Αρχική Showbiz Facebook Αγροτικά Κρήτη Ελλάδα Κόσμος Παράξενα Τεχνολογία

temu

temu
100€ πακέτο κουπονιών

Ενα «ύπουλο» ρήγμα κοντά στην Αταλάντη τρομάζει τους σεισμολόγους


Πηγή γραφήματος: Εθνος
Πηγή γραφήματος: Εθνος
Ανησυχία επικρατεί στους κατοίκους αλλά και στους επιστήμονες μετά τους δίδυμους σεισμούς 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ με επίκεντρο περιοχή 80 χιλιόμετρα βόρειο βορειοδυτικά της Αθήνας και 27 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Χαλκίδας.
Παρά το γεγονός ότι δεν υπήρξαν ζημιές και η σεισμική δραστηριότητα ήταν ομαλή, οι σεισμολόγοι εστίαζαν σε δύο σημεία: Αν πρόκειται για τον κύριο σεισμό και αν υπάρχει σύνδεσή του με το «φονικό» ρήγμα της Αταλάντης, που στο παρελθόν έχει δώσει δονήσεις πάνω από 7 Ρίχτερ.
Την άποψη ότι το επίκεντρο των σημερινών σεισμών δεν βρίσκεται στο ρήγμα της Αταλάντης αλλά λίγο νοτιότερα και κοντά σε αυτό, διατύπωσε και ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτο, Γιώργος Δρακάτος. Δεν έχουμε καμιά ένδειξη για άμεσα επερχόμενο μεγάλο σεισμό από τον εστιακό χώρο του Ευβοϊκού Κόλπου, δήλωσε ο ομότιμος καθηγητής Σεισμολογίας Βασίλειος Παπαζάχος.
Ενα «ύπουλο» ρήγμα κοντά στην Αταλάντη τρομάζει τους σεισμολόγους
Οι σεισμολόγοι διέψευσαν κατηγορηματικά το ενδεχόμενο της ενεργοποίησης του ρήγματος της Αταλάντης, διευκρινίζοντας ότι το «ένοχο» ρήγμα βρίσκεται σε απόσταση 18 χιλιομέτρων από αυτό της Αταλάντης, έχει άλλη διεύθυνση, εντοπίζεται στο μέσον του Ευβοϊκού και είναι εξ ολοκλήρου υποθαλάσσιο.
«Είναι ένα μικρό ρήγμα που δεν το γνωρίζαμε, το ανακαλύψαμε τώρα και υπολογίζουμε ότι βρίσκεται σε βάθος πέντε έως δώδεκα χιλιομέτρων. Προσπαθούμε να βρούμε τα ακριβή γεωμετρικά στοιχεία του και αν υπάρχουν άλλα ρήγματα δίπλα του. Δεν έχουμε επιφανειακές εκδηλώσεις και αυτό καθιστά πιο πολύπλοκη την έρευνα», λέει ο κ. Αθανάσιος Γκανάς, διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου.
ο καθηγητής Γεωλογίας Ευθύμιος Λέκκας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός νέου σεισμού μικρότερου των 5 Ρίχτερ στην ίδια περιοχή του Ευβοϊκού, χωρίς αυτό -κατά την εκτίμησή του- να είναι ανησυχητικό.
Είπε ακόμη ότι οι δίδυμοι σεισμοί προκλήθηκαν από την ενεργοποίηση μικρών παρακείμενων ρηγμάτων του ρήγματος της Αταλάντης, τα οποία «δεν έχουν τη δυνατότητα για μεγάλα σεισμικά μεγέθη. Συνεπώς αυτό που αναμένουμε είναι μικρές σεισμικές δονήσεις που μπορεί να φτάσουν έως 5,2 ή και 5,3 Ρίχτερ. Το ρήγμα της Αταλάντης είχε δώσει τον τελευταίο πριν από 110 χρόνια, το 1894. Από εκεί και πέρα δεν έχει προλάβει να γεμίσει ενέργεια. Γεμίζει ενέργεια κάθε 700, 800 έως και 900 χρόνια, συνεπώς έχουμε πολύ χρόνο μπροστά μας για να ενεργοποιηθεί το ρήγμα της Αταλάντης».
Περισσότερο επιφυλακτικός ως προς το αν ο σεισμός αυτός ήταν ο κύριος, εμφανίστηκε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Άκης Τσελέντης. Οπως δήλωσε δεν αποκλείει νέο μεγαλύτερο σεισμό στην περιοχή του Ευβοϊκού, ωστόσο επισήμανε ότι δεν υφίσταται ενδεχόμενο ενεργοποίησης του ρήγματος της Αταλάντης.
Ο σεισμολόγος του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γεράσιμος Παπαδόπουλος αναφέρει: «Η ανάλυση των έως τώρα δεδομένων με τον αλγόριθμο Forma δείχνει ότι επρόκειτο μάλλον για το κύριο φαινόμενο, όμως θα είμαστε απολύτως βέβαιοι στη συνέχεια».
Ο κ. Παπαδόπουλος διευκρίνισε ότι ο σεισμός δεν έχει καμία σχέση με το ρήγμα της Αταλάντης. «Προέρχεται από ένα υποθαλάσσιο ρήγμα με διεύθυνση από Ανατολή προς Δύση σε απόσταση περίπου 30 χιλιομέτρων βόρεια της Χαλκίδας και είναι σχεδόν κάθετο με αυτό της Αταλάντης». Σκιαγραφώντας την ανατομία του, επισημαίνει κάτι σημαντικό: «Το ρήγμα αυτό έχει πολύ μικρότερες διαστάσεις από της Αταλάντης, εκτιμούμε το μήκος του στα 10 χιλιόμετρα. Αυτό δείχνει ότι το σεισμικό του δυναμικό είναι περιορισμένο, δηλαδή δεν μπορεί να δώσει μεγάλα μεγέθη. Ως προς αυτό συνηγορεί και το γεγονός ότι ιστορικά δεν έχει ποτέ καταγραφεί μεγάλος σεισμός εκεί. Λίγο ανατολικότερα μόνο, προς τα Ψαχνά της Εύβοιας, τη διετία 2001-2003 είχαμε παρατεταμένη σεισμική δραστηριότητα η οποία κατέληξε με μέγεθος 4,9 ή 5 Ρίχτερ. Αυτό δείχνει ότι δεν υπάρχει πολύ μεγάλη δυναμικότητα στην περιοχή».

manos papadakis

manos papadakis
Κάποιες μέρες στη θάλασσα είναι λίγο πιο ιδιαίτερες. Μια τέτοια ήταν και αυτή στο βίντεο που ακολουθεί. Πολλές φορές ζούμε στιγμές που αξίζουν περισσότερο από το μεγαλύτερο τρόπαιο, όταν συνδυάζονται, δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψει κανείς το συναίσθημα που νιωθει... (Το βίντεο υποστηρίζει Ελληνικούς υπότιτλους για άτομα με πρόβλημα ακοής καθώς και αγγλικούς)

GOOGLE

GOOGLE

GOOGLE

GOOGLE

GOOGLE

GOOGLE

GOOGLE