Οι πρώτοι ελαιοπαραγωγοί ξεκίνησαν φέτος τη συγκομιδή ελαιοκάρπου στην Κρήτη, την ώρα που το προϊόν ακόμη πραγματοποιεί «χαμηλές πτήσεις».
Η παραγωγή αναμένεται μειωμένη σε σχέση με πέρυσι, ενώ το προϊόν δεν έχει την επιθυμητή ζήτηση. Αποτελεσμα είναι η τιμή να κυμαίνεται περίπου στα 3 ευρώ.
Συμφωνα με τον κ. Μιχάλη Αλμπαντάκη της Cretan Olive Mill αύξηση στην τιμή του λαδιού θα υπαρξει μετά τις γιορτές, ενώ το ενδιαφέρον για την αγορά θα επικεντρωθεί στους εγχώριους εμφιαλωτές.
Αξίζει να σημειωθεί πως πέρα από την μειωμένη ποσότητα, υπαρχει και θέμα με την ποιότητα που θα είναι χαμηλή, ελέω...δακοκτονίας!
«Ζητάμε από τους φορείς που είναι υπεύθυνοι για τη δακοκτονία να μεριμνήσουν για την προστασία των λιόφυτων και του προϊόντος κατ' επέκταση. Ζητάμε να λάβουν μέτρα γιατί θα χάσουμε σε άλλη περίπτωση το συγκριτικό πλεονέκτημα που εχει η Ελλάδα σε σχέση με άλλες ελαιοπαραγωγικές χώρες. Δεν ειναι δυνατόν οι παραγωγοί να πληρώνουν κάθε χρόνο για τη δακοκτονία και ψεκασμοί να μη γίνονται ή να είναι λιγότεροι στον αριθμό. Πρέπει το εθνικό μας προϊόν να προστατευθεί», αναφέρει ο κ. Αλμπαντάκης χαρακτηριστικά.