Με έκπτωση στον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων 20% για τα κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα κατατίθεται σήμερα στη Βουλή η τροπολογία με τις αλλαγές – διορθώσεις στον νέο φόρο ακινήτων.
Το ποσοστό της έκπτωσης «κλείδωσε» χθες σε σύσκεψη του υπουργού Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελη με τον υφυπουργό Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη και τη Γενική Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Κατ. Σαββαϊδου όπου εξετάσθηκαν οι λεπτομέρειες της νομοθετικής ρύθμισης με τις αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ.
Ωστόσο περισσότεροι από 1 εκατομμύριο ιδιοκτήτες κενών και χωρίς ρεύμα ακινήτων θα πρέπει να περιμένουν μέχρι να δουν την έκπτωση φόρου στα νέα εκκαθαριστικά σημειώματα καθώς το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να αντιμετωπίσει πρώτα τα προβλήματα που έχουν ανακύψει και αφορούν στον ακριβή καθορισμό αλλά και στον εντοπισμό των κτισμάτων που θα τύχουν της συγκεκριμένης έκπτωσης.
Έτσι λόγω των προβλημάτων αυτών, η διάταξη που θα προβλέπει τη μείωση του ΕΝ.Φ.Ι.Α. για τα κενά, ξενοίκιαστα μη ηλεκτροδοτούμενα κτίσματα δεν θα εφαρμοστεί άμεσα, αλλά εκ των υστέρων. Αυτό σημαίνει ότι οι φορολογούμενοι που κατέχουν αυτά τα ακίνητα θα πληρώνουν κανονικά τις δόσεις του φόρου (η πρώτη θα καταβληθεί μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου) και αργότερα με την επανεκκαθάριση του φόρου που θα γίνει για την έκπτωση των κενών μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων θα αφαιρεθεί το σχετικό ποσό από τις τελευταίες δόσεις (π.χ. τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο του 2015).
Πάντως ακόμη και με την έκπτωση φόρου οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι θα φορολογηθούν αυστηρά καθώς τα τελευταία χρόνια με το «χαράτσι» ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ η συγκεκριμένη κατηγορία ακινήτων δεν πλήρωνε ούτε ένα ευρώ φόρο.
Για να εφαρμοστεί το νέο πλαίσιο για τα ξενοίκιαστα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών θα πρέπει να επιλύσουν τα εξής προβλήματα:
Θα πρέπει να εντοπιστούν οι ιδιοκτήτες που κατέχουν «κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα κτίσματα». Ο εντοπισμός αυτός είναι δύσκολη υπόθεση καθώς τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Οικονομικών, με βάση τις δηλώσεις Ε2 και Ε9 αφορούν μόνο στα κτίσματα τα οποία παρέμειναν κενά το προηγούμενο έτος για διάστημα τουλάχιστον 6 μηνών όχι όμως και το εάν αυτά τα ακίνητα ήταν και μη ηλεκτροδοτούμενα. Επομένως, θα πρέπει να βρεθούν ποια από τα δηλωθέντα ως κενά κτίσματα ήταν ταυτόχρονα και μη ηλεκτροδοτούμενα. Η πληροφορία αυτή υπάρχει μόνο στο αρχείο της ΔΕΗ και απαιτείται αρκετός χρόνος μέχρι το υπουργείο Οικονομικών να αποκτήσει πρόσβαση και να αξιοποιήσει τη συγκεκριμένη πληροφορία. Εναλλακτικά εξετάζεται όταν θα ανοίξει η ηλεκτρονική εφαρμογή για την υποβολή των τροποποιητικών δηλώσεων Ε9 (μετά τις 15 Σεπτεμβρίου) να προστεθεί ένας ειδικός κωδικός στο ηλεκτρονικό έντυπο Ε9 στο οποίο οι φορολογούμενοι θα δηλώνουν το ακίνητό τους που είναι κενό και έχει κομμένο το ρεύμα.
Θα πρέπει να οριστεί ένα χρονικό διάστημα που το κτίσμα ήταν «κενό και μη ηλεκτροδοτούμενο». Θα πρέπει δηλαδή να διευκρινιστεί για πόσο χρονικό διάστημα πρέπει να έχει μείνει «κενό, ξενοίκιαστο και μη ηλεκτροδοτούμενο» ένα κτίσμα για να κριθεί ότι ο ιδιοκτήτης του δικαιούται έκπτωσης επί του ΕΝΦΙΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζεται η έκπτωση να ισχύσει τουλάχιστον για τα ακίνητα που ήταν ξενοίκιαστα και χωρίς ρεύμα το 2013. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ο ΕΝΦΙΑ επιβάλλεται στην ακίνητη περιουσία που είχε ο φορολογούμενος μια συγκεκριμένη ημέρα του έτους και ειδικότερα την 1η Ιανουαρίου. Δηλαδή με τον ΕΝΦΙΑ φορολογείται η περιουσιακή κατάσταση όπως αυτή είχε διαμορφωθεί στη συγκεκριμένη ημερομηνία. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Για παράδειγμα ένας φορολογούμενος μπορεί καθ΄ όλη τη διάρκεια του 2013 να εκμίσθωνε ένα διαμέρισμα αλλά την 1η Ιανουαρίου 2014 το συγκεκριμένο ακίνητο να ήταν ξενοίκιαστο και με κομμένο ρεύμα. Και εύλογα γεννάται το ερώτημα: ο συγκεκριμένος φορολογούμενος δικαιούται μείωση στον ΕΝΦΙΑ; Σε κάθε περίπτωση θα καθοριστεί ένα χρονικό διάστημα που ένα κτίσμα ήταν κενό και ταυτόχρονα μη ηλεκτροδοτούμενο για να χορηγηθεί η έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ.