Αρχική Showbiz Facebook Αγροτικά Κρήτη Ελλάδα Κόσμος Παράξενα Τεχνολογία

temu

temu
100€ πακέτο κουπονιών

Οι μέλισσες τρώνε το χασίς και δε βρίσκουν τις κυψέλες



Ο Αλβανός μελισσοκόμος έδειχνε απελπισμένος. «Καταστρεφόμαστε», είπε. «Οι μέλισσες τρώνε γύρη στις φυτείες των χασισόδεντρων, «μαστουρώνουν» και μετά «τρελαμένες» δεν βρίσκουν τις κυψέλες, με αποτέλεσμα να χάνουν τον προσανατολισμό τους και να πεθαίνουν…».
Και εάν ο απεγνωσμένος παραγωγός φωνάζει για το κακό που τον βρήκε, είναι πάρα πολλοί εκείνοι οι οποίοι στην Αλβανία… δοξάζουν τον Θεό που «προίκισε» τον τόπο τους με την ινδική κάνναβη και μπορούν να εξασφαλίζουν ένα καλό εισόδημα χωρίς να χρειαστεί να κοπιάσουν.
Και δεν είναι μόνο οι έμποροι ναρκωτικών και τα κυκλώματα διακίνησης που θησαυρίζουν. Οι φυτείες ινδικής κάνναβης καλλιεργούνται απ’ άκρη σ’ άκρη στη «χώρα των αετών»: σε πεδιάδες, βουνοπλαγιές, οροπέδια, στις αυλές των σπιτιών φτωχών ανθρώπων.
Τις φρουρούν εν ενεργεία αστυνομικοί -με το αζημίωτο σύμφωνα με τα αλβανικά ΜΜΕ- τις «προστατεύουν», σύμφωνα με δημόσιες καταγγελίες, ανώτεροι κρατικοί και κυβερνητικοί αξιωματούχοι.
Και κάπως έτσι όλοι είναι ευχαριστημένοι σε μια χώρα που κολυμπάει στη διαφθορά, αφού το εισόδημα των φτωχών νοικοκυριών συμπληρώνεται από παράνομες δραστηριότητες, με την καλλιέργεια ινδικής κάνναβης να έχει αναχθεί στο κατεξοχήν κερδοφόρο «εθνικό» προϊόν.

«Δημοκρατία του χασίς»
Με τη διεθνή κοινότητα να πιέζει ασφυκτικά για τη λήψη αυστηρών μέτρων για την πάταξη της καλλιέργειας και της διακίνησης, στα Τίρανα μαίνεται άγριος πολιτικός εμφύλιος μεταξύ των κομμάτων γύρω από το θέμα αυτό, με εκατέρωθεν βαριές καταγγελίες, όπως αυτή του πρώην πρωθυπουργού και προέδρου της Δημοκρατίας Σαλί Μπερίσα ότι η χώρα κινδυνεύει να μετατραπεί σε «δημοκρατία του χασίς».
«Τέτοιες καταγγελίες είναι προϊόντα της πολιτικής άνευ αρχών που ασκείται στην Αλβανία», λέει μιλώντας στην «Κ» ο 36χρονος υπουργός Εσωτερικών Σαϊμίρ Ταχίρι. Η αλβανική αντιπολίτευση έχει ισχυριστεί επανειλημμένως ότι το 30% των κερδών από τα ναρκωτικά που παράγονται στη χώρα πηγαίνει στους λογαριασμούς του πρωθυπουργού Εντι Ράμα, ο οποίος -σύμφωνα με κατηγορίες του αντιπροέδρου του Δημοκρατικού Κόμματος Εντι Παλόκα- τα χρησιμοποιεί για την εξαγορά ψήφων στις εκλογές και χαρακτηρίζει «προπαγανδιστικό σόου» τις επιχειρήσεις καταστροφής φυτειών ινδικής κάνναβης.
Πολιτική άνευ αρχών
Όταν ρωτάμε τον κ. Ταχίρι εάν θεωρεί ότι αδικεί τη χώρα του η εικόνα της «Κολομβίας της Ευρώπης», που υπάρχει διεθνώς, υπενθυμίζοντάς του μάλιστα ότι ο πρέσβης των ΗΠΑ στα Τίρανα, Ντόναλντ Λου, έχει δηλώσει ότι στην Αλβανία σπάνια οι μεγαλέμποροι ναρκωτικών και οι «νονοί» του οργανωμένου εγκλήματος καταλήγουν στα δικαστήρια και μάλιστα παραλλήλισε το φαινόμενο με αυτό του Αλ Καπόνε τη δεκαετία του ’30, ο κ. Ταχίρι είπε:
«Αυτό είναι πιο πολύ αποτέλεσμα της πολιτικής άνευ αρχών που γίνεται στην Αλβανία. Συχνά ο σκοπός να συγκεντρώσουν ψήφους ξεπερνάει κάθε όριο λογικό. Οσοι ασκούν μια τέτοια πολιτική μάλλον αδιαφορούν για το κακό που κάνουμε εμείς οι ίδιοι στην Αλβανία και στους Αλβανούς. Είναι κάτι που ξεπερνά κάθε όριο σε σχέση με το έργο που εμείς επιτελούμε σε συνεργασία με τους ξένους φίλους μας.
Είναι προφανές ότι πρόκειται για πολιτική διαμάχη, ανεξαρτήτως του ότι η Αλβανία είναι πολύ μακριά να χαρακτηρίζεται με αυτούς τους χαρακτηρισμούς που ακούμε πολύ συχνά στο εσωτερικό πολιτικό προσκήνιο».
Και καταλήγει με νόημα: «Εμείς είχαμε ιστορικά πρόβλημα με την παράνομη καλλιέργεια ινδικής κάνναβης, πρόβλημα το οποίο θα έλεγα ότι είναι και περιφερειακό. Είχαμε μια περιοχή, το Λαζαράτι, το οποίο λειτουργούσε ως κράτος εν κράτει, δεν λειτουργούσε το κράτος. Από τότε που αναλάβαμε ως κυβέρνηση, κάναμε ό,τι μέχρι τότε εθεωρείτο αδύνατο, ώστε αυτή η κηλίδα να φύγει από τον χάρτη της Αλβανίας.
»Στο μεταξύ εξακολουθούμε να δίνουμε σκληρή μάχη σε κάθε γωνιά της Αλβανίας εναντίον της καλλιέργειας της ινδικής κάνναβης. Ανεξάρτητα όμως από τα αποτελέσματά μας, η αντιπολίτευση μας επιτίθεται χρησιμοποιώντας ως επιχειρήματα τις επιτυχίες μας»

manos papadakis

manos papadakis
Κάποιες μέρες στη θάλασσα είναι λίγο πιο ιδιαίτερες. Μια τέτοια ήταν και αυτή στο βίντεο που ακολουθεί. Πολλές φορές ζούμε στιγμές που αξίζουν περισσότερο από το μεγαλύτερο τρόπαιο, όταν συνδυάζονται, δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψει κανείς το συναίσθημα που νιωθει... (Το βίντεο υποστηρίζει Ελληνικούς υπότιτλους για άτομα με πρόβλημα ακοής καθώς και αγγλικούς)

GOOGLE

GOOGLE

GOOGLE

GOOGLE

GOOGLE

GOOGLE

GOOGLE