Είναι παιδία που ζουν δίπλα και αναμεσά μας. Πρόκειται για παιδία και εφήβους μέχρι την ηλικία των 20 ετών, τα οποία έχουν προσβληθεί από τον καρκίνο. Η 15η Φεβρουαρίου (σήμερα) έχει καθιερωθεί η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου των παιδιών, με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης. Μια σοβαρή και οδυνηρή νόσος, η οποία αποτελεί την δεύτερη αιτία θανάτου στα παιδία, παρόλα αυτά, στην τελική της έκβαση είναι ιάσιμη.
Κάθε χρόνο έχουμε 190 νέες περιπτώσεις ανά ένα εκατομμύριο παιδία και εφήβους μέχρι την ηλικία των 19 ετών. Στην Κρήτη, έχουμε 12 περιπτώσεις καρκίνου για 100.000 παιδία κάτω των 15 ετών και περίπου 19 περιπτώσεις ανά 100.000 άτομα μέχρι 19 ετών ανά χρόνο.
Πολλοί είναι οι γονείς, οι οποίοι δεν γνωρίζουν ότι υπάρχει καρκίνος στα παιδία, ότι θα μπορούσε αυτό κάποια στιγμή να τους αφορά, ακόμα και ότι υπάρχουν ειδικά τμήματα στη Ελλάδα που αντιμετωπίζουν αυτή την νόσο.
Τα παιδοαιματολογικά – ογκολογικά τμήμα στην Ελλάδα είναι έξι, εκ των οποίων το ένα τμήμα βρίσκεται στην Κρήτη και συγκεκριμένα στο νοσοκομείο του Ηρακλείου Παγνή.
Ένα αξιόλογο τμήμα που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από αυτά του εξωτερικού.
«Συμμετέχουμε επίσημα στα Ευρωπαϊκά θεραπευτικά πρωτόκολλα και τα αποτελέσματά μας είναι ισάξια, με αυτά των διεθνών αποτελεσμάτων. Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις μεταφέρεται το παιδί μας σε κέντρο του εξωτερικού. Ενώ, ελάχιστες είναι οι καταδικασμένες περιπτώσεις, όπου δεν υπάρχει αποδεδειγμένα αποτελεσματική θεραπεία σε κάποιο κέντρο του εξωτερικού». δηλώνει η κ. Ευτυχία Στειακάκη, διευθύντρια του τμήματος της Παιδοαιματολογικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ.
Η ίδια παραθέτει, στην συνέχεια, τα βασικά χαρακτηριστικά της νόσου, με σκοπό να ενημερώσει το κοινό. : « Αυτό που θέλω να διευκρινίσω είναι ότι μιλάμε για καρκίνο ή νεοπλασίες της παιδικής ηλικίας ή των παιδιών και όχι παιδικός καρκίνος!
Οι νεοπλασίες στα παιδία είναι σπάνια νοσήματα, αποτελούν λιγότερο από το ένα τις εκατό των περιπτώσεων καρκίνου για όλες τις ηλικίες, μέχρι και την Τρίτη ηλικία.
Όσον αφορά την θεραπεία σε αυτές τις ηλικίες, τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά. Χρειάζεται χρόνος, κατάλληλη και εξιδεικευμένη θεραπεία. Σήμερα, φτάνουμε πάνω από το 80 % θεραπείας των παιδιών και πάνω από το 90 % να γίνονται τελείως καλά».
Ο καρκίνος στα παιδία και στους εφήβους είναι μια σοβαρή νόσος, απειλητική για την ζωή του παιδιού, ωστόσο διαφέρει από αυτή των ενηλίκων.
«Τα πολύ καλά αποτελέσματα των παιδιών έχουν να κάνουν με το ότι οι μορφές του καρκίνου που εμφανίζονται στα παιδία είναι διαφορετικές από τις μορφές που εμφανίζονται στους ενήλικους. Με ελάχιστες εξαιρέσεις, ο καρκίνος στα παιδία ανταποκρίνεται πολύ καλύτερα στις θεραπείες. Εμείς μπορούμε και τον αντιμετωπίζουμε, επίσης, με επιθετική μέθοδο γιατί ο οργανισμός του παιδιού μπορεί να αντέξει, σε σχέση με τον οργανισμό ενός ενήλικα ή μεσήλικα, που δεν μπορεί να αντέξει τόσο δυνατή θεραπεία».
Τα συμπτώματα είναι κοινά με άλλα καθημερινά νοσήματα, ωστόσο οι γονείς δεν πρέπει να αγχώνονται, καθώς για να διαγνωστούν, χρειάζεται να συνεκτιμηθούν περαιτέρω συμπτώματα διακριτά μόνο από ειδικούς.
Όπως, αναφέρει η κ. Στειακάκη : «Δεν υπάρχουν προληπτικές εξετάσεις και δοκιμασίες ανίχνευσης στα παιδία και δεν υπάρχει κάποια αιτία που να εξηγεί γιατί ένα παιδί να εκδηλώνει καρκίνο. Από την στιγμή που θα εκδηλωθούν συμπτώματα η νόσος δουλεύει.
Από τα συμπτώματα αυτά το 85 % είναι συνηθισμένα , όπως ο πυρετός σύμπτωμα, οι διογκωμένοι λεμφαδένες, ο επίμονος πονοκέφαλος σε συνδυασμό με έμετο, ο πόνος στα κόκαλα, μια μάζα στην κοιλία».
Ενώ, τα αίτια από τα οποία προκαλείται είναι κατά κύριο λόγο άγνωστα.
«Το 95% των περιπτώσεων υπόκειται σε προληπτική εξέταση και αιφνίδια διαγιγνώσκονται με κάποια συμπτώματα καρκίνου.
Ενώ, μόνο το 5% ποσοστό των παιδιών που μπορεί να έχουν κάτι κληρονομούμενο, όπως τα παιδία με σύνδρομο Down, έχουν αυξημένη προδιάθεση να εκδηλώσουν κάποια μορφή καρκίνου. Οι συνήθειες και ο τρόπος ζωής δεν επηρεάζουν».
Τέλος, περνάει ένα αισιόδοξο μήνυμα, στα παιδιά και στις οικογένειες που έχουν έρθει αντιμέτωποι με τέτοια κατάσταση:
«Είναι μια ιάσιμη νόσος, είναι μια μάχη που κερδίζεται. Από τις πιο θετικές εμπειρίες της σύγχρονής ογκολογίας, η σύγχρονη θεραπευτική στρατηγική είναι να ελαχιστοποιήσουμε τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν στο μέλλον τα παιδία αυτά μετά την θεραπεία».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου