ιουλίου 2009. 
Διαβάστε όλο το άρθρο στο παρακάτω linkΗ νέα γρίπη είναι 4 φορές πιο επικίνδυνη για τις έγκυες 

Τρίτο σοβαρό κρούσμα νέα γρίπης Η1Ν1 στην Ελλάδα καταγράφηκε την Τρίτη 28 Ιουλίου 2009 (δύο σε μια ημέρα) και αφορά Βρετανίδα 16 ετών που νοσηλεύεται στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης με βαριά αναπνευστική δυσχέρεια. Το δεύτερο σοβαρό κρούσμα αφορά 42χρονο που νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση με συμπτώματα βαριάς πνευμονίας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου. Αυτά τα κρούσματα πνευμονίας θεωρούνται αναμενόμενα για τους επιστήμονες και όπως υποστηρίζουν θα αυξηθούν κατά την φθινοπωρινή περίοδο. 

Επίσης, στις 28-07-2009, οι ταϊλανδικές υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν ότι ένα βρέφος γεννήθηκε πάσχοντας από τη νέα γρίπη Α (Η1Ν1) αφού προσβλήθηκε από τον ιό όντας ακόμη στη μήτρα.
 
Η νέα γρίπη Α έχει προκαλέσει 816 θανάτους  σε ολόκληρο τον κόσμο, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό που δημοσίευσε, την Δευτέρα 27 Ιουλίου 2009, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ). Ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων περιπτώσεων του ιού Η1Ν1 ανέρχεται στις 134.503.  Ωστόσο, ο ΠΟΥ υπογραμμίζει ότι ο αριθμός των δεδομένων βρίσκεται πολύ πιο κάτω από την πραγματικότητα, αφού στις χώρες οι οποίες πλήττονται περισσότερο από τη νέα γρίπη Α δεν είναι δυνατό να καταγραφεί ο ακριβής αριθμός των ασθενών και των θυμάτων του ιού.

Ο εμβολιασμός στην Ελλάδα

Σύμφωνα με ενημέρωση που έγινε τη Δευτέρα 27 Ιουλίου 2009, οι υγειονομικές αρχές της Ελλάδας  θα προχωρήσουν σε εμβολιασμό στις αρχές Οκτωβρίου με προτεραιότητα  στις ευπαθείς ομάδες. Ιδιαίτερα ευπαθής χαρακτηρίζεται η ηλικιακή ομάδα 5-18 ετών, δηλαδή οι μαθητές που είναι και αυτοί που θα κάνουν πρώτοι το εμβόλιο κατά της νέας γρίπης.  Στη συνέχεια προτεραιότητα θα δοθεί : σε άτομα με χρόνια νοσήματα αναπνευστικού, χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, με ηπατικές, αιματολογικές ή μεταβολικές διαταραχές, άτομα με ανοσοκαταστολή, σε επαγγελματίες υγείας,  σε εγκύους, σε παιδιά κάτω των 5 ετών, σε ηλικιωμένους άνω των 65, σε τροφίμους οίκων ευγηρίας  Το εμβόλιο για τα μικρά παιδιά ίσως καθυστερήσει καθώς χρειάζονται χωριστές κλινικές δοκιμές.
Ειδικοί αναφέρουν ότι τα παιδιά κάτω των 5 ετών  θα πρέπει να κάνουν καταρχάς το εμβόλιο κατά της εποχιακής (κοινής) γρίπης, ώστε να μην νοσήσουν και με τα 2 είδη γρίπης. Εντωμεταξύ, τέλος Αυγούστου αναμένεται να εφοδιαστούν εκ νέου τα φαρμακεία με το εμβόλιο έναντι του πνευμονιόκοκου το οποίο εξαφανίστηκε από τα ράφια λόγω του πανικού που έχει δημιουργήσει η νέα γρίπη.

Ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος σε συνέντευξή σε εφημερίδα στις 26-07-2009, ξεκαθάρισε πως αν χρειαστεί θα εμβολιασθεί όλος ο πληθυσμός.

Τον Αύγουστο αναμένεται να κορυφωθεί το κύμα πανδημίας της νέας γρίπης στην Ελλάδα, σύμφωνα με δήλωση της αντιπροέδρου του ευρωπαϊκού κέντρου ελέγχου πρόληψης της νόσου, το Σάββατο 25 Ιουλίου 2009. Τα νησιά, λόγω του όγκου τουριστών που θα δεχθούν, χρήζουν της προσοχής των αρμοδίων  για την οργάνωση των κέντρων υγείας.  Σύμφωνα με στοιχεία του ευρωπαϊκού κέντρου πρόληψης, η νέα γρίπη χτυπά τους έφηβους της Ευρώπης. Συγκεκριμένες οδηγίες πρέπει να δοθούν υποστηρίζουν οι παιδίατροι ώστε μέχρι και 17 ετών να δέχονται τα παιδιατρικά νοσοκομεία τους εφήβους και όχι να τους αντιμετωπίζουν ως ενήλικες και να τους παραπέμπουν σε άλλα νοσοκομεία. 

Σχετικά με τα κέντρα εμβολιασμού, το ΚΕΕΛΠΝΟ αναφέρει  ότι θα είναι σε όλους τους νομούς.  Όσοι εμβολιαστούν θα πάρουν μια κίτρινη κάρτα και θα μπουν σε λίστα παρακολούθησης για τυχόν παρενέργειες.  Σε περίπτωση που αυξηθεί κατά πολύ το κύμα της πανδημίας και χρειαστεί άμεση νοσηλεία ασθενών σε νοσοκομεία, η συνδρομή των ιδιωτικών ιατρείων αλλά και αυτών του ΙΚΑ θεωρείται σίγουρη.  

Εκτοξεύτηκαν τα κρούσματα της νέας γρίπης στη Βρετανία με 100.000 νέες περιπτώσεις να έχουν καταγραφεί την τελευταία εβδομάδα, σύμφωνα άρθρο του BBC στις 24-07-2009. Οι υπηρεσίες υγείας επιτρέπουν στους ασθενείς αφού γίνει η διάγνωση, να προμηθεύονται το αντιϊικό Tamiflu χωρίς να απευθυνθούν στο γιατρό τους. Οι ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως οι έγκυες, άτομα με προβλήματα υγείας, μικρά παιδιά, θα πρέπει να συμβουλεύονται το γιατρό τους.

Οδηγίες για τη διαχείριση και την πρόληψη της νέας γρίπης (Χοίρων) σε επιχειρήσεις και  εργασιακούς χώρους εκδόθηκαν την Πέμπτη 23 Ιουλίου από το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών της Ιατρικής Σχολής Θράκης, ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος της πιθανής έκθεσης των εργαζομένων και η διάδοση της πανδημικής γρίπης Α στον εργασιακό χώρο.Οι οδηγίες αυτές μπορεί να αλλάξουν, καθώς γίνονται γνωστές πρόσθετες πληροφορίες για τη νέα γρίπη.

Συμπτώματα της νέας γρίπης (23-07-2009)
Τα συμπτώματα του πανδημικού ιού γρίπης Α στους ανθρώπους είναι παρόμοια με τα συμπτώματα της εποχιακής γρίπης και περιλαμβάνουν πυρετό, βήχα, πονόλαιμο, καταρροή, μυαλγίες, πονοκέφαλο, ρίγη και κόπωση. Ένας σημαντικός αριθμός ανθρώπων που έχουν μολυνθεί με αυτόν τον ιό, έχει εμφανίσει επίσης διάρροια και εμέτους. Όπως και με την εποχιακή γρίπη, βαριά νόσος και θάνατοι έχουν εμφανιστεί, ως συνέπεια της νόσου που συνδέεται με αυτόν τον ιό. Ωστόσο, σπάνια χρειάζεται ενδονοσοκομειακή νοσηλεία, και τα περιστατικά της νέας γρίπης θεραπεύονται κυρίως κατ' οίκον. Έτσι, το μείζον ζήτημα είναι η αναγνώριση των συμπτωμάτων και η σημασία του αυτοπεριορισμού ως βασική στρατηγική για την ανακοπή της διάδοσης. 
Πρόληψη της νόσου στους εργαζόμενους
Η διάδοση αυτού του πανδημικού ιού γρίπης Α συμβαίνει πιθανά με τον ίδιο τρόπο διάδοσης με την εποχιακή γρίπη. Οι ιοί της γρίπης διαδίδονται κυρίως από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω του βήχα ή φταρνίσματος από άτομα με γρίπη. Μερικές φορές οι άνθρωποι μπορούν να μολυνθούν από  την επαφή με τον ιό της γρίπης από τα μάτια, το στόμα ή τη μύτη. 

Διαβάστε όλο το άρθρο στο παρακάτω linkΟδηγίες και Συμπτώματα της νέας γρίπης (σε εργασιακούς χώρους) 

Στα 520 τα κρούσματα της νέας γρίπης στην Ελλάδα: Περίπου 35 περιστατικά της νέας γρίπης καταγράφονται καθημερινά στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων να φτάσει στα  520, σύμφωνα με δημοσίευμα εφημερίδας (23-07-2009). Ο αριθμός των περιστατικών δεν ανησυχεί  τους έλληνες επιστήμονες.

Εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) αποκάλυψε ότι μεταξύ των μέτρων που μελετώνται για την αντιμετώπιση της γρίπης είναι να καθυστερήσουν την επιστροφή των μαθητών στις τάξεις ή και το κλείσιμο των σχολείων. Eως την Τετάρτη 22 Ιουλίου 2009, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η πλειοψηφία των ασθενούντων εμφανίζει ήπια συμπτώματα, δηλαδή υψηλή θερμοκρασία , κόπωση και χαμηλή ανοσία, κεφαλαλγία και συμπτώματα κρυώματος, αδυναμία κατάποσης, προβλήματα αναπνοής, μειωμένη όρεξη, εμετούς και διάρροια και τέλος μυοσκελετικούς πόνους. Στην πλειοψηφία τους οι έχοντες νοσήσει έως σήμερα ανέκαμψαν χωρίς φαρμακευτική αγωγή, εντός μιας εβδομάδας.

Οι χώρες που πλήττονται συνεχίζουν να αναφέρουν στην υπηρεσία του ΟΗΕ τα σοβαρότερα κρούσματα που παρατηρούνται, καθώς και τους θανάτους (843 οι νεκροί) που επιβεβαιώνεται εργαστηριακά ότι οφείλονται στη νέα γρίπη. Η επίτροπος σε θέματα υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης  Αντρούλα Βασιλείου ανέφερε ότι "Περιμένουμε μία αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων λόγω της τουριστικής κίνηση, ενώ  η έλευση της εποχικής γρίπης τους μήνες Οκτώβριο-Νοέμβριο μαζί με την πανδημία θα έχει ως αποτέλεσμα μία επιτάχυνση του ρυθμού εξάπλωσης του ιού Α (H1N1) και μία αύξηση των ποσοστών θνησιμότητας".

Συμβουλές Ελλήνων Ιατρών για τη νέα γρίπη: 
Στις 22-07-2009, ο Παναγιώτης Μπεχράκης καθηγητής Πνευμονολογίας πανεπιστημίου Αθηνών επισήμανε ότι δεν πρέπει να αφήσουμε το φαινόμενο να επηρεάσει τη ζωη μας. "Δεν μπορεί η γρίπη να γίνει έμμονη ιδέα, πρέπει να αντιληφθούμε ότι κάποια στιγμή θα έρθουμε σε επαφή μαζί της"  ενώ εκτίμησε ότι οι μονάδες εντατικής θεραπείας επαρκούν για να αντιμετωπίσουν τα περιστατικά. "Πρέπει να δίδουμε περισσότερη έμφαση στην υγιεινή της καθημερινότητας μας" τόνισε ο καθηγητής ΠαιδιατρικήςΝίκος Βουδούρης.

Σε σοβαρή κατάσταση 33χρονος έλληνας με συμπτώματα νέας γρίπης,ο οποίος ζει και εργάζεται στην Ελλάδα και εισήλθε σε νοσοκομείο του ΕΣΥ με πνευμονία.  Μετά από εργαστηριακό έλεγχο διαπιστώθηκε την Τρίτη  21 Ιουλίου 2009 ότι είναι θετικός στον ιό της νέας γρίπης και η κατάστασή του χαρακτηρίζεται σοβαρή. Είναι το πρώτο σοβαρό κρούσμα που αφοράεπιπλοκές της νέας γρίπης και συγκεκριμένα την πνευμονία.

Νέο εφιαλτικό σενάριο για την εξάπλωση της νέας γρίπης στην Ελλάδα, δημοσιεύθηκε σε μεγάλη εφημερίδα στις 21-07-2009, το οποίο βασίζεται σε έρευνα της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας για τις επιπτώσεις της πανδημίας, εκτιμά ότι έως 4.400 ασθενείς θα χρειαστούν μονάδες εντατικής ή αυξημένης φροντίδας, πάνω από 10.000 θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν αναπνευστήρες και περίπου 900.000 θα πρέπει να πάρουν αντιικά φάρμακα.

Τον ερχόμενο μήνα θα λάβει τα πρώτα εμβόλια η Βρετανία, η οποία είναι έχει τα περισσότερα θύματα από τη νέα στην Ευρώπη: Την περασμένη εβδομάδα καταγράφηκαν 55.000 νέα κρούσματα της γρίπης, ενώ 29 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους. " Κρατείστε κλειστά τα σχολεία, για λιγότερους θανάτους" έγραψαν στις 21-07-2009 πολλές βρετανικές εφημερίδες ενώ περισσότεροι από 700 είναι οι νεκροί σ' όλο τον κόσμο.

Μέτρα - σοκ προβλέπονται  από το εθνικό σχέδιο αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης του Υπουργείου Υγείας σε περίπτωση που η πανδημία της νέας γρίπης λάβει από το φθινόπωρο μεγάλες διαστάσεις στην Ελλάδα, σύμφωνα με δημοσιεύματα εφημερίδων την Κυριακή 19 Ιουλίου 2009.  Στο σχέδιο γίνεται πρόβλεψη πως 1.200.000 παιδιά θα νοσήσουν από τον ιό της νέας γρίπης στην Ελλάδα και 300.000 από αυτά θα εισαχθούν στον νοσοκομείο Παίδων, ενώ περιλαμβάνονται και έκτακτα μέτρα όπως  το κλείσιμο σχολείων και υπηρεσιών, η απαγόρευση  κυκλοφορίας, περιορισμός κατ' οίκον των ατόμων, στάδια όπως το ΟΑΚΑ και το Καραϊσκάκη, θα μετατραπούν σε κέντρα για μαζικούς εμβολιασμούς κ.α.  Σε απάντησή του το Υπουργείο υγείας αναφέρει ότι κινείται με σχέδιο και ετοιμότητα ακόμη και στο ενδεχόμενο γενικευμένης κλιμάκωσης της πανδημίας.

Στην αξιολόγηση των κρουσμάτων της νέας γρίπης, στην πρόληψη και τον εμβολιασμό των ευπαθών ομάδων εστιάζονται οι προσπάθειες των αρμοδίων υπηρεσιών για την αντιμετώπιση της νόσου στην Ελλάδα. Την Παρασκευή 17 Ιουλίου 2009, το κέντρο ελέγχου και πρόληψης νοσημάτων ενημέρωσε με επιστολή τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο για ενδεχόμενα μέτρα που πρέπει να ληφθούν μέσα στις ελληνικές εκκλησίες μιας που είναι χώροι συνάθροισης  - συνωστισμού ατόμων. Γιατροί ανέφεραν ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για μετάδοση του ιού από την τέλεση του μυστηρίου της «Θείας Κοινωνίας», καθώς το κουτάλι και το ποτήρι,  που χρησιμοποιούν οι ιερείς στην μετάληψη, είναι μεταλλικά ενώ το αλκοόλ που περιέχει το κρασί βοηθάει στην μη μετάδοση του ιού. Ο συνωστισμός όμως που παρατηρείται κατά τη διάρκεια τέλεσης του μυστηρίου καθώς και ο ασπασμός (φίλημα) των εικόνων στις εκκλησίες θα πρέπει να αποφεύγεται σε περίπτωση έξαρσης του ιού της νέας γρίπης.

Προσοχή σε προϊόντα που υπόσχονται πρόληψη ή θεραπεία της νέας γρίπης
Προσοχή στους επιτήδειους, συνιστά η Ένωση Καταναλωτών Ποιότητα Ζωής με ανακοίνωσή της στις 17-07-2009, με αφορμή τηλεφωνήματα καταναλωτών που δέχτηκε για το κατά πόσον είναι αξιόπιστα διάφορα προϊόντα ή σκευάσματα ή συσκευές προφύλαξης που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο και υπόσχονται πρόληψη ή θεραπεία της ' νέας γρίπης Α(Η1Ν1)'. Η ΕΚΠΟΙΖΩ συνιστά στους καταναλωτές να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί, υποψιασμένοι και προσεκτικοί. Συγκεκριμένα, ήδη έχουν κάνει την εμφάνιση τους στο Διαδίκτυο (internet) προϊόντα όπως σαμπουάν, μάσκες, γυαλιά που υπόσχονται πρόληψη από τον ιό της νέας γρίπης, συμπληρώματα διατροφής με "θεραπευτικές ιδιότητες", ακόμα και κλιματιστικά σώματα που "σκοτώνουν" τον ιό, κινέζικης κατά κύριο λόγο προέλευσης. "Οι καταναλωτές θα πρέπει να εμπιστεύονται μόνο εγκεκριμένα από τον ΕΟΦ σκευάσματα γιατί είναι πολύ πιθανό να θέσουντην υγεία τους σε κίνδυνο'' σημειώνει η ΕΚΠΟΙΖΩ.

Στη χώρα υπάρχει επάρκεια αναπνευστήρων και τα αντιϊκά φάρμακα θα δίνονται πλέον στα σοβαρά περιστατικά, δήλωσε το πρωί της Πέμπτης 16 Ιουλίου 2009 ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος. Μέχρι σήμερα στην Ελλάδα το 90% των περιστατικών έχει πλήρως ιαθεί το 80% είναι ταξιδιώτες από το εξωτερικό και το 75% είναι νέοι κάτω των 30 ετών.Προτεραιότητα στον εμβολιασμό θα δοθεί στις ευπαθείς ομάδες. 

Εν τω μεταξύ, σε χώρες του εξωτερικού εκδηλώθηκε μία τάση να γίνουν"πάρτυ γρίπης", ώστε -όσοι θέλουν- να κολλήσουν τον ιό τώρα που έχει ήπια κλινική εικόνα και να αποκτήσουν αντισώματα. Οι επιστήμονες στην Ελλάδα θεωρούν ότι κάτι τέτοιο είναι παρακινδυνευμένο.

Κίνδυνος για σοβαρές πνευμονίες από τη νέα γρίπη
Την ικανότητα να εισέρχεται βαθιά στους πνεύμονες αυξάνοντας τον κίνδυνο για σοβαρές πνευμονίες, έχει ο ιός της νέας γρίπης, όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες (Τετάρτη 15 Ιουλίου 2009). Σύμφωνα με μελέτες, η γρίπη Α έχει ομοιότητες με την ισπανική γρίπη του 1918, που σκότωσε δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους. Την ίδια ώρα, όπως σημειώνουν Βρετανοί επιστήμονες, επικρατεί σύγχυση στην κοινή γνώμη σχετικά με τον αριθμό των ατόμων που έχουν μολυνθεί με τον ιό Η1Ν1, με αποτέλεσμα να καθίσταται δύσκολη η διεξαγωγή συμπεράσματος για τις διαστάσεις της πανδημίας.

Σε ετοιμότητα 1.000 κλίνες για την γρίπη στην Ελλάδα
Νέα δέσμη μέτρων για τη γρίπη των χοίρων, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, την Τετάρτη 15 Ιουλίου 2009.  Το υπουργείο Υγείας περνά από τη φάση της απλής καταγραφής των κρουσμάτων, στη φάση της προστασίας. Στο εξής δεν θα δίνεται έμφαση στην προσωπική καταγραφή (συνεπώς δεν θα υπάρχει καθημερινή καταμέτρηση των κρουσμάτων στην Ελλάδα - θα γίνεται σε εβδομαδιαία βάση), καθώς αυτή είναι μία πραγματικότητα που δεν μπορεί να αλλάξει, αλλά στη βαρύτητα των περιστατικών και στις τυχόν επιπλοκές, που εμφανίζουν. Σε ότι δε, αφορά τη χρήση των αντιϊκών, έγινε σαφές ότι σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να χορηγηθούν προληπτικά, αλλά σε πρώτη φάση μόνο στα βαριά περιστατικά, ώστε να μην αχρηστευτεί η δράση τους.  Όπως ανακοινώθηκε, είναι ήδη σε ετοιμότητα 1.000 κλίνες σε όλη τη χώρα, προκειμένου να δεχθούν ισάριθμους ασθενείς με ενδεχόμενες επιπλοκές από τον ιό της νέας γρίπης, ενώ έως το Σεπτέμβριο ο αριθμός των διαθέσιμων κλινών θα αυξηθεί.

Από τη νέα γρίπη ενδέχεται να νοσήσει ακόμα και το 33% του ελληνικού πληθυσμού, σύμφωνα με τα παγκόσμια στατιστικά δεδομένα, δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, στην προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε την Παρασκευή 9 Ιουλίου 2009, με θέμα την πορεία της νέας γρίπης. Όπως δήλωσε ο υπουργός, «Η χώρα έχει εισέλθει σε φάση πανδημίας 6α», ενώ αν ο ιός αλλάξει συμπεριφορά και γίνει πιο επιθετικός, ενδέχεται να νοσήσει ακόμα και το 54% του πληθυσμού, ενώ δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενοθανάτου από τη νέα γρίπη ακόμα και στην Ελλάδα. «Απαιτείται ψυχραιμία, σύνεση και όχι πανικός», τόνισε ο κ. Αβραμόπουλος, ενώ συμπλήρωσε ότι υπάρχει στρατηγικό σχέδιο και επιχειρησιακή ετοιμότητα για την αντιμετώπιση της νέα γρίπης.  Η περίοδος της πανδημίας στην Ελλάδα αναμένεται να διαρκέσει 12 - 15 μήνες, με ανώτατη διάρκεια τους 24.

Σε διευκρινήσεις που έδωσε την Δευτέρα 13 Ιουλίου 2009 ο Υπουργός Υγείας Δ. Αβραμόπουλος σχετικά με την προμήθεια εμβολίων κατά του ιού της νέας γρίπης αναφέρει ότι η Ελλάδα θα καλυφθεί με τουλάχιστον8.000.000 δόσεις πανδημικού εμβολίου και η  προμήθεια των εμβολίων αυτών,  θα αρχίσει από τα μέσα Σεπτεμβρίου 2009 και θα ολοκληρωθεί με συνεχή και σταθερή ροή, ώστε να διασφαλιστεί ο απρόσκοπτος εφοδιασμός της χώρας και ο εμβολιασμός του πληθυσμού.

Οι επιδημιολογικές παρατηρήσεις δείχνουν ότι η νέα γρίπη προτιμά άτομα νεαρής ηλικίας. Η κύρια θεραπεία είναι η παραμονή στο σπίτι, η ενυδάτωση του οργανισμού και η χορήγηση αντιπυρετικών. Η θεραπεία με αντιϊκά περιορίζεται μόνο σε περιστατικά με σοβαρή συμπτωματολογία. Ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε ότι «όλοι πρέπει να τηρούμε μέτρα υγιεινής, προκειμένου να προφυλαχτούμε (κατά το δυνατόν) από τον ιό Η1Ν1».

Ενδεχόμενο μετάλλαξης του ιού της γρίπης Α, από το φθινόπωρο
Η Ευρωπαϊκή Ένωση προβληματίζεται για πιθανή μετάλλαξη του ιού της γρίπης Α(Η1Ν1) σε πιο σοβαρής μορφής, το φθινόπωρο με την επιδείνωση των καιρικών συνθηκών. Η Ευρωπαία Επίτροπος για την Υγεία, Ανδρούλα Βασιλείου, δήλωσε στο ΡΙΚ στις 6 Ιουλίου 2009 ότι έχει ετοιμάσει έγγραφο, με το οποίο ενθαρρύνει τους εταίρους να αποδεχθούν την αρχή ότι τα πρώτα εμβόλια, που θα παραχθούν, θα χορηγηθούν σε ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού και στα 27 κράτη μέλη.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επιβεβαίωσε στις 15 Ιουλίου 2009, 94.512 κρούσματα παγκοσμίως και 429 θανάτους από τη νέα γρίπη, η οποία τον περασμένο μήνα ανακηρύχθηκε σε πανδημία.

Πληροφορίες:
Οσοι ενδιαφέρονται να μάθουν πληροφορίες για τον ιό της νέας γρίπης μπορούν  να τηλεφωνούν στο τετραψήφιο νούμερο 1135.

Μέτρα για την αντιμετώπιση πανδημίας γρίπης Α
Δέσμη μέτρων προς όλες τις χώρες με σκοπό την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του ιού Η1Ν1 εξέδωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) λίγο μετά από την ανακοίνωση του για αύξηση στο ανώτατο επίπεδο (στο 6) του συναγερμού του για πανδημία για την γρίπη Α (Γρίπη των Χοίρων). 
Σε ατομικό επίπεδο, ο ΠΟΥ συνιστά στους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα να παραμένουν στο σπίτι τους και να μην έρχονται σε επαφή με τα συγγενικά τους πρόσωπα.
Οι αρχές πρέπει να εκδώσουν οδηγίες υγειονομικού περιεχομένου προς τους συγγενείς των ατόμων που βρίσκονται στην απομόνωση.

Τα μέτρα απομόνωσης πρέπει να ακολουθούν το κλείσιμο των σχολείων και η προσαρμογή των ωρών εργασίας ώστε οι άνθρωποι να μην συνωστίζονται. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, οι χώρες πρέπει να αποθαρρύνουν τις μετακινήσεις και τον συνωστισμό των ατόμων στα μέσα μαζικής μεταφοράς, χωρίς όμως να απαγορεύονται τα ταξίδια ανάμεσα στα κράτη που έχουν πληγεί από τη νέα γρίπη.

Ακολουθούν μια σειρά από ερωτήσεις και απαντήσεις, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα επιστημονικές γνώσεις για το νέο ιό, με βάση δημοσιεύματα του BBC, του New Scientist και του Live Science.

Τι είναι η γρίπη των χοίρων;
 Μια αναπνευστική ασθένεια που πλήττει τα γουρούνια και προκαλείται από γρίπη τύπου Α. Είναι γνωστή από παλιά, περιοριζόταν στα κοπάδια των χοίρων και σπάνια ήταν θανατηφόρα. Συνήθως ξεσπά το φθινόπωρο και το χειμώνα, αλλά είναι παρούσα όλο τον χρόνο. Υπάρχουν πολλές διαφορετικές μορφές της γρίπης των χοίρων και, όπως συμβαίνει με την ανθρώπινη γρίπη, ο τύπος της μόλυνσης συνεχώς μεταβάλλεται.
   
Μπορούν να την κολλήσουν οι άνθρωποι;
 Κανονικά όχι, αν και σποραδικά αυτό έχει συμβεί, συνήθως σε όσους είχαν στενή επαφή με χοίρους. Σπανιότατα έχουν αναφερθεί περιστατικά που η γρίπη των χοίρων έχει περάσει από άνθρωπο σε άνθρωπο. Η γρίπη αυτή κολλά όπως η ανθρώπινη γρίπη, με το βήχα και το φτάρνισμα, μέσα από αερομεταφερόμενα υγρά σταγονίδια. Στο ξέσπασμα που τώρα βρίσκεται σε εξέλιξη, είναι ξεκάθαρο ότι η γρίπη των χοίρων περνά από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Τα συμπτώματα της νόσου είναι ανάλογα με αυτά της απλής εποχιακής γρίπης: ξαφνικός πυρετός, φτέρνισμα, αναπνευστικές δυσκολίες, και πιθανώς διάρροια.

Παρόμοιος με την ανθρώπινη γρίπη είναι και ο τρόπος διάδοσης της, μέσω του βήχα, του φτερνίσματος, και την επαφή με κάποια μολυσμένη επιφάνεια-όπως το πόμολο μίας πόρτας. Ένας ενήλικος μπορεί να εξαπλώσει τον ιό μια μέρα πριν και μέχρι επτά μέρες μετά την εκδήλωση των συμπτωμάτων, ενώ τα παιδιά πιθανώς για ακόμη περισσότερο χρόνο.    

Πρόκειται τώρα για ένα νέο άγνωστο είδος γρίπης των χοίρων;
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει επιβεβαιώσει ότι, τουλάχιστον σε μερικές περιπτώσεις, έχει διαπιστωθεί η ύπαρξη ενός άγνωστου μέχρι τώρα στελέχους Η1Ν1 της γρίπης τύπου Α. Το Η1Ν1 προκαλεί τα περιοδικά ξεσπάσματα της συνηθισμένης γρίπης στους ανθρώπους. Το νέο στέλεχος Η1Ν1 είναι διαφορετικό επειδή περιέχει ανάμικτο γενετικό υλικό, το οποίο βρίσκεται στα στελέχη του ιού που μολύνουν ανθρώπους, πουλιά και χοίρους. Οι ιοί γρίπης έχουν την ικανότητα να ανταλλάσσουν γενετικό υλικό και οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η νέα εκδοχή του Η1Ν1 προέκυψε, κάποια στιγμή, από την ανάμιξη διαφορετικών στελεχών του ιού (τα οποία συνήθως μολύνουν διαφορετικά είδη έμβιων οργανισμών), μέσα στον ίδιο χοίρο, που αποτέλεσε το "εργαστήρι" για τη γενετική ανταλλαγή και τη δημιουργία του νέου στελέχους. Στην πραγματικότητα, ο νέος ιός δεν έχει ποτέ ανιχνευτεί αυτούσιος σε χοίρους στο παρελθόν, απλώς μια από τις πρωτεϊνες του είναι όμοια με τον ιό που συνήθως μολύνει τους χοίρους.    

Είναι ασφαλής η κατανάλωση χοιρινού κρέατος;
Δεν υπάρχει απόδειξη ότι η γρίπη των χοίρων μεταδίδεται τρώγοντας χοιρινό από μολυσμένα ζώα. Όμως είναι απαραίτητο το κρέας να είναι καλά μαγειρεμένο, σε θερμοκρασία τουλάχιστον 70 βαθμών κελσίου, ώστε να σκοτωθεί ο ιός αν υπάρχει.   

Πόσο πρέπει να ανησυχούμε;
Για την νέα περίπτωση της γρίπης των χοίρων, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί ότι είναι πολύ σοβαρή (Παγκόσμια πανδημία).
Κάθε φορά που εμφανίζεται ένα νέο στέλεχος γρίπης (όπως φαίνεται πως συμβαίνει και τώρα), το οποίο έχει αποκτήσει την ικανότητα να "πηδά" από άνθρωπο σε άνθρωπο, παρακολουθείται στενά από τους επιστήμονες και τις αρμόδιες αρχές υγείας μήπως έχει τη δυνατότητα να εξελιχτεί σε επιδημία ή και σε πανδημία. Η πανδημία της ισπανικής γρίπης το 1918 (που προκλήθηκε από μια μετάλλαξη του Η1Ν1) ήταν η πιο φονική της σύγχρονης εποχής, μόλυνε περίπου το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού και σκότωσε πάνω από 50 εκατ. ανθρώπους, ιδίως νέους. Το 1957 η Ασιατική γρίπη (μια μετάλλαξη του ιού Η2Ν2 της ανθρώπινης γρίπης, σε συνδυασμό με μια μετάλλαξη της γρίπης των άγριων παπιών) σκότωσε 2 εκατ. άτομα, ιδίως ηλικιωμένους. Το 1968 μια μετάλλαξη γνωστή ως Η3Ν2, που ξεκίνησε από το Χονγκ Κονγκ, σκότωσε 1 εκατ. ανθρώπους παγκοσμίως, ιδίως άνω των 65 ετών.

Υπάρχει θεραπεία;
Δύο συνήθη αντι-γριπικά φάρμακα, το Tamiflu και το Relenza, φαίνεται να είναι αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση των μέχρι τώρα περιστατικών, σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές. Επειδή όμως ο ιός μπορεί να αναπτύξει αντίσταση, κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για πόσο καιρό τα φάρμακα αυτά θα είναι αποτελεσματικά. Είναι εξάλλου ακόμα αβέβαιο κατά πόσο μπορεί να είναι αποτελεσματικά τα αντι-γριπικά εμβόλια κατά του νέου στελέχους, το οποίο είναι γενετικά διαφορετικό από άλλα στελέχη γρίπης. Από την άλλη, δεν υπάρχουν αποθέματα εμβολίων για το νέο ιό. Αμερικανοί επιστήμονες ήδη ετοιμάζουν ένα νέο εμβόλιο, που θα είναι έτοιμο τον Αύγουστο. Πιθανόν όμως να πάρει χρόνο για να τελειοποιηθεί και για να παραχθεί σε αρκετές ποσότητες από τις φαρμακευτικές εταιρίες, ώστε να καλύψει την τεράστια παγκόσμια ζήτηση - αν χρειαστεί. Αν πάντως ο ιός εμφανίσει διαδοχικά κύματα έξαρσης και υποχώρησης, όπως σε προηγούμενες περιπτώσεις, τότε θα υπάρχει περισσότερος χρόνος προετοιμασίας.   

Έχει σχέση η γρίπη των πτηνών με τη γρίπη των χοίρων;
Το στέλεχος της γρίπης των πτηνών (Η5Ν1) που έχει προκαλέσει μερικούς θανάτους στην Ανατολική Ασία τα τελευταία χρόνια, αν και είναι επίσης γρίπη τύπου Α, είναι διαφορετικό από αυτό της γρίπης των χοίρων (Η1Ν1). Αν και οι επιστήμονες φοβούνται ότι η γρίπη των πτηνών έχει τη δυνατότητα πρόκλησης πανδημίας λόγω της ικανότητας ταχείας μετάλλαξης, μέχρι τώρα ουσιαστικά έχει παραμείνει ασθένεια των πουλιών και όσοι άνθρωποι έχουν κολλήσει, σχεδόν χωρίς εξαίρεση, εργάζονταν κοντά σε πουλερικά. Οι περιπτώσεις μόλυνσης των ανθρώπων μεταξύ τους από το Η5Ν1 είναι σπανιότατες προς το παρόν, συνεπώς δεν φαίνεται πως ακόμα η συγκεκριμένη γρίπη έχει αναπτύξει τη δυνατότητα εύκολης μετάδοσης μεταξύ ανθρώπων - κάτι που μένει να διαπιστωθεί τώρα κατά πόσο συμβαίνει και στην περίπτωση της γρίπης των χοίρων.    

Έχει σχέση η γρίπη των χοίρων  με το κοινό κρυολόγημα;
Πολύ συχνά δημιουργείται σύγχυση, επειδή τόσο η γρίπη όσο και το κρυολόγημα προκαλούνται από ιούς που φέρνουν παρόμοια συμπτώματα, οπότε είναι σχεδόν αδύνατη η διάκρισή τους με βάση μόνο τα συμπτώματα. Πάντως η γρίπη έχει πιο έντονα συμπτώματα (ιδίως πυρετό και αίσθημα εξάντλησης) και κυρίως μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρότερες επιπλοκές.   

Μπορεί η γρίπη των χοίρων να φθάσει σε οποιαδήποτε χώρα;
Οι Αρχές πολλών χωρών (και στην Ελλάδα) ήδη παίρνουν προληπτικά μέτρα. Από τη στιγμή που τα ταξίδια είναι πια τόσο διαδεδομένα, είναι πιθανό ένας φορέας να τη μεταφέρει σε άλλη χώρα. Ο βαθμός επικινδυνότητας εξαρτάται από το τόσα εύκολα ο ιός μεταδίδεται σε άλλο άνθρωπο - κάτι που οι επιστήμονες ερευνούν. Τα συμπτώματα χρειάζεται μερικές μέρες για να εκδηλωθούν και στο μεταξύ ο ιός μπορεί να έχει εξαπλωθεί πριν την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων.    

Τι μέτρα λαμβάνουν οι χώρες;
Κάθε νέος ιός που μεταδίδεται μεταξύ των ανθρώπων προκαλεί τέτοιο φόβο, επειδή το ανοσοποιητικό σώμα των ανθρώπων δεν έχει κατάλληλα αντισώματα. Οι περισσότερες χώρες έχουν στα συρτάρια τους σχέδια για περίπτωση πανδημίας, που περιλαμβάνουν φάρμακα, εμβόλια και μέτρα απομόνωσης των φορέων - κάτι που ήδη κάνει το Μεξικό, απαγορεύοντας τις δημόσιες συγκεντρώσεις, κλείνοντας τα σχολεία κ.α.(βλέπε μέτρα Υπ. Υγείας).   

Ποιες είναι οι κατάλληλες προφυλάξεις;
Οι συνηθισμένες. Συχνό πλύσιμο χεριών με σαπούνι, αποφυγή επαφής των χεριών με τη μύτη και το στόμα, αποστάσεις ασφαλείας από αρρώστους, μάσκα προσώπου κλπ

manos papadakis

manos papadakis
Κάποιες μέρες στη θάλασσα είναι λίγο πιο ιδιαίτερες. Μια τέτοια ήταν και αυτή στο βίντεο που ακολουθεί. Πολλές φορές ζούμε στιγμές που αξίζουν περισσότερο από το μεγαλύτερο τρόπαιο, όταν συνδυάζονται, δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψει κανείς το συναίσθημα που νιωθει... (Το βίντεο υποστηρίζει Ελληνικούς υπότιτλους για άτομα με πρόβλημα ακοής καθώς και αγγλικούς)

GOOGLE

GOOGLE

GOOGLE

GOOGLE

GOOGLE

GOOGLE

GOOGLE