Αρχική Showbiz Facebook Αγροτικά Κρήτη Ελλάδα Κόσμος Παράξενα Τεχνολογία

temu

temu
100€ πακέτο κουπονιών

Aμπελόφυλλα: 1.000 κουρμούλες αμπελιού μπορούν να αποφέρουν μέχρι και 30.000 ευρώ!

Αποτέλεσμα εικόνας για αμπελόφυλλα

Χρυσάφι” από… αμπελόφυλλα… Η πρόταση του αντιπροέδρου της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου και της Ομάδας Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης Μύρωνα Χιλετζάκη στηρίζεται σε στοιχεία που ο ίδιος έχει συγκεντρώσει από την παγκόσμια αγορά, τονίζοντας ότι τα αμπελόφυλλα είναι το μόνο προϊόν του αμπελιού που δε χρειάζεται πολλά έξοδα ή πολλές εργασίες για να το καλλιεργήσει και να το συγκομίσει ο αμπελουργός.
Για την ακρίβεια, είναι ένα προϊόν που δε χρειάζεται… τίποτα, πέρα από μαζεμένες εκτάσεις αρκετών στρεμμάτων αμπελιού, κυρίως σουλτανίνας, χωρίς ψεκάσματα, χωρίς ιδιαίτερα λιπάσματα, χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις σε νερό και γενικά χωρίς ιδιαίτερο κόπο αλλά με πολύ… μεράκι, για το περιβόητο αμπελόφυλλο, που στην Κρήτη… “πρασινίζει” έτσι κι αλλιώς ένα μεγάλο μέρος του νησιού!
Ο Μύρων Χιλετζάκης – ο οποίος και διεκδικεί την ψήφο των Αρχανιωτών για κοινοτάρχης στις Αρχάνες – έχει τεκμηριωμένες προτάσεις για την περιοχή αυτή, που έχει μεγάλη ιστορία στο επιτραπέζιο σταφύλι, αλλά και που από την άλλη γενικότερα ο τομέας των σταφυλιών είναι από τους πλέον δύσκολους ή, όπως λέει στη “Νέα Κρήτη” ο ίδιος ο αγροτοσυνεταιριστής και συνδικαλιστής των αγροτών, «αποδεικνύεται δυστυχώς κάθε πέρυσι και καλύτερος»…
Έτσι, ο ίδιος επισημαίνει ότι τα αμπελόφυλλα είναι μια πολύ καλή λύση, που μπορεί να αποφέρει σε έναν αμπελουργό με 1.000 κουρμούλες αμπελιού μέχρι και 30.000 ευρώ! Προτείνει μάλιστα στους Αρχανιώτες παραγωγούς, που το 1996 πρωτοπόρησαν στο επιτραπέζιο σταφύλι, να τολμήσουν να πρωτοπορήσουν και τώρα, φυτεύοντας 1.000 κουρμούλες, δηλαδή 4 στρέμματα αμπελιού ο καθένας, αποκλειστικά και μόνο για την παραγωγή του αμπελόφυλλου.
Μάλιστα, αποκαλύπτει ότι στο επόμενο διάστημα θα υπάρξει προσπάθεια προώθησης του θέματος από την Ομάδα Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης, ώστε να ενταχθεί το προϊόν αυτό σε κάποιο πρόγραμμα και να υπάρξει επιδότηση για τον παραγωγό που θα τολμήσει…
Οι αλλαγές του αμπελουργικού χάρτη
Ο Μύρων Χιλετζάκης ξεκινάει την αναφορά του στα αμπελόφυλλα, κάνοντας αρχικά μια πολύ χαρακτηριστική αναδρομή στον αμπελουργικό χάρτη της Κρήτης, για το χθες και το σήμερα.
«Πριν από 15-20 χρόνια διατηρούσαμε περίπου 135.000 στρέμματα σταφιδοποιήσιμα αμπέλια. Και σήμερα σε σταφιδοποιήσιμα και σε επιτραπέζια δεν καλλιεργούνται παρά πολύ μικρές εκτάσεις. Μόνο στον νομό Ηρακλείου δεν ξεπερνούν τα 20.000 στρέμματα. Τα οινάμπελα, εξάλλου, ήταν περίπου 75.000 στρέμματα και σήμερα δεν είναι ούτε 10.000 στρέμματα»!
Στο σημείο αυτό, ο Μύρων Χιλετζάκης λέει ότι «μία από τις διεκδικήσεις τις δικές μας είναι η εξής: Εφόσον η χώρα μας δεν μπορεί να ακολουθήσει τις διεθνείς αγορές σε ό,τι αφορά το επιτραπέζιο σταφύλι, που είναι η ναυαρχίδα μας, ειδικά στον νομό Ηρακλείου, από τα αμπελουργικά προϊόντα, υπάρχουν και κάποιες άλλες μορφές σε εξαγώγιμο αμπελουργικό προϊόν. Και αναφέρομαι στο αμπελόφυλλο, που έχει τεράστιο ενδιαφέρον.
Η πρόταση που κάνει η Ομάδα Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης είναι η εξής: Από το κρητικό αμπελόφυλλο, το πρώιμο αμπελόφυλλο της Κρήτης, που βγαίνει το πρώτο στη Μεσόγειο, από τη σουλτανίνα και από κάποιες άλλες ποικιλίες που τις έχουμε δοκιμάσει τα τελευταία χρόνια, μπορούμε να έχουμε προϊόν ΠΟΠ. Θέλουμε να φτιάξουμε “Κρητικό αμπελόφυλλο”. Με αυτό τον τρόπο θέλουμε να κατοχυρώσουμε το όνομα. Είναι πρωτοποριακό για την Κρήτη αυτό και θα είναι πρωτοποριακό για όλη την Ελλάδα, αφού ούτε η Πελοπόννησος το έχει ακολουθήσει, ούτε η Καβάλα»…
Ο Μύρων Χιλετζάκης στο σημείο αυτό λέει ότι το αμπελόφυλλο, σε αντίθεση με τα σταφύλια ή άλλα προϊόντα, το ευνοεί η κλιματική αλλαγή.
«Όταν το αμπελόφυλλο αποκτήσει ταυτότητα ως ΠΟΠ, θα έχει τεράστια ζήτηση σε όλη την Ε.Ε., και όχι μόνο. Αυτή τη στιγμή η Ε.Ε. εισάγει φύλλα από την Κίνα! 5.000 τόνοι φύλλα είναι μόνο τους θερινούς μήνες η κατανάλωση στην Ελλάδα για κάθε μήνα. Καταλαβαίνετε, λοιπόν, ότι η κατανάλωση σε όλη την Ε.Ε. είναι τεράστια. Εφόσον έχει συρρικνωθεί πλέον ο κρητικός αμπελώνας, εφόσον δεν μπορούμε πλέον να ανταγωνιστούμε στο εξωτερικό τις νέες επιτραπέζιες ποικιλίες που μπαίνουν λόγω της αλλαγής του αμπελουργικού χάρτη της Μεσογείου, μπορούμε να δώσουμε βάρος στο αμπελόφυλλο».
Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της ΕΑΣΗ και της Ομάδας Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης, «έχουν δημιουργηθεί νέες ποικιλίες, αλλά με την κλιματική αλλαγή και τα ακραία καιρικά φαινόμενα στο νησί μας, είναι πολύ δύσκολο να μπορέσουμε να ακολουθήσουμε αυτές τις χώρες. Επομένως, είναι μονόδρομος για τον αμπελουργό, είτε στη σταφιδοποίηση είτε στην επιτραπέζια χρήση, να στραφούμε επαγγελματικά στο κομμάτι του αμπελόφυλλου».
Μια δυναμική καλλιέργεια
Εξίσου σημαντικά είναι όμως και τα στοιχεία που μας έδωσε ο Μύρων Χιλετζάκης για τη δυνατότητα ενός παραγωγού ως προς τη συγκομιδή του αμπελόφυλλου. Όπως μας λέει χαρακτηριστικά, το αμπέλι μπορεί να μας δώσει πολύ μεγάλες ποσότητες.
«Τα αμπέλια μας στην Κρήτη είναι ήδη υποστυλωμένα. Είναι λαστιχωμένα. Και μπορούμε να αφήσουμε πάρα πολλές κληματίδες, να μην αφήσουμε σταφύλια αλλά να ποτίζουμε σωστά και με λίπασμα αζωτούχο, βάζοντας μόνο θειάφι και χαλκό να συγκομίζουμε τα αμπελόφυλλα από τις αρχές Απρίλη μέχρι και τέλος του Σεπτέμβρη. Και στο τέλος Σεπτεμβρίου θα είμαστε νούμερο ένα στις εξαγωγές του κρητικού αμπελόφυλλου»…
Σε ό,τι αφορά τα κέρδη: «Ένας παραγωγός μπορεί να συλλέξει από μια κουρμούλα από τον Απρίλιο μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου 10 κιλά φύλλα. Τα φύλλα σήμερα πουλιούνται και εξάγονται και από Κρητικούς εμπόρους και από την Πελοπόννησο σε μια τιμή παραγωγού όχι κάτω των 3 ευρώ το κιλό. Έτσι, από τις 1.000 κουρμούλες έχουμε 10 τόνους αμπελόφυλλα, δηλαδή ένα εισόδημα 30.000 ευρώ. Είναι ένα “χρυσό” εισόδημα για τον αμπελουργό και θεωρώ ότι θα κάνει μια τρελή κούρσα στο επόμενο διάστημα»…
Καταλήγοντας, μας λέει: «Το αμπελόφυλλο καλλιεργητικά είναι πάρα πολύ εύκολο. Δε ραντίζουμε καθόλου. Δεν έχουμε αρρώστιες. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε μόνο την ίσκα, τη χολέρα και τον περονόσπορο, χρησιμοποιώντας βιολογικά σκευάσματα όπως είναι ο χαλκός και το θειάφι. Και αν τα καταφέρουμε στη νέα προγραμματική περίοδο και κάνουμε ΠΟΠ το κρητικό αμπελόφυλλο, σαν συνδεδεμένη ενίσχυση και όχι μόνο, τότε οι αμπελουργοί θα έχουν πολλά περισσότερα οικονομικά οφέλη, απ’ ό,τι έχουν από τα σταφύλια τα τελευταία χρόνια»…

Μήνυμα από την ομάδα του 3w ... Βασιζόμαστε στη διαφήμιση, προκειμένου να σας παρέχουμε δωρεάν περιεχόμενο! Κάνοντας κλικ οπουδήποτε σε αυτήν τη σελίδα η κάνοντας μια κοινοποίηση μας βοηθάτε να συνεχίσουμε το έργο μας ...... Ευχαριστούμε !! .

manos papadakis

manos papadakis
Κάποιες μέρες στη θάλασσα είναι λίγο πιο ιδιαίτερες. Μια τέτοια ήταν και αυτή στο βίντεο που ακολουθεί. Πολλές φορές ζούμε στιγμές που αξίζουν περισσότερο από το μεγαλύτερο τρόπαιο, όταν συνδυάζονται, δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψει κανείς το συναίσθημα που νιωθει... (Το βίντεο υποστηρίζει Ελληνικούς υπότιτλους για άτομα με πρόβλημα ακοής καθώς και αγγλικούς)

GOOGLE

GOOGLE

GOOGLE

GOOGLE

GOOGLE

GOOGLE

GOOGLE