Αρχική Showbiz Facebook Αγροτικά Κρήτη Ελλάδα Κόσμος Παράξενα Τεχνολογία

Πώς συντηρούμε αμπελόφυλλα.....


Η συντήρηση των αμπελόφυλλων είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να έχουμε αυτό το υπέροχο υλικό διαθέσιμο όλο τον χρόνο για τους αγαπημένους μας ντολμάδες και όχι μόνο. Υπάρχουν διάφορες μέθοδοι, ανάλογα με το πόσο καιρό θέλουμε να τα διατηρήσουμε και πόσο χώρο έχουμε.


Επιλογή και Προετοιμασία των Αμπελόφυλλων

Πριν προχωρήσετε σε οποιαδήποτε μέθοδο συντήρησης, είναι σημαντικό να επιλέξετε και να προετοιμάσετε σωστά τα αμπελόφυλλα:

  • Εποχή: Η καλύτερη εποχή για να μαζέψετε αμπελόφυλλα είναι συνήθως την άνοιξη (Μάιο με αρχές Ιουνίου), όταν είναι ακόμα τρυφερά, ανοιχτοπράσινα και δεν έχουν αναπτύξει έντονα νεύρα.
  • Ποικιλία: Προτιμήστε φύλλα από αμπέλια που δεν έχουν ραντιστεί με φυτοφάρμακα. Κάποιες ποικιλίες, όπως η σουλτανίνα, δίνουν ιδιαίτερα τρυφερά φύλλα.
  • Κοπή: Κόψτε τα φύλλα προσεκτικά με ένα μικρό κοτσάνι (περίπου 1-2 εκατοστά).
  • Καθάρισμα: Πλύνετε τα φύλλα πολύ καλά κάτω από τρεχούμενο νερό για να φύγουν σκόνες ή τυχόν έντομα. Αφήστε τα να στραγγίξουν καλά ή στεγνώστε τα ταμπονάροντας απαλά με μια καθαρή πετσέτα. Κόψτε το κοτσάνι σύριζα.

Μέθοδοι Συντήρησης Αμπελόφυλλων

Οι πιο δημοφιλείς και αποτελεσματικοί τρόποι συντήρησης είναι οι εξής:

1. Συντήρηση στην Κατάψυξη

Αυτή είναι μια πολύ δημοφιλής και εύκολη μέθοδος, ειδικά αν έχετε χώρο στην κατάψυξη.

  • Αζεμάτιστα (Ωμά):

    • Αφού πλύνετε και στεγνώσετε καλά τα φύλλα, στοιβάζετέ τα το ένα πάνω στο άλλο σε δεσμίδες των 20-50 φύλλων, ανάλογα με τη χρήση που θέλετε.
    • Τυλίξτε κάθε δεσμίδα σε ρολό και έπειτα τυλίξτε το ρολό σφιχτά με διαφανή μεμβράνη τροφίμων.
    • Τοποθετήστε τα ρολά σε σακούλες τροφίμων που κλείνουν αεροστεγώς (ή ιδανικά σε σακούλες κενού αέρος) και βάλτε τα στην κατάψυξη.
    • Διατηρούνται: Για 6-12 μήνες, μέχρι την επόμενη σοδειά.
    • Χρήση: Όταν θέλετε να τα χρησιμοποιήσετε, μη τα ξεπαγώνετε πλήρως. Βάλτε τα κατευθείαν σε βραστό νερό για 2-3 λεπτά, όπως θα κάνατε με φρέσκα.
  • Ζεματισμένα:

    • Βράστε νερό σε μια μεγάλη κατσαρόλα και προσθέστε λίγο αλάτι.
    • Βουτήξτε τα αμπελόφυλλα (σε μικρές ποσότητες) για 1-2 λεπτά, μέχρι να αλλάξουν χρώμα και να μαλακώσουν.
    • Αφαιρέστε τα αμέσως και βάλτε τα σε ένα μπολ με κρύο νερό (ιδανικά με παγάκια) για να σταματήσει το βράσιμο και να διατηρήσουν το χρώμα τους.
    • Στραγγίξτε τα πολύ καλά (αφήστε τα σε σουρωτήρι για τουλάχιστον μία ώρα) και πιέστε τα απαλά για να φύγει το περιττό νερό.
    • Στοιβάζετέ τα σε δεσμίδες, τυλίξτε τα σε ρολά με μεμβράνη και αποθηκεύστε τα σε σακούλες στην κατάψυψη, όπως και τα αζεμάτιστα.
    • Διατηρούνται: Για 10-12 μήνες.
    • Χρήση: Αφήστε τα να αποψυχθούν πλήρως πριν τα χρησιμοποιήσετε.

2. Συντήρηση σε Βάζα με Άλμη (Κονσερβοποίηση)

Αυτή η μέθοδος είναι ιδανική αν θέλετε να τα αποθηκεύσετε εκτός ψυγείου ή κατάψυξης.

  • Προετοιμασία: Πλύνετε και στεγνώστε τα αμπελόφυλλα. Μπορείτε να τα ζεματίσετε ελαφρά (όπως παραπάνω) ή να τα χρησιμοποιήσετε ωμά, ανάλογα με τη συνταγή.
  • Αποστείρωση Βάζων: Αποστειρώστε γυάλινα βάζα και τα καπάκια τους βράζοντάς τα σε νερό για 10-15 λεπτά ή στον φούρνο στους 100-120°C για 15 λεπτά. Αφήστε τα να στεγνώσουν.
  • Διάλυμα Άλμης: Ετοιμάστε ένα διάλυμα με νερό, αλάτι (περίπου 1 κουταλιά της σούπας χοντρό αλάτι ανά λίτρο νερού) και προαιρετικά χυμό λεμονιού ή ξύδι (για να διατηρήσουν το χρώμα τους και να ενισχυθεί η συντήρηση). Βράστε το διάλυμα και αφήστε το να κρυώσει λίγο.
  • Γέμισμα: Διπλώστε τα αμπελόφυλλα σε μικρά ρολά (3-5 φύλλα το καθένα) ή σε στοίβες και τοποθετήστε τα σφιχτά μέσα στα αποστειρωμένα βάζα. Βεβαιωθείτε ότι είναι αρκετά συμπιεσμένα ώστε να μη φεύγουν εύκολα από τη θέση τους.
  • Προσθήκη Άλμης: Γεμίστε τα βάζα με την χλιαρή άλμη, φροντίζοντας να καλύψει τελείως τα φύλλα. Αφήστε ένα μικρό κενό στο πάνω μέρος (περίπου 1-2 εκ.).
  • Ελαιόλαδο (Προαιρετικά): Μπορείτε να προσθέσετε μια λεπτή στρώση ελαιολάδου στην επιφάνεια για να δημιουργήσετε ένα επιπλέον προστατευτικό φιλμ.
  • Κλείσιμο και Βράσιμο: Κλείστε καλά τα βάζα με τα καπάκια τους. Τοποθετήστε τα σε μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό που να καλύπτει τα βάζα (μπορείτε να βάλετε μια πετσέτα στον πάτο της κατσαρόλας για να μην ακουμπούν τα βάζα απευθείας). Βράστε τα για περίπου 15-20 λεπτά (ο χρόνος εξαρτάται από το μέγεθος των βάζων). Αυτό εξασφαλίζει την αποστείρωση και τη σφράγιση.
  • Αποθήκευση: Αφαιρέστε τα βάζα προσεκτικά από την κατσαρόλα και αφήστε τα να κρυώσουν ανάποδα σε μια πετσέτα. Όταν κρυώσουν τελείως, βεβαιωθείτε ότι το καπάκι έχει "ρουφήξει" προς τα μέσα (ένδειξη επιτυχούς σφράγισης). Αποθηκεύστε τα σε δροσερό, σκοτεινό μέρος.
  • Διατηρούνται: Για 1 χρόνο ή και περισσότερο.
  • Χρήση: Πριν τα χρησιμοποιήσετε, ξεπλύνετε τα αμπελόφυλλα καλά κάτω από τρεχούμενο νερό για να φύγει το αλάτι.

3. Συντήρηση σε Πλαστικά Μπουκάλια (για λίγους μήνες)

Μια πιο γρήγορη και απλή μέθοδος για συντήρηση μικρότερης διάρκειας (μερικούς μήνες).

  • Προετοιμασία: Πλύνετε και στεγνώστε πολύ καλά τα αμπελόφυλλα.
  • Γέμισμα: Πάρτε ένα καθαρό, στεγνό πλαστικό μπουκάλι νερού ή αναψυκτικού. Διπλώστε 3-4 αμπελόφυλλα μαζί σε ρολό (ή σε σχήμα "πούρου") τόσο ώστε να χωράνε από το στόμιο του μπουκαλιού.
  • Συμπίεση: Με ένα ξύλινο ή πλαστικό ραβδάκι, σπρώξτε τα φύλλα προς τα κάτω, συμπιέζοντάς τα όσο το δυνατόν περισσότερο μέσα στο μπουκάλι, ώστε να μην υπάρχει καθόλου αέρας. Συνεχίστε μέχρι να γεμίσει ασφυκτικά το μπουκάλι.
  • Κλείσιμο: Κλείστε πολύ καλά το καπάκι του μπουκαλιού.
  • Αποθήκευση: Αποθηκεύστε το μπουκάλι σε ένα σκοτεινό, δροσερό ντουλάπι.
  • Διατηρούνται: Για μερικούς μήνες (συνήθως 3-6).
  • Χρήση: Όταν τα χρειαστείτε, κόψτε το μπουκάλι με ένα ψαλίδι, βγάλτε τα φύλλα και ζεματίστε τα αμέσως σε βραστό νερό.

Σημαντικές Συμβουλές:

  • Πάντα να χρησιμοποιείτε τρυφερά, μη ραντισμένα αμπελόφυλλα.
  • Όποια μέθοδο και αν επιλέξετε, η καθαριότητα και η υγιεινή είναι το Α και το Ω για την επιτυχημένη συντήρηση.
  • Πριν χρησιμοποιήσετε τα συντηρημένα αμπελόφυλλα σε συνταγές, να τα ξεπλένετε πάντοτε καλά, ειδικά αν τα έχετε συντηρήσει σε άλμη, για να φύγει το περίσσιο αλάτι.

Ελπίζω αυτές οι οδηγίες να σας φανούν χρήσιμες! Καλή επιτυχία στη συντήρηση των αμπελόφυλλων!


Μήνυμα από την ομάδα του 3w ... Βασιζόμαστε στη διαφήμιση, προκειμένου να σας παρέχουμε δωρεάν περιεχόμενο! Κάνοντας κλικ οπουδήποτε σε αυτήν τη σελίδα η κάνοντας μια κοινοποίηση μας βοηθάτε να συνεχίσουμε το έργο μας ...... Ευχαριστούμε !! .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

manos papadakis

manos papadakis
Κάποιες μέρες στη θάλασσα είναι λίγο πιο ιδιαίτερες. Μια τέτοια ήταν και αυτή στο βίντεο που ακολουθεί. Πολλές φορές ζούμε στιγμές που αξίζουν περισσότερο από το μεγαλύτερο τρόπαιο, όταν συνδυάζονται, δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψει κανείς το συναίσθημα που νιωθει... (Το βίντεο υποστηρίζει Ελληνικούς υπότιτλους για άτομα με πρόβλημα ακοής καθώς και αγγλικούς)

GOOGLE

Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη σας στο ιστολόγιο μας!

GOOGLE

GOOGLE

GOOGLE