Σύμφωνα με τον κ. Νίνο ο αγωγός αυτός θα είναι αγωγός μεταφοράς νερού ο οποίος θα συνδέεται με διάφορα κατά τόπους συστήματα ύδρευσης και όπου υπάρχει περίσσευμα αυτό θα περνάει στον αγωγό
Ένα μεγάλο αγωγό νερού που θα διατρέχει την βόρεια ακτή της Κρήτης από τα Χανιά ως τον Άγιο Νικόλαο σε παράλληλη θέση με τον νέο ΒΟΑΚ προτείνει ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης (ΟΑΚ) προς το Υπουργείο Υποδομών στο πλαίσιο ενός σχεδίου ενιαίας διαχείρισης του νερού στην Κρήτη. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΟΑΚ Θοδωρή Νίνο που μίλησε στην εκπομπή “Επιστροφή στο Μέλλον” με τον Λευτέρη Συμβουλάκη στο Radiome 88.4 πρόκειται για ένα σχέδιο που έχει καταθέσει ο Οργανισμός στο Υπουργείο, το “βλέπουν” ζεστά, όμως θα πρέπει να κατασκευαστεί παράλληλα με τον ΒΟΑΚ και τις εργασίες που θα αρχίσουν σε λίγο καιρό να εκτελούνται ώστε να μην υπάρχει ταλαιπωρία στο μέλλον.
Σύμφωνα με τον κ. Νίνο ο αγωγός αυτός θα είναι αγωγός μεταφοράς νερού ο οποίος θα συνδέεται με διάφορα κατά τόπους συστήματα ύδρευσης και όπου υπάρχει περίσσευμα αυτό θα περνάει στον αγωγό για να καλύπτει τις ανάγκες που δεν καλύπτονται αλλού.
Την ίδια στιγμή ο κ Νίνος είπε ότι το Υπουργείο δεν έχει εγκαταλείψει την ιδέα κατασκευής ενός φράγματος στον Γιόφυρο και πως εκκρεμεί μια έγκριση εντός του έτους για να ανατεθεί μελέτη.
Το φράγμα στο Γιόφυρο θα λειτουργεί ως συλλεκτήρας περίπου 12 εκατ. Κυβικών και το νερό θα μεταφέρεται στον Αποσελέμη για διύλιση και διανομή στα δίκτυα. Το φράγμα Αποσελέμη ωστόσο φέτος βρίσκεται στα κατώτερα δυνατά όρια, στόχος του ΟΑΚ είναι να μην πάψει να λειτουργεί γιατί δύσκολα μπορεί να γίνει εκκίνηση των διυλιστηρίων μετά.
Αυτή τη στιγμή εντός ταμιευτήρα βρίσκονται 4 εκατομμύρια κυβικά, η επόμενη υδροληψία θα γινει από το βαθύτερο σημείο και το νερό που σήμερα υπάρχει με διανομή περίπου 25.000 κυβικών ημερησίως προς Ηράκλειο, Χερσόνησο και Άγιο Νικόλαο επαρκεί ως το τέλος Ιανουαρίου 2025.
Στο μεταξύ τα μοντέλα που χρησιμοποιεί ο ΟΑΚ δείχνουν ότι και ο φετινός χειμώνας θα είναι δύσκολος και το υδρολογικό έτος που βρίσκεται μπροστά επίσης δύσκολο για άλλη μια χρονιά και τότε θα πρέπει να υιοθετηθεί η συντηρητική λειτουργία του φράγματος.
Ακούστε τι είπε στο Radiome 88.4 ο κ. Νίνος:
Ο αγωγός στη βόρεια Κρήτη
Ειδικότερα ο πρόεδρος του ΟΑΚ Θοδωρής Νίνος αναφέρθηκε στην πρόταση του Οργανισμού προς το Υπουργείο Υποδομών για έναν αγωγό απ’ άκρη σ’ άκρη στην Κρήτη λέγοντας τα ακόλουθα:
“Έχει αρχίζει και ωριμάζει η συζήτηση για την πιθανότητα κατασκευής ενός αγωγού, ο οποίος θα συνδέει υδροδοτικά συστήματα σε όλη την Κρήτη με το βόρειο οδικό άξονα.
Ίσως κάποιοι μπορούν να πούνε ότι είναι κάτι εξωπραγματικό ή φαραωνικό. Δεν το βρίσκουμε καθόλου. Δηλαδή ένας αγωγός που θα τρέχει παράλληλα με το ΒΟΑΚ από Χανιά ως Άγιο Νικόλαο.
Ο στόχος είναι να μπορεί υδραυλικά να συνδεθούν υδροδοτικά συστήματα στα οποία σε άλλα έχουμε πλεόνασμα και σε άλλα έλλειμμα πόσιμου νερού.
Αυτό προτείνεται από τον ΟΑΚ επειδή η Κρήτη αντιμετωπίζεται ως ενιαία λεκάνη και τις ανάγκες της από το ένα άκρο στο άλλο ως ένα πράγμα.
Άρα όπου έχουμε πλεονάσματα θα πρέπει με κάποιο τρόπο να τα αξιοποιήσουμε να καλύψουμε τα ελλείμματα. Είναι μια σκέψη η οποία έχει αρχίσει και κερδίζει έδαφος και στο Υπουργείο Υποδομών με δεδομένο ότι εγκαθίστανται όλα αυτά τα εργοτάξια στον ΒΟΑΚ και με δεδομένο ότι θα κατασκευαστούν ιδιαιτέρως απαιτητικά τεχνικά έργα η κατασκευή ενός υδραυλικού έργου αυτής της έκτασης και του μεγέθους δεν θα μπορεί να κατασκευαστεί σε άλλη χρονική φάση”.
Φράγμα στον Γιόφυρο
Ακόμη ο κ. Νίνος ανέφερε ότι ο σχεδιασμός για φράγμα στον ποταμό Γιόφυρο δεν έχει εγκαταλειφθεί και πολύ σύντομα θα ανατεθεί μελέτη σχετική με γνώμονα τον εμπλουτισμό του ταμιευτήρα του Αποσελέμη. Ειδικότερα για το φράγμα στον Γιόφυρο ανέφερε: “Η επικρατέστερη σκέψη που υπάρχει είναι με ένα φράγμα το οποίο από ό,τι φαίνεται μπορεί να φτάνει τα 10 με 12 εκατομμύρια κυβικά στο Γιόφυρο όμως αυτό το οποίο έχει συζητηθεί με το Υπουργείο και με τον Διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Υδραυλικών Έργων τον κύριο Κοτσώνη, ο οποίος ήταν και η ψυχή των έργων στον Απόσελεμη και ο εμπνευστής θα έλεγα, να μπορέσει να ανατεθεί μια μελέτη το επόμενο διάστημα εντός του έτους για να διερευνήσει τρόπους ενίσχυσης του Ταμιευτήρα Απόσελεμη.
Αυτό έχει ολοκληρωθεί σαν συνεννόηση και προχωράει διαδικασία προκειμένου να γίνει αυτή η προεκτίμηση και να χωροθετηθεί η βέλτιστη λύση και από άποψη δηλαδή κόστους κατασκευής αλλά και από άποψη ποσότητας όγκου νερού που μπορούμε να αξιοποιήσουμε”.
Άνυδρο υδρολογικό έτος 2024-2025
Ο κ. Νίνος αναφέρθηκε και στο φετινό υδρολογικό έτος που είναι μπροστά χαρακτηρίζοντάς το άνυδρο με βάση τα όσα δείχνουν τα μοντέλα του ΟΑΚ. Συγκεκριμένα ο κ. Νίνος ανέφερε: “Κοιτάξτε, η εικόνα που έχει ένα σύστημα το οποίο προσπαθούμε να αναπτύξουμε και να καλιμπράρει αυτή τη στιγμή ο μελετητής για πρόβλεψη εξαμήνου το οποίο δεν είναι όμως 100% λειτουργικό αξιοποιούμε όμως και παίρνουμε τα δεδομένα και τα αξιολογούμε.
Θα σας έλεγα ότι είναι από τα 50 μοντέλα που επεξεργάζεται δείχνει η πλειοψηφία ότι είναι ένα ακόμα άνυδρο έτος.
Χωρίς όμως αυτό να μπορεί κάποιος να το πει με απόλυτη βεβαιότητα
σε αυτή την χρονική στιγμή που βρισκόμαστε.
Αν επαληθευτούν αυτά τα σενάρια θα πάμε σε συντηρητική λειτουργία του διυλιστηρίου, που σημαίνει ότι δεν θα γίνεται διανομή νερού.
Πρακτικά η ποσότητα νερού που θα διυλίζεται και θα προωθείται για κατανάλωση θα είναι ελάχιστη” ανέφερε ο κ. Νίνος αναφορικά για τις εκτιμήσεις για τον φετινό χειμώνα.
Ξύδι από κόκκινο κρασί... Τα οφέλη του για την υγεία...
Η φυσιολογική κατάληξη ενός κρασιού που δεν καταναλώνεται, είναι να γίνει ξύδι. Οι παράγοντες που συμβάλλουν σε αυτό είναι ο αέρας, η θερμοκρασία και η μαγιά του ξυδιού.
Η φυσιολογική κατάληξη ενός κρασιού που δεν καταναλώνεται, είναι να γίνει ξύδι. Οι παράγοντες που συμβάλλουν σε αυτό είναι ο αέρας, η θερμοκρασία και η μαγιά του ξυδιού.
Δείτε αναλυτικά τα οφέλη από την τακτική κατανάλωση ξυδιού από κόκκινο κρασί.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου