Παγκόσμια απειλή θεωρείται ο σακχαρώδης διαβήτης καθώς ο αριθμός των διαβητικών παγκοσμίως έχει ξεπεράσει τα 380 εκατομμύρια ενώ την επόμενη 20ετία αναμένεται να φτάσει τα 550 εκατομμύρια.
Στην Ελλάδα σύμφωνα με εκτιμήσεις ο αριθμός των διαβητικών ανέρχεται σε 900.000 ενώ αρκετοί από αυτούς δεν το γνωρίζουν. Το άμεσο κόστος για την αντιμετώπιση του διαβήτη στην Ελλάδα, σύμφωνα με υπολογισμούς, ανέρχεται στα 1300 ευρώ ανά διαβητικό ετησίως, ενώ τα άτομα με αρρύθμιστο διαβήτη κοστίζουν 60% περισσότερο από τους καλά ρυθμισμένους διαβητικούς. Το κόστος που αφορά τη φαρμακευτική αγωγή είναι μικρό ενώ το μεγαλύτερο κόστος σχετίζεται με τη νοσηλεία και την ενδονοσοκομεική αντιμετώπιση των σοβαρών επιπλοκών του σακχαρώδη διαβήτη.
Τα παραπάνω επισημαίνει ο αναπληρωτής καθηγητής του τμήματος νοσηλευτικής του Αλεξάνδρειου ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, διαβητολόγος Κυριάκος Καζάκος με αφορμή την αυριανή τελετή απονομής των τίτλων σπουδών στους πρώτους αποφοίτους του προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών “Φροντίδα στον σακχαρώδη διαβήτη” του ΤΕΙ-Θ. Το πρόγραμμα λειτουργεί από το ακαδημαϊκό έτος 2012-2013 και οι απόφοιτοι αποκτούν τις επιστημονικές βάσεις και δεξιότητες ώστε να είναι ικανοί να φροντίζουν και να διαχειρίζονται αποτελεσματικά καταστάσεις που σχετίζονται με τον σακχαρώδη διαβήτη.
Δωρεάν εξετάσεις σακχάρου
Την ευκαιρία να κάνουν δωρεάν εξετάσεις και να πληροφορηθούν εάν πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη και δεν το γνωρίζουν ή εφόσον γνωρίζουν ότι έχουν διαβήτη να μάθουν αν είναι καλά ρυθμισμένοι, θα έχουν οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης το Σάββατο 1 και την Κυριακή 2 Νοεμβρίου στο πλαίσιο του Πανελλήνιου Προγράμματος Ενημέρωσης «Πρόλαβε το διαβήτη σου και αν έχεις ήδη αντιμετώπισέ τον σωστά», που διοργανώνει το Εθνικό Κέντρο Έρευνας, Πρόληψης και Θεραπείας του Σακχαρώδη Διαβήτη και των Επιπλοκών του στις 31 Οκτωβρίου – 2 Νοεμβρίου 2014, στο ξενοδοχείο Makedonia Palace.
Συγκεκριμένα, το Σάββατο, από 10:00 – 14:00 και 17:00 – 20:00, και την Κυριακή, από 10:00 – 13:00, θα διενεργούνται δωρεάν μετρήσεις γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (HbA1c) σε όσους το επιθυμούν, προκειμένου αφενός μεν, να εντοπιστούν άτομα με διαβήτη και να παραπεμφθούν στους ιατρούς τους για περαιτέρω ιατρική διερεύνηση, αφετέρου δε, να διαπιστωθεί εάν οι ήδη πάσχοντες είναι καλά ρυθμισμένοι. Οι μετρήσεις θα γίνονται από εξειδικευμένο νοσηλευτικό προσωπικό με τη λήψη αίματος από το δάκτυλο (μια σταγόνα).