Η διαφθορά κοστίζει κάθε χρόνο στις φτωχές χώρες περίπου ένα τρισεκατομμύριο δολάρια (σχεδόν 750 δισ. ευρώ) και ευθύνεται για εκατομμύρια θανάτους, σύμφωνα με έκθεση που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα μη κυβερνητική οργάνωση.
Έκθεση της οργάνωσης κατά της φτώχειας One, η οποία εδρεύει στις ΗΠΑ, αναφέρει ότι η διαφθορά και το έγκλημα έχουν θέσει σε κίνδυνο μεγάλο μέρος της προόδου που έχει επιτευχθεί τις τελευταίες δύο δεκαετίες για την καταπολέμηση της ακραίας φτώχειας.
Στις δραστηριότητες διαφθοράς περιλαμβάνονται το ξέπλυμα χρήματος και οι εταιρείες-φαντάσματα.
Σύμφωνα με την έκθεση, η διαφθορά ευθύνεται για 3,6 εκατομμύρια θανάτους ετησίως.
Η οργάνωση περιγράφει τα συμπεράσματα της έκθεσης ως «το σκάνδαλο του ενός τρισεκατομμυρίου δολαρίων».
Αν δεν ληφθούν μέτρα ώστε να αλλάξουν οι συνθήκες που επιτρέπουν στη διαφθορά να ανθεί και αν τα χρήματα που έχουν χαθεί εξαιτίας του φαινομένου επενδυθούν στην υγεία, πολλοί θάνατοι θα αποφευχθούν στις χώρες χαμηλού εισοδήματος, εκτιμά η οργάνωση.
«Η διαφθορά εμποδίζει τις ιδιωτικές επενδύσεις, μειώνει την οικονομική ανάπτυξη, αυξάνει το κόστος του επιχειρείν και μπορεί να οδηγήσει σε πολιτική αστάθεια», αναφέρεται στην έκθεση.
«Αλλά στις αναπτυσσόμενες χώρες η διαφθορά είναι δολοφόνος. Όταν οι κυβερνήσεις αποστερούνται των ίδιων των πόρων τους για επενδύσεις στο σύστημα υγείας, την ασφάλεια των τροφίμων ή τις απαραίτητες υποδομές, υπάρχει κόστος σε ανθρώπινες ζωές και κυρίως στις ζωές παιδιών», σημειώνει η οργάνωση.
Η έκθεση της μη κυβερνητικής οργάνωσης αναφέρει ότι αν η διαφθορά εξαλειφθεί στην υποσαχάρια Αφρική, θα αποκτήσουν πρόσβαση στην εκπαίδευση επιπλέον δέκα εκατομμύρια παιδιά τον χρόνο, θα εξοικονομηθούν οι απαραίτητοι πόροι για την πληρωμή επιπλέον 500.000 δασκάλων δημοτικού και θα διατεθούν αντιρετροϊκά φάρμακα για περισσότερους από 11 εκατομμύρια ανθρώπους με HIV ή Aids.
Η One απευθύνει έκκληση στους ηγέτες της G-20 που θα συναντηθούν στην Αυστραλία τον Νοέμβριο να λάβουν μέτρα για την καταπολέμηση του προβλήματος περιλαμβανομένης της ενημέρωσης του κοινού σχετικά με την ταυτότητα εκείνων που βρίσκονται πίσω από εταιρείες και συμβούλια ώστε να αποφευχθεί η χρήση τους για ξέπλυμα χρήματος και η απόκρυψη της ταυτότητας τους.
Η οργάνωση ζητεί την θέσπιση νόμων που θα αφορούν τους τομείς του πετρελαίου, του φυσικού αερίου και των μεταλλείων και προτείνει την λήψη μέτρων εναντίον των φοροφυγάδων «ώστε οι αναπτυσσόμενες χώρες να έχουν τις πληροφορίες που χρειάζονται για την συλλογή των φόρων που τους οφείλονται» και κάνει έκκληση για περισσότερο ανοιχτές κυβερνήσεις ώστε οι πολίτες να μπορούν να στρέφονται εναντίον των αρχών σχετικά με την παροχή των στοιχειωδών υπηρεσιών.