ΑΡΧΙΚΗ SHOWBIZ Facebook ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗ ΕΛΛΑΔΑ ΚΟΣΜΟΣ ΠΑΡΑΞΕΝΑ ΤΕΧΝΟΛ

Κάτι ήξερε η Ραχήλ...


Κάτι ήξερε η Ραχήλ...
Δυναμική είσοδο έκανε η νέα κυβέρνηση, τηρώντας, τουλάχιστον ρητορικά, το προεκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Οι υποσχέσεις για επαναπρόσληψη των απολυθέντων, κατάργηση των αποκρατικοποιήσεων και αυξήσεις συντάξεων στα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα ήταν από τα πρώτα που ακούστηκαν από τους νέους υπουργούς. Υπήρξε και η δήλωση του υπουργού Οικονομικών ότι «δεν θέλουμε τη δόση των 7 δισ.», και το γλυκό ήρθε και έδεσε. Με δεδομένο ότι τα ταμειακά διαθέσιμα τελειώνουν σε περίπου ένα μήνα, κάτι άλλο θα πρέπει να έχουν στο μυαλό τους και δεν μας το λένε, διαφορετικά η άσκηση δεν βγαίνει και το γνωρίζει καλά και ένα παιδάκι της πρώτης δημοτικού. Μάλλον ετοιμάζεται να βάλει μπρος το «εργοστάσιο εκτύπωσης χρήματος».
Το ίδιο είχαν κάνει και με την Κύπρο
Οι Ρώσοι «φέρνουν» ρούβλια
Έκπληξη ένιωσαν όσοι διάβασαν προχθές την είδηση ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να συνδράμει οικονομικά την Ελλάδα, εφόσον κάτι τέτοιο της ζητηθεί. Το ερώτημα που ήταν στα χείλη όλων είναι πώς γίνεται μία χώρα, όσο μεγάλη και αν είναι, που έχει σοβαρά οικονομικά προβλήματα να βοηθήσει μία άλλη χώρα που είναι επίσης στην ίδια κατάσταση; Απάντηση βέβαια σε αυτό δεν υπάρχει. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι οι Ρώσοι είχαν τηρήσει ανάλογη στάση και το 2013 στην Κύπρο. Υπόσχονταν βοήθεια -μόλις 2,5 δισ. ήθελε η Κύπρος- αλλά ποτέ δεν την έδωσαν και ας ήταν τότε σε πολύ καλύτερη οικονομική κατάσταση η πάλαι ποτέ κραταιά δύναμη. Το τι συνέβη στην Κύπρο μετά, όλοι βέβαια το ξέρουν.
Κάτι ήξερε η Ραχήλ...
Βίοι αντίθετοι για Ελλάδα και Ιρλανδία
Η καλή και η κακή τρόικα
Μπορεί τα διαρθρωτικά προβλήματα Ελλάδας και Ιρλανδίας να μην ήταν τα ίδια, ωστόσο και οι δύο χώρες βρέθηκαν κάτω από τον έλεγχο της τρόικας. Μάλιστα, η Ελλάδα ήταν η πρώτη και ακολούθησε η Ιρλανδία. Αρκετούς μήνες τώρα η Ιρλανδία είναι εκτός Μνημονίου -χωρίς κάψιμο και σκίσιμο- και απολαμβάνει τους καρπούς της προσπάθειάς της. Και ποιοι είναι αυτοί; Προχθές δανείστηκε μέσω εντόκων με επιτόκιο 0%. Επίσης οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων αναφοράς είναι λίγο πάνω από το 1% και συγκεκριμένα 1,18%. Την ίδια ώρα που στην Ελλάδα ακόμη και η αναφορά της λέξης τρόικα θεωρείται ποινικό αδίκημα και γίνεται διαγωνισμός ποιος θα σκίσει ή θα κάψει τα Μνημόνια, οι αποδόσεις των 10ετών είναι πάνω από 10% και βέβαια οι αγορές είναι κλειστές. Μάλλον η Ιρλανδία είχε την τύχη να έχει... καλή τρόικα.
Κάτι ήξερε η Ραχήλ...
Μόλις είδε τον λογαριασμό...
Ακόμη τρέχει...
Ένα εκ των νέων στελεχών της κυβέρνησης ανέλαβε τα καθήκοντά του και όπως ήταν φυσικό ήταν μέσα στην καλή χαρά. Την επομένη το πρωί, όπως πληροφορείται η στήλη, πήγε στο γραφείο του και ζήτησε ενημέρωση από τους υπηρεσιακούς παράγοντες. Όταν αυτή τελειώσει, όπως μαθαίνουμε, χωρίς να πει κουβέντα, έφυγε από το γραφείο του και πήγε κατευθείαν στον προϊστάμενο υπουργό... έντρομος. Τι ήταν αυτό που τον τρόμαξε; Μάλλον η αλήθεια που δεν ήθελε να πιστέψει όλη την προεκλογική περίοδο. Τι συζητήθηκε στο υπουργικό γραφείο δεν έγινε γνωστό, αλλά η στήλη πληροφορείται ότι το στέλεχος όταν επέστρεψε στο γραφείο του ήταν στην ίδια κατάσταση με αυτή που έφυγε.
Κάτι ήξερε η Ραχήλ...
Αποψιλώνεται η δραστηριότητά του
Τέλος το ΤΑΙΠΕΔ
Το πρώτο «θύμα» της νέας κυβερνητικής πολιτικής είναι, όπως όλα δείχνουν, το ΤΑΙΠΕΔ. Ήδη έχει εξαγγελθεί η ματαίωση όλων των εν εξελίξει διαγωνισμών, όπως επίσης και η επιστροφή στο Δημόσιο όλων των μετοχών που έχει στην κατοχή του το Ταμείο. Η κίνηση αυτή εντάσσεται στη γενικότερη πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, που θέλει την όποια ανάπτυξη των επιχειρήσεων που βρίσκονται υπό τον έλεγχο του κράτους από το ίδιο το Δημόσιο, χωρίς τη συμμετοχή ιδιωτών. Μάλιστα η λογική αυτή είναι απόλυτη, εφόσον οι εν λόγω επιχειρήσεις έχουν στην κατοχή τους υποδομές (δίκτυα, δρόμους, αεροδρόμια κ.λπ.). Ως εκ τούτου οι εργαζόμενοι στο Ταμείο μάλλον θα πρέπει να αρχίσουν, αν δεν το έχουν κάνει ήδη, να ψάχνουν για δουλειά.
Κάτι ήξερε η Ραχήλ...
Βασικές αρχές που κάποιοι αγνοούν προκλητικά
Ποιοι είναι οι ολιγάρχες;
Το τελευταίο διάστημα γίνεται πολύς λόγος για τους ολιγάρχες στην Ελλάδα, που θα πρέπει να πληρώσουν αυτά που τους αναλογούν, προκειμένου να ελαφρυνθούν τα χαμηλά εισοδήματα. Προφανώς και κανείς επί τούτου δεν μπορεί να έχει αντίρρηση. Όμως τι θέλει να πει ο «ποιητής» με τη λέξη ολιγάρχες; Εννοεί μία μικρή ομάδα που έχει στην κατοχή της επιχειρήσεις και μέσα παραγωγής. Πόσοι είναι αυτοί, άραγε, στην Ελλάδα; Και πώς είναι σίγουροι ότι αυτοί δεν πληρώνουν τους φόρους τους; Και πώς αγνοείται το γεγονός ότι στην Ελλάδα η μεγάλη «πληγή» είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες -πάνω από ένα εκατ.- που στην πλειονότητά τους δεν πληρώνουν φόρους; Είναι και αυτοί ολιγάρχες; 'Η μήπως όλοι αυτοί θα συνεχίσουν να βρίσκονται στο φορολογικό απυρόβλητο;
Άμεση η αντίδραση στις αντλίες
Ξανά αυξήσεις στα καύσιμα
Μπορεί οι διεθνείς τιμές των καυσίμων να βρίσκονται στα χαμηλά εξαετίας, ωστόσο αυτό δεν εμποδίζει τους πρατηριούχους (όχι ότι ευθύνονται μόνο αυτοί) να έχουν απίστευτα αντανακλαστικά όταν οι τιμές -έστω και βραχυπρόθεσμα- κινηθούν προς τα πάνω. Οι τιμές στα διεθνή χρηματιστήρια κινούνται το τελευταίο διάστημα μεταξύ των 45 - 49 δολαρίων το βαρέλι. Και ενώ όταν το πετρέλαιο «βουτάει», η λιανική τιμή στις αντλίες το «καταλαβαίνει» μερικές ημέρες μετά, όταν η τιμή σημειώνει άνοδο, άμεση είναι και η άνοδος της τιμής στα πρατήρια. Έτσι, ενώ την προηγούμενο εβδομάδα η τιμή στα περισσότερα πρατήρια για την αμόλυβδη ήταν κάτω από το 1,3 ευρώ το λίτρο, πλέον σε όλα σχεδόν είναι πάνω από αυτό το επίπεδο. Η μέση αύξηση είναι περίπου πέντε λεπτά το λίτρο.