ΑΡΧΙΚΗ SHOWBIZ Facebook ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗ ΕΛΛΑΔΑ ΚΟΣΜΟΣ ΠΑΡΑΞΕΝΑ ΤΕΧΝΟΛ

Αγροτική Βιομηχανία Γάλακτος Ηπείρου ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε


Αγροτική Βιομηχανία Γάλακτος Ηπείρου ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε
η . και ο πλειοψηφών μέτοχος της, S.I. Foods Ltd, υπέγραψαν συμφωνία με τον Γενικό Αγροτικό Συνεταιρισμό Ιωαννίνων – Ένωση Αγροτών (πρώην ΕΑΣ Ιωαννίνων) για τη μεταβίβαση συνολικά 965.166 μετοχών στην Εταιρεία, που αντιπροσωπεύουν ποσοστό 23,77 %.

Μετά την ολοκλήρωση των ενεργειών, ο Γενικός Αγροτικός Συνεταιρισμός Ιωαννίνων – Ένωση Αγροτών θα παραμείνει μέτοχος της εταιρίας με ποσοστό 1%.
Οι συναλλαγές, οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα επιτρέψουν στον Γενικό Αγροτικό Συνεταιρισμό Ιωαννίνων – Ένωση Αγροτών την εξυγίανση του, ενώ παράλληλα, στην S.I. Foods δίνεται η δυνατότητα να αυξήσει το ιδιοκτησιακό της ποσοστό.
Ετσι, σύμφωνα με το fpress, μετά την εξαγορά οι Ρώσοι της SI Foods θα ελέγχουν πάνω από 91% της Γαλακτοβιομηχανίας Δωδώνη. Η SI Foods θεωρεί ότι θα αποκτήσει και το ποσοστό των υπόλοιπων συνεταιριστών. Εκτός από την ΕΑΣ Ιωαννίνων και τον βασικό μέτοχο της γαλακτοβιομηχανίας την Strategic Initiatives η οποία αγόρασε το 67,77% αυτής την 1η Νοεμβρίου του 2012 καταβάλλοντας 7,58 ευρώ ανά μετοχή δηλαδή 20,851 εκατ. ευρώ, μέτοχοι με μικρότερα ποσοστά είναι η ΕΑΣ Πωγωνίου Ιωαννίνων με 2,9%, η ΕΑΣ Πρέβεζας με 2,4%, η ΕΑΣ Θεσπρωτίας με 1,6% και η ΕΑΣ Άρτας - Φιλιππιάδας με 0,55%.
Να σημειωθεί ότι αφορμή για πώληση του ποσοστού των συνεταιριστών στην Δωδώνη, στάθηκε η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της γαλακτοβιομηχανίας από τον ιδιοκτήτη της, την Strategic Initiatives Foods, η οποία θα μείωνε σημαντικά το ποσοστό συμμετοχής του Συνεταιρισμού έναντι του επενδυτή, που θα κατείχε το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών.
Η Δωδώνη ιδρύθηκε το 1963 από την πρώην Αγροτική Τράπεζα Ελλάδος και τις 6 Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών της Ηπείρου. Μέσα στα χρόνια παρουσίας της στην ελληνική αγορά κατάφερε να αναδειχτεί σε μία από τις μεγαλύτερες γαλακτοβιομηχανίες της χώρας. Η ΔΩΔΩΝΗ προμηθεύεται γάλα από 6.000 παραγωγούς - κτηνοτρόφους, συναλλάσσεται με 350 προμηθευτές και 1200 πελάτες, ενώ απασχολεί 130 μόνιμους εργαζομένους, 240 εποχιακούς και 90 παραλήπτες γάλακτος, παίζοντας έτσι έναν καθοριστικό ρόλο στην οικονομική δραστηριότητα της περιφέρειας Ηπείρου.
Σε επίπεδο οικονομικών μεγεθών, πέρυσι, ο τζίρος της γαλακτοβιομηχανίας μειώθηκε έστω και οριακά κατά 0,59% στα 83,066 εκατ. ευρώ, το μικτό περιώριο κέρδους από 15,4% το 2012 ανήλθε σε 18,1%, ενώ τα κέρδη προ φόρων αυξήθηκαν από 0,5 εκατ. ευρώ το 2012 σε 1,2 εκατ. ευρώ. Αντιθέτως λόγω της αυξημένης φορολογίας τα καθαρά κέρδη μειώθηκαν στο μισό δηλαδή υποχώρησαν στα 166.916 ευρώ από 347.655 ευρώ στη χρήση του 2012.