Αγοραστικός πυρετός για bitcoin εκδηλώθηκε τον τελευταίο μήνα με την τιμή του να ενισχύεται πάνω από 100% και να αγγίζει προ ολίγων ημερών τα 500 δολάρια.
Με αφορμή μια από τις πιο ξέφρενες κούρσες ανόδου στη σύντομη ιστορία του, αναλυτές εκτιμούν εκ νέου ότι θα μπορούσε να καταστεί το έκτο μεγαλύτερο αποθεματικό νόμισμα στον κόσμο μέχρι το 2030, αλλά και να χρησιμοποιείται ευρέως όσο το ελβετικό φράγκο. Δεν λείπουν όμως και οι ανησυχίες ότι το ψηφιακό νόμισμα ενδέχεται να αποτελεί «όχημα» παράνομων δραστηριοτήτων και πίσω από τις απότομες ανόδους του, πέραν της κερδοσκοπίας, να κρύβεται και κάτι άλλο...
Το bitcoin είχε καταγράψει «εκρηκτικά» κέρδη μέσα σε ελάχιστους μήνες και στα τέλη του 2013 «σκαρφαλώνοντας» στο 1,150 δολάρια λόγω του πρώτου μεγάλου κύματος της προσοχής που δέχθηκε από τα μέσα ενημέρωσης και του ενθουσιασμού των επενδυτών, καθώς και όπως λεγόταν τότε εξαιτίας ενός είδους πιθανής απάτης από το χρηματιστήριο bitcoin Mt. Gox.
Όπως γράφει το αμερικανικό δίκτυο CNBC, τώρα κάποιοι θεωρούν πως για την άνοδο αυτού του μήνα ευθύνεται μία εταιρεία που ονομάζεται MMM και φαίνεται πως πρόκειται για ένα είδος αυτοαποκαλούμενης εταιρείας-πυραμίδας. Όπως αναφέρει η ίδια στον ιστότοπό της, οι χρήστες προσφέρουν χρήματα στην κοινότητα, σε αντάλλαγμα μεγαλύτερων πληρωμών στο μέλλον.
«Η MMM είναι μία κοινότητα ανθρώπων που προσφέρουν ο ένας στον άλλο οικονομική βοήθεια βάσει της αρχής της μη υποχρέωσης, της αμοιβαιότητας και της φιλανθρωπίας», περιγράφει η εταιρεία για τον εαυτό της, προσθέτοντας πως το bitcoin υποστηρίζει τις συναλλαγές της...
Το μπλογκ Alphaville των Financial Times αναφέρει εξάλλου πως η αυξανόμενη δημοτικότητα της MMM στην Κίνα βρίσκεται πίσω από την απότομη άνοδο του ψηφιακού νομίσματος. Μία θεωρία που ρίχνει την ευθύνη στην MMM τονίζει πως η αυξανόμενη δημοτικότητά της απαιτεί από την εταιρεία να ζητά περισσότερα bitcoins για συναλλαγές, γεγονός που τονώνει τις συναλλαγματικές ισοτιμίες σε μία σχετικά μη ρευστή αγορά.
Άλλοι αναλυτές αποδίδουν την ανοδική πορεία του ψηφιακού νομίσματος σε μια σειρά από παράγοντες. Ο Barry Silbert, CEO της Digital Currency Group, δήλωσε στο Bloomberg πως υπάρχει μεγάλη ζήτηση από την Κίνα. Επίσης, θετικός είναι ο αντίκτυπος από την συζήτηση που γίνεται στον χρηματοοικονομικό τομέα σχετικά με την χρησιμότητα της τεχνολογίας blockchain στην οποία βασίζονται τα ψηφιακά νομίσματα.
Άνθρωποι από τη βιομηχανία bitcoin εξέδωσαν επίσης μία αισιόδοξη πρόβλεψη σχετικά με το εικονικό νόμισμα για τις επόμενες δεκαετίες, υπονοώντας πως μπορεί να χρησιμοποιείται τόσο ευρέως όσο το ελβετικό φράγκο ή το αυστραλιανό δολάριο.
Οι Magister Advisors με έδρα τη Βρετανία, οι οποίοι συμβουλεύουν τη βιομηχανία τεχνολογίας σχετικά με συγχωνεύσεις και εξαγορές, έκαναν μία δημοσκόπηση σε 30 από τις ηγετικές εταιρείες bitcoin σε όλο τον κόσμο. Τα ευρήματα κατέδειξαν πως το bitcoin θα γίνει το έκτο μεγαλύτερο αποθεματικό νόμισμα παγκοσμίως μέσα σε 15 χρόνια, δηλαδή θα το κρατούν σε μεγάλα ποσά κυβερνήσεις και θεσμοί.
Αν και το bitcoin δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες του να ανταλλάσσουν online πίστωση για αγαθά και υπηρεσίες, πολλοί παρατηρητές θεωρούν πως η πραγματική αξία του ψηφιακού νομίσματος έγκειται στην τεχνολογία που το στηρίζει, γνωστή ως blockchain.
Τα ευρήματα κατέδειξαν πως περίπου ένα δισ. ευρώ θα δαπανηθεί από τα 100 κορυφαία χρηματοπιστωτικά ιδρύματα τους επόμενους 24 μήνες, σε πρότζεκτ σχετικά με την τεχνολογία blockchain.
Ταυτόχρονα, ο Jeremy Millar της Magister Advisors που ηγήθηκε της έρευνας τόνισε πως πρόκειται για το σημαντικότερο βήμα στην τεχνική διαχείριση των επιχειρήσεων, την τελευταία δεκαετία.
Το ψηφιακό νόμισμα έκανε την εμφάνισή του το 2009 κι έκτοτε βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής, είτε γιατί η τιμή του υποχώρησε στο επίπεδο των 240 δολαρίων, αφού είχε προσεγγίσει τα 1.150 δολάρια το 2013, είτε επειδή διάφορες κανονιστικές υπηρεσίες προσπαθούν να καταλάβουν εάν ένα σταθερό κανονιστικό περιβάλλον θα πρέπει να δημιουργηθεί γύρω από αυτό.
Συναλλαγές
Παρακάπτει τους περιορισμούς
Παρακάπτει τους περιορισμούς
Η ευκολία χρήσης του ψηφιακού νομίσματος και η άνεση των μικρών συναλλαγών, επιτρέπουν στους χρήστες με συχνή πρόσβαση στο διαδίκτυο να πραγματοποιούν μεταφορές χρημάτων, κάτι που σε άλλη περίπτωση θα ήταν αδύνατον, ειδικά σε χώρες με κατασταλτικά καθεστώτα.
Για παράδειγμα, μικρές επιχειρήσεις στην Αργεντινή επιλέγουν το bitcoin για να ξεπεράσουν τα αυστηρά capital controls. Επιπλέον, οι συναλλαγές σε bitcoin έχουν χαμηλό κόστος, και μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε χώρες με υψηλές αμοιβές συναλλαγών ώστε να μειωθεί η φτώχεια.
Στον αντίποδα, όμως, πολλοί αναφέρουν ότι το bitcoin θεωρείται ένα περιουσιακό στοιχείο το οποίο δεν είναι ικανό να παρακάμψει το σημερινό χρηματοοικονομικό σύστημα. Εξαιτίας της μη κανονιστικής και ανώνυμης φύσης του κατηγορείται ότι αποτελεί μέσο χρηματοδότησης για εγκληματικές δραστηριότητες όπως, ξέπλυμα χρήματος και εμπόριο ναρκωτικών, ενώ παράλληλα αντιμετωπίζεται ως ένα περιουσιακό στοιχείο που δεν παρέχει εγγυήσεις για την τιμή του.
Αν, για παράδειγμα, μία μεγάλη ομάδα επενδυτών αποφασίσουν να πουλήσουν τα bitcoin τους, τότε η αξία του κρυπτονομίσματος θα υποχωρήσει αισθητά, κάτι το οποίο θα έχει επιπτώσεις στα πορτοφόλια των χρηστών. Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο τελικό στάδιο η διαδικασία εγκατάστασης 1.000 ΑΤΜ για bitcoin, τα οποία στην πλειονότητα θα υποστηρίζονται από το ήδη υπάρχον δίκτυο των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Η BTC Greece είναι μάλιστα η πρώτη εταιρεία-μεσάζοντας στη χώρα μας και αυτό που επί της ουσίας κάνει είναι να φέρνει σε επαφή αυτόν που θέλει να αγοράσει με εκείνον που θέλει να πουλήσει.
Το «bitcoin» κατασκευάζεται από ερευνητές «ψηφιακής οικονομίας», είναι περιορισμένης διάθεσης και πεπερασμένης ποσότητας. Ο μέγιστος αριθμός παραγωγής είναι τα 21.000.000, ο ρυθμός παραγωγής θα ελαττώνεται και το τελευταίο θα κατασκευαστεί περίπου το 2140...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου