Έχει φουντώσει τις τελευταίες ημέρες η φημολογία ότι Ισπανικές τυποποιητικές επιχειρήσεις ελαιολάδου και ελιάς κάνουν κρούσεις σε ελληνικές με σκοπό να παρακάμψουν τους αυξημένους δασμούς Τραμπ.
Για το ζήτημα μιλήσαμε με τον αναπληρωτή γενικό διευθυντή της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεσσηνίας κ. Γιάννη Πάζιο, ο οποίος μας είπε τα ακόλουθα: «το θέμα αναδείχθηκε σε κάποιο τοπικό κανάλι του νομού Μεσσηνίας, που επικαλέστηκε δημοσιογραφικές πληροφορίες, ότι Ισπανικές εταιρείες τυποποίησης ελαιολάδου κατά πρώτο λόγο και βρώσιμης ελιάς κατά δεύτερο λόγο, έχουν προσεγγίσει ήδη ελληνικές και δη μεσσηνιακές εταιρείες, με σκοπό να βρουν διέξοδο για το Ισπανικό ελαιόλαδο στις ΗΠΑ, οι οποίες με τους δασμούς Τραμπ έχουν βάλει... απαγορευτικό».
Ο κ. Πάζιος, όπως μας είπε, δεν μπορεί να αποκλείσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, το οποίο θα έχει επιπλέον καταστροφικές επιπτώσεις για το ελληνικό ελαιόλαδο και τους παραγωγούς.
Μετά τις διαστάσεις που πήρε το θέμα στη Μεσσηνία, ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης, λένε οι πληροφορίες μας, εξήγγειλε ελέγχους σε όλα τα στάδια παραγωγής και εμπορίας ελαιολάδου, από μικτά κλιμάκια με τη συμμετοχή και Εφοριακών, ούτως ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα ελληνοποίησης Ισπανικών ελαιολάδων, με σκοπό την εξαγωγή στις... ΗΠΑ.
Στο θέμα αναφέρεται με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή και ο κυβερνητικός βουλευτής Μεσσηνίας, κ. Περικλής Μαντάς.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
Αθήνα, 07/01/2020
ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Θέμα: «Ασφυκτικές πιέσεις στους Έλληνες παραγωγούς ελαιολάδου»
Αξιότιμε κύριε υπουργέ,
Είναι γεγονός ότι το ελληνικό ελαιόλαδο αποτελεί τόσο για τη Μεσσηνία, όσο και για την Πελοπόννησο, αλλά και για ολόκληρη τη χώρα, ένα προϊόν υψηλής ποιότητας και με μεγάλο και σημαντικό οικονομικό αποτύπωμα στις τοπικές κοινωνίες. Είναι επίσης γεγονός ότι οι παραγωγοί ελαιολάδου αντιμετώπισαν πέρυσι μια ιδιαίτερα άσχημη χρονιά, κυρίως λόγω προβλημάτων στην ποιότητα αλλά και στην ποσότητα του παραχθέντος ελαιολάδου, με αποτέλεσμα ειδικά στη Μεσσηνία να προκληθεί οικονομική ζημιά, που εκτιμάται ότι έφθασε στο ύψος των 100 εκατ. ευρώ.
Παρ' όλες τις επιτυχημένες ενέργειες της Κυβέρνησης και του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων για την εξαίρεση του ελληνικού ελαιολάδου από τους δασμούς των ΗΠΑ, αλλά και της εξαιρετικής ποιότητας και ποσότητας μεσσηνιακού ελαιολάδου που παράχθηκε φέτος, με βάση τα έως τώρα δεδομένα, η φετινή χρονιά διαμορφώνεται με εξίσου άσχημο τρόπο για τους μεσσήνιους παραγωγούς, οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με μια νέα οικονομική ζημιά που υπολογίζεται πάλι περίπου στα 100 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω χαμηλής τιμής πώλησης του προϊόντος.
Γίνεται έτσι φανερό ότι το πρόβλημα της φετινής χαμηλής τιμής του ελαιολάδου είναι πιο σύνθετο απ' ότι αρχικά είχε εκτιμηθεί, ενώ δομικά προβλήματα της ελληνικής ελαιουργίας φαίνεται ότι επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο την κατάσταση.
Ένα από τα βασικότερα ζητήματα που σχετίζεται με το πρόβλημα αφορά στη μη τυποποίηση του ελληνικού ελαιολάδου και την χύμα διακίνηση του μεγαλύτερου ποσοστού της εγχώριας παραγωγής. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η ελληνική παραγωγή να εξαρτάται άμεσα από την ζήτηση που διαμορφώνεται στην ιταλική και την ισπανική αγορά, οι οποίες αποτελούν τους κύριους αγοραστές του ελληνικού ελαιολάδου. Ειδικά δε φέτος, που υπάρχει μεγάλο πλεόνασμα ιταλικών και ισπανικών αποθεμάτων, σε συνδυασμό με την επιβολή των αμερικανικών δασμών στο ισπανικό ελαιόλαδο αλλά και την αύξηση του ανταγωνισμού λόγω της συμμετοχής της Πορτογαλίας, της Τυνησίας και της Αλγερίας στην παγκόσμια αγορά ελαιολάδου, φαίνεται ότι η αγορά οδηγείται σε μειωμένη ζήτηση για ελληνικό ελαιόλαδο υψηλής ποιότητας, προκαλώντας έτσι ασφυκτικές συνθήκες στους Έλληνες παραγωγούς.
Επιπλέον με βάση τα έως σήμερα στοιχεία, φαίνεται ότι υπήρξε καθυστερημένη αντίδραση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενεργοποίηση του μηχανισμού ιδιωτικής αποθεματοποίησης και για τον λόγο αυτό τα αποτελέσματα δεν ήταν τα αναμενόμενα. Στις 26/11 έληξε η προθεσμία της 1ης πρόσκλησης για το μέτρο, χωρίς να υπάρξει ελληνική συμμετοχή. Γίνεται έτσι φανερό ότι η συγκεκριμένη πολιτική κρίθηκε από την αγορά ως μη ικανοποιητική, αφού η προσφερόμενη τιμή δεν κινητοποίησε ούτε τους ξένους παραγωγούς, ώστε να αποσύρουν ποσότητες έξτρα παρθένου ελαιολάδου, ενώ φαίνεται ότι υπήρξαν και βάσιμοι φόβοι για υποβάθμιση του προϊόντος.
Τέλος πρόσφατα δημοσιεύματα ήρθαν στο φως της δημοσιότητας κάνοντας αναφορά σε μια ιδιότυπη «συνεργασία» ανάμεσα σε ισπανικές και ελληνικές εταιρίες εμπορίας ελαιολάδου. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα αυτά, οι ισπανικές εταιρίες προσπαθώντας να αποφύγουν τους αμερικανικούς δασμούς, προσεγγίζουν τις αντίστοιχες ελληνικές εταιρίες, ώστε να μεταφερθούν στην Ελλάδα μεγάλες ποσότητες ισπανικού ελαιολάδου και στην συνέχεια αυτό να εξαχθεί ως ελληνικό στις ΗΠΑ, είτε μέσω σχετικών προσμίξεων, είτε ακόμα και χωρίς αυτές. Μια τέτοια αθέμιτη πρακτική θα μπορούσε να επηρεάσει σε σημαντικό βαθμό την φετινή καθήλωση των τιμών του ελαιολάδου.
Γίνεται λοιπόν φανερό ότι σε μια θεωρητικά καλή χρονιά για τους τοπικούς παραγωγούς ελαιολάδου της Μεσσηνίας, στην απόδοση της οποίας υπολόγιζαν ότι θα βοηθούσε για να απορροφηθεί η περυσινή οικονομική ζημιά, έχουν διαμορφωθεί συνθήκες που κρατούν ιδιαίτερα χαμηλά την τιμή του προϊόντος, που προκαλούν οικονομική ασφυξία στις τοπικές οικονομίες και που καθιστούν την ελαιοσυγκομιδή και την παραγωγή υψηλής ποιότητας ελαιολάδου μια οικονομικά ασύμφορη δραστηριότητα για πολλούς παραγωγούς και για δύο συναπτά έτη.
Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάσθε:
- Σε ποια μέτρα θα προβεί το υπουργείο σας για την ενίσχυση της διάθεσης ελληνικού τυποποιημένου ελαιολάδου;
- Ποιο είναι το σχέδιο του υπουργείου για την προβολή και την προώθηση του ελληνικού ελαιολάδου στις διεθνείς αγορές;
- Είναι εντός των σχεδιασμών του υπουργείου η έμμεση ενίσχυση των παραγωγών ελαιολάδου, μέσω μέτρων ελάφρυνσης του κόστους παραγωγής;
- Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε σε ευρωπαϊκό επίπεδο ώστε το μέτρο της ιδιωτικής αποθεματοποίησης να γίνει περισσότερο αποτελεσματικό;
- Σε ποιους ελέγχους και σε ποια μέτρα θα προβείτε ώστε να αντιμετωπιστεί η ενδεχόμενη αθέμιτη πρακτική ισπανικών εταιρειών εμπορίας ελαιολάδου για παράκαμψη των αμερικανικών δασμών, η οποία όμως στρέφεται κατά των Ελλήνων παραγωγών;
Μήνυμα από την ομάδα του 3w ... Βασιζόμαστε στη διαφήμιση, προκειμένου να σας παρέχουμε δωρεάν περιεχόμενο! Κάνοντας κλικ οπουδήποτε σε αυτήν τη σελίδα η κάνοντας μια κοινοποίηση μας βοηθάτε να συνεχίσουμε το έργο μας ...... Ευχαριστούμε !! .
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου