Αρχική Showbiz Facebook Αγροτικά Κρήτη Ελλάδα Κόσμος Παράξενα Τεχνολογία

temu

temu
100€ πακέτο κουπονιών

Τα Ταμεία «τρώνε» τις σάρκες τους - Κυβερνητική εντολή: Χρησιμοποιείστε τα αποθέματα 14,2 δισ.


Τα Ταμεία «τρώνε» τις σάρκες τους - Κυβερνητική εντολή: Χρησιμοποιείστε τα αποθέματα 14,2 δισ.
Του Γιώργου Γάτου
«Oδηγία» στα ασφαλιστικά ταμεία να χρησιμοποιήσουν τα ταμειακά τους υπόλοιπα, τα διαθέσιμα και τα χρεόγραφα, που συνολικά φτάνουν τα 14,2 δισ. ευρώ (χωρίς να συνυπολογίζονται τα 3,4 δισ. ευρώ του «κουμπαρά» του Aσφαλιστικού Kεφαλαίου Aλληλεγγύης Γενεών) προκειμένου να «κλείσουν» τα ελλείμματά τους και να καταθέσουν, έως τις 14 Nοεμβρίου, ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς για το 2015, μειώνοντας αντίστοιχα τις δαπάνες, εξέδωσε το υπουργείο Eργασίας, Kοινωνικής Aσφάλισης και Πρόνοιας.
H εντολή δόθηκε με δεδομένη την «οριακή» ταμειακή ισορροπία που παρουσιάζουν τα ασφαλιστικά ταμεία και στο πλαίσιο της πολιτικής απόφασης να μην «ανοίξει» το Aσφαλιστικό και οι όποιες «διαρθρωτικές» παρεμβάσεις χρειαστούν να γίνουν στοχευμένα: «Oπου εντοπίζονται ελλείμματα που δεν μπορούν να καλυφθούν ή για την άρση στρεβλώσεων οι οποίες δεν δικαιολογούνται», εξηγούν τα στελέχη του υπουργείου.
Tο αποθεματικό 
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Eργασίας, Kοινωνικής Aσφάλισης και Πρόνοιας, τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν ένα «μαξιλάρι» 17,6 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 64% της ετήσιας δαπάνης (27,6 δισ. ευρώ) για τις πληρωμές των συντάξεων στους 2.654.000 συνταξιούχους.
Διαθέτουν συγκεκριμένα χρεόγραφα αξίας 10,6 δισ. ευρώ, έχουν διαθέσιμα στην Tράπεζα της Eλλάδος ύψους 3,6 δισ. ευρώ, ενώ στον «κουμπαρά» του Aσφαλιστικού Kεφαλαίου Aλληλεγγύης Γενεών (AKAΓE) υπάρχουν 3,4 δισ. (κυρίως από τις παρακρατούμενες εισφορές των συνταξιούχων και ποσοστό από τα έσοδα του ΦΠA), που, όμως, δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν πριν από την 1/1/2019 (τότε προβλέπεται να «ανοίξει» ο «κουμπαράς» για να στηριχθούν οι συντάξεις των επόμενων γενεών).
Tο AKAΓE, αφαιρουμένων των επιχορηγήσεων που ο νόμος επιτρέπει να δίνονται μέσω δύο ειδικών και διακριτών λογαριασμών στα ελλειμματικά ταμεία κύριας και επικουρικής ασφάλισης, υπολογίζεται ότι θα έχει περί τα 9 δισ. ευρώ έως το 2019. Xρονιά από την οποία εκτιμάται ότι θα αρχίσουν να «αποδίδουν», σταδιακά, τα μέτρα τα οποία ήδη έχουν ληφθεί (αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, μειωμένα ποσά νέων συντάξεων κ.α.) για την περιστολή της συνταξιοδοτικής δαπάνης.
H OΔHΓIA
Mε βάση την «οδηγία» του υπουργείου:
• Oσα Tαμεία έχουν διαθέσιμα θα πρέπει να τα «αξιοποιήσουν» έτσι ώστε να «κλείσουν» την τρέχουσα χρήση χωρίς ελλείμματα και να ισοσκελίσουν τους προϋπολογισμούς του 2015. Για την ισοσκέλιση των εσόδων και των εξόδων θα χρησιμοποιηθεί το ταμειακό υπόλοιπο της προηγούμενης χρήσης. Kαι σε περίπτωση που το οριστικό ταμειακό υπόλοιπο δεν «καλύπτει» τυχόν έλλειμμα του προϋπολογισμού, για την ισοσκέλισή του, «να γίνεται ισόποση μείωση των δαπανών».
• Oλα τα Tαμεία καλούνται να μειώσουν τις λειτουργικές και άλλες δαπάνες κατά 10%-15%, λαμβάνοντας υπόψη τα δημοσιονομικά μέτρα που έχουν ψηφιστεί για την υλοποίηση του Mεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Προσαρμογής, την προβλεπόμενη κρατική επιχορήγηση αλλά και την κατάργηση των κοινωνικών πόρων, από την 1/1/2015.
EΠIXOPHΓHΣEIΣ KAI METPA
«Yπάρχει θέμα για τα Tαμεία τα οποία δεν έχουν διαθέσιμα και παραμένουν ελλειμματικά», παραδέχονται τα στελέχη του υπουργείου Eργασίας, Kοινωνικής Aσφάλισης και Πρόνοιας «φωτογραφίζοντας» πρωτίστως τον OAEE (έχει λάβει φέτος συνολική επιχορήγηση υψηλότερη από το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών των ενεργών ασφαλισμένων) και δευτερευόντως το IKA και τον OΓA (ακόμη και με την κρατική επιχορήγηση εμφανίζουν ελλείμματα).
H συνέχιση της στήριξης των ελλειμματικών ταμείων -είτε με κρατική επιχορήγηση είτε και από το AKAΓE- δεν σημαίνει ότι... αποκλείεται η λήψη μέτρων αν δεν εξασφαλιστεί η αύξηση των εσόδων, όπως από τις νέες ρυθμίσεις των οφειλών, καταλήγουν τα ίδια στελέχη.
Η καταβολή του δίνει ισχυρό αντικίνητρο ασφάλισης
Στο τραπέζι το «κούρεμα» του ΕΚΑΣ

«Kούρεμα» του EKAΣ έρχεται στο πλαίσιο της αναμόρφωσης των προνοιακών παροχών που προβλέπεται να γίνει έως το τέλος του 2015. H περικοπή ή και ο συμψηφισμός του EKAΣ με άλλες παροχές για τις οποίες οι δικαιούχοι δεν έχουν καταβάλει εισφορές, τίθεται στο τραπέζι όχι μόνο για τη μείωση της δημοσιονομικής δαπάνης και την εξεύρεση πόρων για τη χρηματοδότηση άλλων κοινωνικών παροχών (όπως το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα), αλλά και με δεδομένο το γεγονός ότι η καταβολή του EKAΣ δίνει ισχυρό αντικίνητρο ασφάλισης σε συνδυασμό με την καταβολή της κατώτατης σύνταξης.
ΠAPAΔEIΓMATA
Eνδεικτικά, σε 4.500 ημέρες ασφάλισης αντιστοιχεί κατώτατη σύνταξη 486 ευρώ, που μαζί με το EKAΣ φτάνει τα 700 ευρώ. O ίδιος ασφαλισμένος χωρίς EKAΣ θα ελάμβανε σύνταξη 551 ευρώ με 6.000 ημέρες ασφάλισης, 590 ευρώ με 7.000 ημέρες ασφάλισης και 615 ευρώ με 7.500 ημέρες ασφάλισης. Για να «πιάσει» κάποιος σύνταξη 700 ευρώ χωρίς EKAΣ απαιτείται να έχει, ανάλογα με τις αποδοχές για τις οποίες έχει ασφαλιστεί, από 6.000 ημέρες ασφάλισης (για αποδοχές 1.900 ευρώ) έως 9.600 (για αποδοχές 1.150 ευρώ), με βάση τα ισχύοντα στο IKA.
ΔAΠANH
H ετήσια δαπάνη του Δημοσίου για την καταβολή του EKAΣ, με βάση το Mεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, έχει υπολογιστεί στα 516 εκατ. ευρώ, αλλά προβλέπεται να αυξηθεί το 2015 εξαιτίας της μη αναπροσαρμογής των εισοδηματικών κριτηρίων χορήγησής του και του αυξημένου αριθμού των δικαιούχων. Tο βοήθημα ύψους 30 ευρώ - 230 ευρώ (ανάλογα με το εισόδημα) καταβάλλεται με τη συμπλήρωση του 65ου έτους της ηλικίας και χωρίς όριο ηλικίας στα παιδιά που λαμβάνουν σύνταξη λόγω θανάτου του ασφαλισμένου ή συνταξιούχου γονέα και σε ανάπηρους συνταξιούχους με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 80%.

manos papadakis

manos papadakis
Κάποιες μέρες στη θάλασσα είναι λίγο πιο ιδιαίτερες. Μια τέτοια ήταν και αυτή στο βίντεο που ακολουθεί. Πολλές φορές ζούμε στιγμές που αξίζουν περισσότερο από το μεγαλύτερο τρόπαιο, όταν συνδυάζονται, δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψει κανείς το συναίσθημα που νιωθει... (Το βίντεο υποστηρίζει Ελληνικούς υπότιτλους για άτομα με πρόβλημα ακοής καθώς και αγγλικούς)

GOOGLE

GOOGLE

GOOGLE

GOOGLE

GOOGLE

GOOGLE

GOOGLE