Το κλείσιμο 400 ιστοσελίδων και 17 συλλήψεις είχε ως αποτέλεσμα η άνευ προηγουμένου επιχείρηση της Europol και του FBI με τη συνδρομή 16 ευρωπαϊκών χωρών.
Στο στόχαστρό τους βρέθηκαν τα λεγόμενα «σκοτεινά sites», που πωλούν παράνομο περιεχόμενο, όπως ναρκωτικά και όπλα, δίχως να είναι προσβάσιμα από τις συμβατικές μηχανές αναζήτησεις στο Ιντερνετ.
Μεταξύ αυτών και το διαβόητο Silk Road 2.0, το οποίο λειτουργούσε μέσω του δικτύου Tor, το οποίο «φιλοξενεί» ηλεκτρονικές αγορές όπλων, ναρκωτικών, περιεχομένου παιδικής πορνογραφίας και κακοποίησης, ενώ θεωρείται και «σπίτι» δεκάδων εξτρεμιστικών οργανώσεων, καθώς καθιστά «αόρατα» τα ίχνη των χρηστών του.
Μόνο στη Βρετανία, όπως αναφέρει το BBC, πραγματοποιήθηκαν έξι συλλήψεις, υπόπτων ηλικίας από 19 έως 58 ετών.
Θα πρέπει βέβαια να σημειωθεί ότι το λεγόμενο «σκοτεινό Ιντερνετ» δεν αποτελεί αποκλειστικά «καταφύγιο» του οργανωμένου κυβερνοεγκλήματος, καθώς το χρησιμοποιούν όλο και περισσότεροι χρήστες που επιδιώκουν για λόγους αρχής την «ανωνυμια» των διαδικτυακών αναζητήσεών τους.
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι το Tor δημιουργήθηκε από αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών, προκειμένου να διευκολύνει τη δράση τους και την πρόσβαση σε ανθρώπους που ζουν σε καταπιεστικά καθεστώτα.
Η κατάσταση όμως ξέφυγε εύκολα από τον έλεγχο, όπως στην περίπτωση του Silk Road 2.0, το οποίο ξεκίνησε εκ νέου πέρυσι τη λειτουργία του μετά το κλείσιμό του αυθεντικού Silk Road και τη σύλληψη του ιδρυτή του, λόγω των παράνομων δραστηριοτήτων του.
Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για μια πρωτοφανή στα χρονικά επιχείρηση, τόσο σε επίπεδο διεθνούς συνεργασίας, όσο και τεχνικών που χρησιμοποιήθηκαν για τον εντοπισμό των παράνομων ιστοσελίδων.
Ωστόσο, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι υπάρχουν ακόμη πολλά να γίνουν, εκτιμώντας ότι το μέγεθος του «σκοτεινού Ιντερνετ» είναι τουλάχιστον 500 φορές μεγαλύτερο του «κανονικού».