Νίκος Μουρατίδης
Χθες στις 10:59 π.μ. · Athens
Καινούργιο σενάριο πάλι, ότι στον τάφο της Αμφίπολης είναι θαμμένος, ένας από τους εραστές του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ο πιο αγαπημένος του γκόμενος δηλαδή. Δεν το λέμε όμως, λέμε ότι ήταν κολλητοί από τα παιδικά τους χρόνια…..
Ο Ηφαιστίων γεννήθηκε στην Πέλλα και ήταν ένας από τους κολλητούς βασιλικούς παίδες που συμμετείχαν μαζί με τον Αλέξανδρο στις διαλέξεις του Αριστοτέλη γύρω στο 343π.Χ. Επίσης συμμετείχε ως αξιωματικός στην εκστρατεία του Αλέξανδρου στην Ασία, πάντα στο πλευρό του.
Αρχικά τον βρίσκουμε- βάση ιστορικών μαρτυριών της εποχής- στην Τροία να στεφανώνει τον τάφο του Πατρόκλου, ενώ αντίστοιχα ο Αλέξανδρος στεφάνωσε τον τάφο του Αχιλλέα, φανερώνοντας την ισόβια φιλία ανάμεσα στους δύο άνδρες. Αποτίμησαν δηλαδή φόρο τιμής σε ένα άλλο ζευγάρι, που ήταν πολύ φίλοι και εραστές.
Στα πρώτα χρόνια της εκστρατείας στην Ασία, βρίσκουμε αρκετές αναφορές στον Ηφαιστίωνα και στην συμμετοχή του σε στρατιωτικές επιχειρήσεις. Το 332 π.Χ. τον βρίσκουμε να ηγείται του στόλου που συνόδευε τον στρατό του Αλέξανδρου στη Φοινίκη. Το 331 π.Χ., ήταν αυτός που δέχτηκε ένα νεαρό από τη Σάμο, τον Αριστίωνα, σταλμένο από τον Δημοσθένη για να μεσολαβήσει στον Αλέξανδρο για ένα πιθανό συμβιβασμό.
Κατά τη διάρκεια της μάχης στα Γαυγάμηλα, ο Ηφαιστίων τραυματίστηκε ενώ πολεμούσε ως επικεφαλής των σωματοφυλάκων. Πήρε ενεργό μέρος στην ανάκριση του Φιλώτα και μάλιστα προέτρεψε τους υπόλοιπους Μακεδόνες να τον βασανίσουν ώστε να ομολογήσει τους συνενόχους του. Ως ανταμοιβή, του δόθηκε η ηγεσία των Εταίρων, την οποία μοιράστηκε με τον Κλείτο τον μαύρο, γιο του Δροπίδη.
Στη συνέχεια ο Ηφαιστίων πήρε ενεργό μέρος στις εκστρατείες στη Βακτρία, στη Σογδιανή και αργότερα στην Ινδία, επικεφαλής της εμπροσθοφυλακής μαζί με τον Περδίκκα. Μάλιστα, μετά από 30 ημέρες πολιορκίας κατάφεραν να καταλάβουν την πόλη Όμφιδα (Τάξιλα).
Στη μάχη του Υδάσπη εναντίον του Πώρου, ο Ηφαιστίων διοικούσε το ιππικό στην αριστερή πτέρυγα της στρατιάς του Αλέξανδρου. Στην συνέχεια μαζί με τον Περδίκκα ίδρυσαν την πόλη Οροβάτιδα στον δρόμο προς τον Ινδό ποταμό. Αργότερα, στα Σούσα, πήρε μέρος στον ομαδικό γάμο με γυναίκες από την Περσία και μάλιστα ο ίδιος νυμφεύθηκε τη Δρυπετίδα, αδερφή της γυναίκας του Αλέξανδρου, Στατείρας.
Από τα Σούσα στάλθηκε με το κυρίως τμήμα του πεζικού στον Περσικό Κόλπο και έφτασαν μαζί στα Εκβάτανα το 325 π.Χ.. Κατά τη διάρκεια αγώνων και εκτεταμένης οινοποσίας, ο Ηφαιστίωνας αρρώστησε από πυρετό, με συνέπεια ύστερα από εφτά ημέρες να πεθάνει σε ηλικία 31 ετών. Τότε ήταν λένε, που ο Αλέξανδρος συντετριμμένος διέταξε να του φτιάξουν ένα βασιλικό τάφο, και τον έστειλε πίσω στην πατρίδα.

O ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΑΝΗΣΥΧΟΥΣΕ ΓΙΑΤΙ Ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΡΓΗΣΕ ΝΑ ΠΑΕΙ ΜΕ ΓΥΝΑΙΚΑ!
Ο Φίλιππος διασκέδαζε με γυναίκες του λαού, με εταίρες ή και αιχμάλωτες ακόμη, αδιαφορώντας αν θα τα μάθαινε η γυναίκα του. Η αντίδραση του Αλεξάνδρου στο θέμα αυτό εκδηλώθηκε έμμεσα, σε όλα τα χρόνια της εφηβείας του με την πλήρη αδιαφορία του προς το γυναικείο φύλο. Αυτή η αδιαφορία του για τις γυναίκες ανησύχησε τον Φίλιππο που αποφάσισε να του στείλει στον κοιτώνα του, την όμορφη Θεσσαλή εταίρα Καλλιξένη. Τότε ο Αλέξανδρος ήταν 17 ετών. Η ομορφιά της όμως δεν συγκίνησε τον Αλέξανδρο, που την έδιωξε.
Η συμπεριφορά του αυτή, δηλαδή η έλλειψη ενδιαφέροντος για τις γυναίκες, ήταν πολύ περίεργη, γιατί αντίθετα έκανε παρέα όλη μέρα με αγόρια. Έδειχνε μια σαφή προτίμηση προς τους άνδρες, που ήταν συνηθισμένο φαινόμενο της εποχής. Όταν μάλιστα γνώρισε τον Ηφαιστίωνα έγιναν αχώριστοι.

Αλέξανδρος και Ηφαιστίων

Στην ταινία του Oliver Stone “Alexander”, το ρόλο του Ηφαιστίωνα έπαιζε ο JaredLeto στο πλευρό του Colin Farrell

Ψηφιδωτό με τον Αλέξανδρο και τον Ηφαιστίωνα να κυνηγούν ένα λιοντάρι

Ο Jared Leto στο ρόλο του Ηφαιστίωνα

Στην ταινία του Oliver Stone ήταν σαφείς οι αναφορές ότι ο Αλέξανδρος και ο Ηφαιστίωνας ήταν ζευγάρι.

