Αρχική Showbiz Facebook Αγροτικά Κρήτη Ελλάδα Κόσμος Παράξενα Τεχνολογία

temu

temu
100€ πακέτο κουπονιών

Χωρίς φόρο υπεραξίας ακίνητα προ του 1995 - μειώνονται τα πρόστιμα


Γιώργος Μαυραγάνης: Η φορολογικής διοίκηση θα πρέπει να επιλύει προβλήματα και να αφουγκράζεται την κοινωνίαΟλα τα ακίνητα που έχουν αποκτηθεί πριν το 1995 εξαιρούνται του φόρου υπεραξίας, ενώ με διάταξη που περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο θα μειώνεται ακόμη περισσότερο η επιβάρυνση για τα ακίνητα που έχουν αποκτηθεί σε περιόδους υψηλού πληθωρισμού.


Αυτό τόνισε το βράδυ της Παρασκευή ο υφυπουργός Οικονομικών κύριος Γιώργος Μαυραγάνης στο 10ο Athens Tax Forum που διοργανώνει το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο αναφερόμενος στη φορολογική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνησης. 

Ο ίδιος ανέφερε ότι «μόλις αποκατασταθούν οι θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης της οικονομίας, θα ξεκινήσει η συστηματική και σταδιακή μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων. Αυτό σημαίνει ότι επιτυγχάνοντας τους δημοσιονομικούς στόχους μπορούμε να κινηθούμε προς την κατεύθυνση αυτή. Η συστηματική και σταδιακή μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων, θα ενθαρρύνει τις επενδύσεις και θα ενισχύσει την ανάκαμψη προκειμένου να καταστεί διατηρήσιμη και αξιόπιστη. 

Πρόθεση της κυβέρνησης παραμένει η μείωση του φόρου εισοδήματος σε κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα με απώτατο στόχο το 15%». 

Εστειλε, ωστόσο, και αυστηρό μήνυμα με πολλούς αποδέκτες (εντός και εκτός του υπουργείου Οικονομικών) ότι είναι επιβεβλημένη η ταυτόχρονη βελτίωση της φορολογικής διοίκησης η οποία θα πρέπει να επιλύει προβλήματα και να αφουγκράζεται την κοινωνία. Είναι προφανές ότι ο υφυπουργός Οικονομικών αναφέρεται σε διάφορες εγκυκλίους και αποφάσεις οι οποίες πολλές φορές αντί να εξυπηρετούν τους πολίτες τους μπερδεύουν ακόμη περισσότερο.

Σχετικά  με το Φόρο Υπεραξίας Εισηγμένων Μετοχών, ο κ. Μαυραγάνης είπε ότι προωθούνται αλλαγές για τη διευκόλυνση των συναλλαγών. Συγκεκριμένα απαλλάσσονται οι μικρομέτοχοι. Ειδικότερα ο φόρος θα επιβάλλεται μόνο εφόσον ο μεταβιβάζων συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο εταιρείας με ποσοστό τουλάχιστον 0,5% και οι μετοχές έχουν αποκτηθεί από την 1 Ιανουαρίου 2009 και έπειτα.

Την ίδια στιγμή τα πρόστιμα μειώνονται δραστικά. Για τις περισσότερες παραβάσεις από επιτηδευματίες και επιχειρήσεις που τηρούν απλογραφικά βιβλία το πρόστιμο μειώνεται στα 250 από τα 1000 ευρώ, ενώ το πρόστιμο που επιβάλλεται σε όσους τηρούν διπλογραφικά βιβλία μειώνεται στα 500 από 2.500 ευρώ βάζοντας και οροφή για πολλαπλές παραβάσεις. Επιπρόσθετα τροποποιητικές δηλώσεις ΦΠΑ και δηλώσεις παρακρατούμενου φόρου δεν υπόκεινται σε πρόστιμο εφόσον η αρχική δήλωση έχει υποβληθεί εμπρόθεσμα.  
Επίσης δεν υπόκεινται σε παρακράτηση οι τόκοι ομολόγων και εντόκων γραμματίων του δημοσίου που αποκτούν νομικά πρόσωπα που δεν είναι κάτοικοι Ελλάδος. 

Ακόμη το ακατάσχετο όριο αυξάνεται από τα 1.000 στα 1.500 ευρώ τον μήνα ενώ μπαίνει και νομοθετικό φρένο σε κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων για οφειλές προς το Δημόσιο έως 500 ευρώ.

Επιπλέον δεν επιβάλλεται παρακράτηση φόρου με συντελεστή 20% στις αμοιβές των επιχειρήσεων για δικαιώματα σε περίπτωση που οι επιχειρήσεις είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας ή έχουν μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα. 
Επίσης οι συναλλαγές που δεν υπερβαίνουν τα 300 ευρώ απαλλάσσονται από την υποχρέωση παρακράτησης.

Σε ότι αφορά στα αποθεματικά εταιρειών από Sale and Lease Back παραμένουν αφορολόγητα για ισολογισμούς που κλείνουν μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2014, ενώ από 1 Ιανουαρίου 2015 η υπεραξία που αποκτάται φορολογείται ως έσοδο σύμφωνα με όσα ισχύουν στα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα. 

Παράλληλα διορθώνονται μια σειρά στρεβλώσεις στο χώρο του αυτοκινήτου, ενώ τους επόμενους μήνες θα ακολουθήσουν και άλλες πρωτοβουλίες στον τομέα αυτό. Έτσι καταργείται η διάταξη που προέβλεπε την καταβολή τελών κυκλοφορίας για όσους ιδιοκτήτες ή εμπόρους αυτοκινήτων πωλούν τα οχήματά τους στο εξωτερικό και έχουν κατατεθειμένες τις πινακίδες κυκλοφορίας. Σε ότι αφορά στα εισαγόμενα μεταχειρισμένα ως πρώτη άδεια κυκλοφορίας δεν θα λαμβάνεται η ημερομηνία εισαγωγής τους στην Ελλάδα αλλά η ημερομηνίας πρώτης κυκλοφορίας σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου,  με ότι αυτό συνεπάγεται για τον καθορισμό του φόρου. 

Ο υφυπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε επίσης και σε άλλες παρεμβάσεις που έχουν γίνει στη φορολογία. Ειδικότερα ανέφερε τα εξής:

- Με την αντικατάσταση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων από τον Κώδικα Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών έγινε ένα πρώτο αποφασιστικό βήμα απλοποίησης του φορολογικού συστήματος με κατάργηση πολλών διατάξεων τυπολατρικού χαρακτήρα και αναχρονιστικών θεσμών που είχαν προκαλέσει προβλήματα, όπως της απόρριψης των βιβλίων. Επόμενος στόχος είναι να εκσυγχρονιστεί περαιτέρω το πλαίσιο με βάση τη βέλτιστη διεθνή πρακτική, το πόρισμα Ειδικής Επιτροπής Τεχνοκρατών που μελέτησε το ζήτημα και τις νέες ρυθμίσεις του δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

- Υιοθετήθηκε νέος Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος που βασίζεται στις σύγχρονες διεθνείς τάσεις και προοπτικές ενώ θωρακίζει το φορολογικό σύστημα από τη φοροδιαφυγή και φοροαποφυγή. 

- Καθιερώθηκε Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων.

- Για πρώτη φορά θεσπίστηκε Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας, ο οποίος ενοποιεί και συγκεντρώνει όλες τις φορολογικές διαδικασίες που ήταν μέχρι σήμερα διάσπαρτες και αποσπασματικές σε ένα ενιαίο, λειτουργικό και εύχρηστο νομοθέτημα. 

- Θεσπίστηκαν αναγκαίες νομοθετικές παρεμβάσεις για την πάταξη της φοροδιαφυγής. Η Φορολογική Διοίκηση εξοπλίστηκε έτσι με όλα τα νομικά εργαλεία για την καταπολέμηση των φαινομένων αυτών και την επίτευξη μεγαλύτερης φορολογικής συμμόρφωσης από εκείνους που στο παρελθόν δεν εκπλήρωναν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις. 

- Ενισχύθηκε το κανονιστικό πλαίσιο και υλοποιούνται ρυθμίσεις για την πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων με την εγκατάσταση συστημάτων εισροών – εκροών, συστημάτων GPS, και την εμπορική σήμανση βυτιοφόρων και πλωτών μέσων. 

- Κωδικοποιούνται και ενισχύονται, στο μέτρο που το επιτρέπει η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, τα επενδυτικά φορολογικά κίνητρα όπως για παράδειγμα η αναστολή της καταβολής του ΦΠΑ για τις ξένες επιχειρήσεις που εισάγουν εμπορεύματα στην Ελλάδα, με στόχο την επανεξαγωγή τους σε άλλες χώρες μέλη της Ε.Ε. και τρίτες χώρες δίνοντας ώθηση στα λιμάνια μας όπως του Πειραιά να γίνουν μεγάλα διαμετακομιστικά κέντρα. 

- Ολοκληρώθηκαν σημαντικά βήματα για τη μετάβαση του φοροελεγκτικού και φοροεισπρακτικού μηχανισμού στην ψηφιακή εποχή μέσα από την καθιέρωση ηλεκτρονικών εφαρμογών που συνιστούν σημαντική διευκόλυνση για τους φορολογούμενους. 

Στο πλαίσιο της απλοποίησης των διαδικασιών σύμφωνα με τον υφυπουργό Οικονομικών: 

-  Θεσπίστηκε η διαδικασία είσπραξης και επιστροφής του ηλεκτρονικού παραβόλου, το οποίο αντικαθιστά την έντυπη μορφή παραβόλου και των σχετικών αποδεικτικών είσπραξης. 

- Καθιερώθηκε και εφαρμόστηκε ήδη για δεύτερη χρονιά η διαδικασία ηλεκτρονικής αποστολής ειδοποιητηρίων τελών κυκλοφορίας με κατάργηση του αυτοκόλλητου σήματος.    

- Ενεργοποιήθηκε η ηλεκτρονική υποβολή στοιχείων μισθωτηρίων με ταυτόχρονη κατάργηση της υποχρέωσης θεώρησής τους στις ΔΟΥ.

- Λειτουργεί το σύστημα ηλεκτρονικής υποβολής αίτησης ρύθμισης οφειλών.

- Καθιερώθηκε η καθολική ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων φόρου εισοδήματος.

- Δημιουργείται το θεσμικό πλαίσιο της ηλεκτρονικής τιμολόγησης, προκειμένου να επιτευχθούν η αποτελεσματική φορολογική παρακολούθηση των στοιχείων και η περιστολή της φοροδιαφυγής.

- Ολοκληρώθηκε η εγκατάσταση του νέου TAXIS στις ΔΟΥ.

- Εφαρμόζονται και καταβάλλονται συνεχείς προσπάθειες βελτίωσης για την επιτάχυνση των επιστροφών ΦΠΑ μέσω της εφαρμογής συστημάτων κριτηρίων. 

- Ολοκληρώθηκε η εγκατάσταση του νέου ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος τελωνείων (ICISnet).

Τέλος, σύμφωνα με τον ίδιο, συνεχίζεται η προσπάθεια μείωσης της ταλαιπωρίας των πολιτών καθώς οι φορολογούμενοι δεν χρειάζεται πλέον να επισκεφθούν τη Δ.Ο.Υ τους για να πληρώσουν τους φόρους , να υποβάλλουν δηλώσεις, να ρυθμίσουν τις οφειλές τους ή να λάβουν φορολογική ενημερότητα. Όλα αυτά γίνονται από την οθόνη του υπολογιστή, χωρίς ουρές και χωρίς κόστος. Ενδεικτικό είναι πως το 2013 το 97% όλων των δηλώσεων υπεβλήθησαν ηλεκτρονικά ενώ με την αποσύνδεση της υποβολής δήλωσης από την πληρωμή των φόρων , όλες οι πληρωμές φόρων γίνονται πλέον στις τράπεζες και τα ΕΛΤΑ ή μέσω web banking.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Μαυραγάνης και στη συζήτηση για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και τον ρόλο του ΣΔΟΕ. Με το Ν. 4152/2013 έγινε επαναπροσδιορισμός των αρμοδιοτήτων του ΣΔΟΕ ώστε ο προληπτικός έλεγχος να ασκείται αποκλειστικά από την ΓΓΔΕ και ολοκληρώθηκε στις 31.10.2013 η διαδικασία μεταφοράς αρμοδιοτήτων, οργανικών θέσεων, προσωπικού και αναγκαίων πόρων του ΣΔΟΕ στην ΓΓΔΕ. 
Πλέον το ΣΔΟΕ, σύμφωνα με τον ίδιο, θα έχει την δυνατότητα να ρίξει το βάρος στις εκκρεμείς υποθέσεις και να πραγματοποιήσει ελέγχους ιδιαίτερα σημαντικών περιπτώσεων οικονομικών εγκλημάτων, όπως, ενωσιακών επιδοτήσεων σε συνεργασία με Ευρωπαϊκούς Οργανισμούς (OLAF), κίνησης κεφαλαίων, απάτης μέσω διαδικτύου, παράνομου πλουτισμού και έρευνας υποθέσεων κατόπιν εισαγγελικών παραγγελιών.  

Επιπρόσθετα, τέθηκε σε λειτουργία η κεντρική βάση δεδομένων τραπεζικών λογαριασμών, στην οποία οι αρμόδιοι ελεγκτές έχουν άμεση πρόσβαση, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία. Η εν λόγω βάση είναι σε πλήρη παραγωγική διαδικασία με σκοπό την επιτάχυνση και τη διευκόλυνση των ελεγκτικών ενεργειών με τελικό στόχο την διασφάλιση του Δημοσίου Συμφέροντος. 
Ακόμη θεσπίστηκε ο προσωρινός έλεγχος για φυσικά πρόσωπα ώστε να προχωρήσει γρήγορα και αποτελεσματικά ο έλεγχος εκκρεμών υποθέσεων διατηρώντας το δικαίωμα για οριστικό έλεγχο, ενώ υιοθετήθηκαν μέθοδοι ελέγχου που εφαρμόζονται σε πολλές χώρες με επιτυχία.

Στο πλαίσιο του εκσυχρονισμού των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών ο κ. Μαυραγάνης τόνισε ότι υπάρχουν μία σειρά δράσεων που αναμένεται να υλοποιηθούν άμεσα όπως είναι:
1ον. Η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για την αξιόπιστη και αποτελεσματική ηλεκτρονική διασύνδεση των υπηρεσιών, έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η  ανταλλαγή στοιχείων και πληροφοριών μεταξύ του Υπουργείου Οικονομικών και των συναρμόδιων υπουργείων.
2ον Ο ανασχεδιασμός και αναδιοργάνωση της ΓΓΠΣ ως κέντρου πληροφορικής του Ελληνικού Δημοσίου. 
3ον. Η δημιουργία ηλεκτρονικού μητρώου σκαφών αναψυχής σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία μέσω του οποίου θα εξασφαλίζεται η τήρηση της φορολογικής και τελωνειακής νομοθεσίας και η είσπραξη του Τέλους Πλεύσης και Παραμονής.
4ον. Η δυνατότητα απλοποίησης υποβολής δηλώσεων για μισθωτούς και συνταξιούχους χωρίς άλλα εισοδήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

manos papadakis

manos papadakis
Κάποιες μέρες στη θάλασσα είναι λίγο πιο ιδιαίτερες. Μια τέτοια ήταν και αυτή στο βίντεο που ακολουθεί. Πολλές φορές ζούμε στιγμές που αξίζουν περισσότερο από το μεγαλύτερο τρόπαιο, όταν συνδυάζονται, δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψει κανείς το συναίσθημα που νιωθει... (Το βίντεο υποστηρίζει Ελληνικούς υπότιτλους για άτομα με πρόβλημα ακοής καθώς και αγγλικούς)

GOOGLE

GOOGLE

GOOGLE

GOOGLE

GOOGLE

GOOGLE

GOOGLE