Ραγδαίες αναμένεται να είναι το επόμενο διάστημα οι πολιτικές εξελίξεις, μετά το «Βατερλώ» στο Παρίσι και στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Τα πάντα κινούνται πλέον στην κόψη του ξυραφιού και σε περίπτωση που τα επόμενα 24ωρα δεν βρεθεί κοινός τόπος και δεν υπάρξει συμφωνία μέσω μιας πολιτικής διαπραγμάτευσης σε υψηλό επίπεδο, τότε όλα είναι πιθανά στην Ελλάδα.
Στην παρούσα χρονική στιγμή και μετά το ναυάγιο στη βίλα Σάιντ του Παρισιού να είναι πλέον γεγονός, το αδιέξοδο είναι προφανές. Η πίεση προς την κυβέρνηση είναι αφόρητη να δεχθεί μια επώδυνη συμφωνία με μέτρα που δεν μπορούν να περάσουν από τη Βουλή και με το χρόνο να πιέζει. Αν, επομένως, δεν υπάρξουν εξελίξεις στο σκέλος των διαπραγματεύσεων (τηλεφωνικές ή με e-mail) τότε είναι δύσκολη έως αδύνατη η συμφωνία μέχρι το τέλος του χρόνου.
Ένα από τα σενάρια που ακούγεται δυνατά είναι να πάρει μια μικρή παράταση για τις πρώτες ημέρες της νέας χρονιάς το ελληνικό πρόγραμμα με το αιτιολογικό του εορταστικού κλεισίματος των ευρωπαϊκών κοινοβουλίων. Και στο χρονικό διάστημα να υπάρξουν συνεχείς επαφές με την τρόικα αλλά και τους πολιτικούς της προϊσταμένους. Ωστόσο, και στην περίπτωση αυτή, με δεδομένη τη στάση των εκπροσώπων των δανειστών στο Παρίσι, δεν μπορούν να αλλάξουν πολλά αφού φαίνεται ότι έχει επιλεγεί μια συγκεκριμένη και σταθερή αντιμετώπιση της Ελλάδας από τους Ευρωπαίους και το ΔΝΤ.
Το σήμα που στέλνουν οι δανειστές προς την κυβέρνηση αλλά και την αξιωματική αντιπολίτευση είναι ότι δεν ενδιαφέρονται ουδόλως για την πολιτική κατάσταση ή για το αν θα γίνουν εκλογές και ποιος θα κυβερνήσει. Τους ενδιαφέρει να τηρηθεί πιστά και να υλοποιηθεί μέχρι κεραίας το ελληνικό πρόγραμμα, γεγονός που σημαίνει ότι η Ελλάδα πρέπει να πάρει νέα, σκληρά μέτρα μέσα στο 2015 αν θέλει να συνεχίσει να έχει τη στήριξη από τους ξένους. Το χαρτί του «πολιτικού κενού» σε περίπτωση που γίνουν εκλογές και κάνει κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ το έπαιξε καιρό η κυβέρνηση, όμως, φαίνεται να μην ενδιαφέρει τώρα τους δανειστές. Κι αυτό θα πρέπει να το λάβουν σοβαρά υπόψη και στην Κουμουνδούρου.
Η κυβέρνηση βρίσκεται με το πιστόλι στον κρόταφο και το εμφανές αδιέξοδο θα συζητήσουν σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου οι κ. Αντ. Σαμαράς και Ευ. Βενιζέλος. Από τις διαβουλεύσεις στο Παρίσι το συμπέρασμα είναι ότι η Ελλάδα πιέζεται για μια πολύ επώδυνη συμφωνία. Ακόμη κι αν δεχθούν οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος τις απαιτήσεις της τρόικας θεωρείται αδύνατο να περάσουν σκληρά μέτρα από τη Βουλή. Η εμμονή των δανειστών για το δημοσιονομικό κενό 2,5 δις ευρώ σημαίνει ότι πρέπει να γίνουν περικοπές σε μισθούς και συντάξεις και άλλες επώδυνες αλλαγές στο ασφαλιστικό.
Με την τρόικα να απαιτεί επίσης αλλαγή του ψηφισμένου νόμου για τις 100 δόσεις ώστε να εξαιρεθούν επιχειρήσεις καθώς και αύξηση ΦΠΑ στα νησιά, θεωρείται δεδομένο ότι ένα τέτοιο «πακέτο» δεν πρόκειται να περάσει από τη Βουλή.
Συμπέρασμα: Αν το επόμενο διάστημα δεν υπάρξει αλλαγή στάσης της τρόικας, με παρέμβαση φυσικά του Βερολίνου, τότε θα είναι ραγδαίες και οι πολιτικές εξελίξεις που βεβαίως συνδέονται με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Επανέρχεται τότε το σενάριο που αποκλειστικά είχε παρουσιάσει η «Ημερησία του Σαββάτου». Δηλαδή το σενάριο η κυβέρνηση να πάει στη Βουλή και να ζητήσει την ψήφιση μιας επώδυνης συμφωνίας από τα 3/5, δηλαδή τουλάχιστον από 180 βουλευτές. Θα θέσει δηλαδή το δίλημμα της υπερψήφισης σκληρών μέτρων που θα αποτελέσει και πρόκριμα για την Προεδρική ψηφοφορία, δεσμεύοντας το μεγαλύτερο μέρος του Κοινοβουλίου. Εφόσον δεν περάσει από τη Βουλή το πακέτο επώδυνων μεταρρυθμίσεων που απαιτεί η τρόικα, τότε οι πολιτικές εξελίξεις θα είναι ραγδαίες και θα σηματοδοτήσουν τα «Δεκεμβριανά» της κυβέρνησης, όσο κι αν ο όρος είναι ιδιαίτερα φορτισμένος ιστορικά.
Από τα μέχρι στιγμής δεδομένα προκύπτει το κακό σενάριο για την Ελλάδα το οποίο καλείται να διαχειριστεί η ελληνική Βουλή. Αν δεν υπάρξει λύση από τους βουλευτές τότε οι κάλπες έρχονται πιο κοντά και ίσως τότε υπάρξουν συνεννοήσεις μεταξύ ΝΔ, ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ για έναν κοινά αποδεκτό Πρόεδρο και για προκήρυξη εκλογών οι οποίες θα έχουν ως δίλημμα την επόμενη ημέρα για την Ελλάδα.
Όλα αυτά, φυσικά, ακυρώνονται σε περίπτωση που τις επόμενες ημέρες δοθεί πολιτική λύση και κλείσει μια συμφωνία που μπορεί να είναι διαχειρίσιμη στο εσωτερικό της χώρας.