Αν δεν υπήρχαν δύο λιόφυτα να πρασινίζουν λίγο την εικόνα, θα νομίζαμε ότι είναι μια παλιά ασπρόμαυρη φωτογραφία της δεκαετίας του ’70. Δυστυχώς τα προηγούμενα δύο χρόνια οι ελάχιστες βροχοπτώσεις στην Ανατολική Κρήτη προκαλούν θλίψη και προβληματισμό. Το ίδιο φαινόμενο παρουσιάζεται και στον κάμπο της Μεσσαρας και σε πολλά άλλα σημεία της Κρήτης οι φτωχές βροχοπτώσεις σε συνδυασμό με το υπέδαφος που δεν κρατάει την υγρασία, έχουν κυριολεκτικά ξεκάνει πολλά ελαιόδεντρα (π.χ όπου έχει κόκκινοχώματα, όπως και στα Μάλια όπως επισήμανε πολύ εύστοχα ο καλός φίλος Γιάννης Λιονάκης πριν λίγες μέρες) Θέλουμε βιώσιμες-εφαρμοσιμες λύσεις και προτάσεις και όχι συσκέψεις επί συσκέψεων, ωραίες λέξεις όπως κυκλική οικονομία, αειφορία κτλ κτλ τις οποίες αιώνες τώρα είχαν εφαρμόσει οι προγονοι μας χωρίς να τους δίνουν όμορφα και δυσνόητα ονόματα. Απλά όλα αυτά τα θεωρούσαν φυσιολογικά, το να κάνουν παντού οικονομία και ορθολογική χρήση, στο να μην πετάνε τίποτα, στο να επαναχρησιμοποιουν τα πάντα και ελάχιστο ελαχιστοποιούν έτσι τα σκουπίδια τους πολύ απλά. Εμείς σήμερα στον αντίποδα δεν “είμαστε” άξιοι να ξεχωρίζουμε τι βάζουμε στην ανακύκλωση, αρκεί να σκεφτεί ο καθένας μας πόσα σκουπίδια περισσότερα δημιουργεί σε σχέση με πριν είκοσι ή τριάντα χρόνια…
Στο θέμα μας λοιπόν, μια πρόταση για τα ελαιόδεντρα θα ήταν το ποτισμα με σταγόνες.Το έχω εφαρμόσει αρκετά χρόνια τώρα στις περιοχές της Μυρσινης και της Τουρλωτης που παρουσιάζονται αντίστοιχα προβλήματα ξηρασίας.
Η συνέχεια με συγκεκριμένους αριθμους σε μια επόμενη ανάρτηση, προς το παρόν καλό καλοκαιράκι έστω τα σαββατοκύριακα
πηγή e-mesara.gr
Η απελευθέρωση της γαύδου στα τέλη Ιανουαρίου 1891..
Ο Κρητικός οπλαρχηγός και επαναστάτης Ιωσήφ Λιάπης. (Ήταν από την Νίμπρο των Σφακιών)
…Ο Ιωσήφ Βολουδάκης ή Λιάπης αποβιβάστηκε στα τέλη Ιανουαρίου 1891 αιφνιδιαστικά στη Γαύδο και αντεκδικούμενους τους φόνους αθώων συμπατριωτών του, εξόντωσε την εκεί παραμένουσα τουρκική φρουρά, και απελευθέρωσε τη νήσο από την τουρκική τυραννία….
Η εφημερίδα πχ Cittadino της Τεργέστης, σε κύριο άρθρο της το 1891, εξαίρει την ανδρεία και αυταπάρνηση του Ιωσήφ Βολουδάκη ή Λιάπη και τον ονομάζει «Λεωνίδα» και εθνικό ήρωα της Κρήτης.
Μαχόμενος στην Κρήτη κατά των βιαιοπραγούντων, σε βάρος των συμπατριωτών του, Τούρκων, υπήρξε το φόβητρο των τελευταίων, που τον είχαν επικηρύξει έναντι 2.000 λιρών...
Ήταν το ίνδαλμα της παληκαριάς και λεβεντιάς, το είδωλο και σύμβολο της εθνικής ψυχής που συνήγειρε την κοινή γνώμη, την οιστρηλατούσε, την εξέφραζε και ανύψωνε τα ιδανικά της…
Είναι χαρακτηριστική η ακόλουθη επιστολή του Ιωσήφ Βολουδάκη, στον Τούρκο Γενικό Διοικητή της Μεγαλονήσου, Σακήρ Πασά…[που μας θυμίζει το Μολών Λαβέ του Λεωνίδα]..
Εξοχώτατε
Εφ’ όσον οι απαιτήσεις του Κρητικού Λαού δεν εκπληρωθώσι δια του Αυτοκρατορικού Ιραδέ, και εφόσον οι Τούρκοι εξακολουθούν να σφάζουν και να καταπιέζουν τους Χριστιανούς, ουδέ προς στιγμήν θα παύσω υπερασπιζόμενος το δίκαιον των αδελφών μου.
Μόνο η σύλληψίς μου θα επιφέρει τούτα…
Σας αναμένω λοιπόν, να με συλλάβετε.
Ιωσήφ Λιάπης»
ΠΗΓΗ - ΠΗΓΗ
Μήνυμα από την ομάδα του 3w ... Βασιζόμαστε στη διαφήμιση, προκειμένου να σας παρέχουμε δωρεάν περιεχόμενο! Κάνοντας κλικ οπουδήποτε σε αυτήν τη σελίδα η κάνοντας μια κοινοποίηση μας βοηθάτε να συνεχίσουμε το έργο μας ...... Ευχαριστούμε !! .
Καλτσούνια ανεβατά Σητειακά Κρητικά γλυκά με προζύμι
Σας στέλνω μια κλασική συνταγή για καλτσούνια ανεβατά Σητειακά Κρητικά γλυκά με προζύμι από την Σητεία που είναι και από τις πιο λατρεμένες μου προτάσεις για καλτσούνια.
Τα καλτσούνια είναι πατροπαράδοτο γλυκό της Σητείας.
Στο πασχαλινό τραπέζι, σε όλα τα σπίτια της Σητείας, θα το βρείτε αλλά και όχι μόνο την περίοδο του Πάσχα.
Αν και η γέμιση της είναι με τις γνωστές νοστιμότατες Κρητικές γεύσης που είναι η μυζήθρα και το μέλι, το ζουμί της συνταγής αυτής είναι η ζύμη της που περιέχει προζύμι και γιαούρτι.
Ο συνδυασμός της ζύμης με την γέμιση είναι που δίνει αυτό το εκπληκτικό αποτέλεσμα και είναι από τις πιο γνωστές παραδοσιακές Κρητικές συνταγές.
Δοκίμασε να την μαγειρέψεις και στείλε μου την άποψη σου και τις εντυπώσεις σου μόλις την γευθείς. Καλή απόλαυση.
Υλικά
- Για τη ζύμη:
- 2 κιλά αλεύρι
- 8 αυγά
- 2 φλιτζάνια τσαγιού λάδι ή βούτυρο
- 2 φλιτζάνια τσαγιού ζάχαρη
- 1 κεσές μικρός γιαούρτι ή ξινόγαλο
- προζύμι ή ανάλογη μαγιά
- Για τη γέμιση:
- 2 κιλά μυζήθρα φρέσκια, γλυκιά
- 800 γραμ. ζάχαρη
- 2-3 κουταλιές μέλι
- 1 κουταλιά κανέλα τριμμένη
- αυγά όσα σηκώσει η μυζήθρα
- λίγο σουσάμι για πασπάλισμα
- 1 αυγό
Διαδικασία
Βήμα 1
Με τη μαγιά και με το 1/3 του αλευριού ετοιμάζουμε προζύμι.
Βήμα 2
Την άλλη μέρα διαλύουμε το προζύμι με τα παραπάνω υλικά, προσθέτουμε και το αλεύρι, λίγο-λίγο, ρίχνουμε και λίγο νερό (αν χρειαστεί) και ζυμώνουμε να γίνει μία ζύμη που να ανοίγεται φύλλο.
Βήμα 3
Παίρνουμε τη μυζήθρα και την περνάμε από το μύλο της ντομάτας, ρίχνουμε και τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης (αυγά, τόσα, όσα χρειάζεται για να γίνει μία γέμιση μέτρια).
Βήμα 4
Με τη ζύμη που ετοιμάσαμε, ανοίγουμε φύλλο πάχους ταλήρου και την κόβουμε σε στρογγυλά με κουτί σκέπασμα από κουτί.
Βήμα 5
Σε κάθε στρογγυλό κομμάτι βάζουμε μία κουταλιά της σούπας γέμιση, την απλώνουμε και κατόπιν διπλώνουμε το φύλλο σε τρίγωνα ή τετράγωνα κομμάτια.
Βήμα 6
Τα τοποθετούμε σε σανίδια και τα σκεπάζουμε μέχρι να ανεβούν.
Βήμα 7
Τα αλείφουμε από πάνω με χτυπημένο αυγό, τα πασπαλίζουμε με σουσάμι και ψήνουμε σε μέτριο φούρνο.
Βήμα 8
Όταν τα βγάλουμε από το φούρνο ρίχνουμε από πάνω φύλλα νεραντζιάς.
Αν σας άρεσε η ανάρτηση κάντε μια κοινοποίηση !! ΕΥΧΑΡΙΣΤΏ.....
Μήνυμα από την ομάδα του 3w ... Βασιζόμαστε στη διαφήμιση, προκειμένου να σας παρέχουμε δωρεάν περιεχόμενο! Κάνοντας κλικ οπουδήποτε σε αυτήν τη σελίδα η κάνοντας μια κοινοποίηση μας βοηθάτε να συνεχίσουμε το έργο μας ...... Ευχαριστούμε !! .
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου